'13.500 automobilisten mijden dagelijks de spits'
De cijfers zijn de uitkomst van een onderzoek door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarvan de resultaten donderdag door minister Melanie Schultz bekend zijn gemaakt.
In twaalf regio's wordt sinds 2011 getracht het verkeer op de grote fileknooppunten te verminderen, onder meer door spitsmijdprojecten. Vooral de aanpak rond Arnhem-Nijmegen, Rotterdam en de regio Midden-Nederland heeft veel spitsmijders opgeleverd.
Schultz noemt de eerste resultaten veelbelovend: "Ze laten zien dat veel mensen door kleinschalige lokale maatregelen slimmer gaan reizen. De sleutel tot het oplossen van fileleed hebben we zelf in de hand, maar het vraagt lange adem en doorzettingsvermogen om gewoontes te veranderen."
De maatregelen die het spitsmijden moeten stimuleren zijn breed. Zo gaat het om 'fietssnelwegen', beter openbaar vervoer en vervoer over water in plaats van over de weg. Daarnaast werken bedrijven en scholen mee om de werktijden en schooltijden aan te passen.
Op een congres in Zwolle heeft Schultz donderdag met de twaalf regio's nieuwe afspraken gemaakt om de spits nog verder te verminderen. Het ministerie en de regio's gaan daarin samen nog eens 600 miljoen euro investeren de komende jaren. Dat moet leiden tot een 10 procent kortere reistijd van deur tot deur in de spits in de drukste gebieden.