Aandeel Porsche gaat naar de beurs onder de naam P911

Grootste Europese IPO ooit

Porsche beursgang Lutz Meschke Oliver Blume

Volkswagen brengt de sportwagentak Porsche vandaag naar de beurs. Wie een stukje Porsche wil kopen, zal daar in eerste instantie rond de €82,50 voor moeten betalen. Leuk auto-haakje: het aandeel wordt aan de beurs van Frankfurt verhandeld onder de naam P911.

Met de aandelen die beschikbaar komen voor verhandeling verwacht Volkswagen zo'n 9 miljard euro op te halen. Begin dit jaar maakte Volkswagen bekend dat het overwoog Porsche apart naar de beurs te brengen. Dat is een manier om kapitaal op te halen. De aandelen Porsche zijn voorafgaand aan de beursgang gesplitst in gewone aandelen en preferente aandelen, die de bezitters meer rechten en voordelen opleveren. Een deel daarvan wordt nu verhandelbaar. Met succes trouwens, want al snel betaalden investeerders dik 5 procent meer dan de oorspronkelijke prijs voor het aandeel.

Volkswagen denkt dat het 'scheiden' van de merken ertoe bijdraagt dat het bedrijf sneller kan schakelen in de overgang naar elektrisch rijden en zelfrijdende voertuigen.

"Porsche krijgt zo meer vrijheid om te ondernemen en blijft toch profiteren van de voordelen die het heeft als onderdeel van een groot concern", zei toenmalig CEO Herbert Diess daar begin dit jaar over.

Porsche mag zich verheugen op een beurswaarde van 77 miljard euro, waarmee deze initial public offering (IPO) volgens Porsche de grootste ooit is in Europa. Volkswagen AG verkoopt in totaal 25 procent van zijn preferente Porsche-aandelen aan investeerders.

Foto: vice-bestuursvoorzitter Lutz Menschke (links) en bestuursvoorzitter Oliver Blume

Lezersreacties (59) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.