10.000 parkeerplekken weg in Amsterdam

Auto krijgt ‘kleinere rol’

Amsterdam parking Cactus citroën

Eerder bleek al dat de parkeertarieven in Amsterdam worden verhoogd, nu is ook duidelijk dat het aantal parkeervergunningen en –plaatsen flink wordt teruggedrongen door de gemeente.

Het vermoeden dat automobilisten het na de overwinning van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam zeker niet makkelijker zouden krijgen werd al snel omgezet in concrete plannen. In het centrum kost parkeren op termijn bijvoorbeeld geen 5 euro, maar zelfs 7,50 per uur. Nu blijkt dat je überhaupt blij mag zijn als je een plekje vindt, want in de toch al overvolle stad wordt het aantal parkeervakken drastisch teruggedrongen.

Om dat voor elkaar te krijgen gaat het aantal parkeervergunningen rap omlaag. Tussen 1 juli 2019 en 1 juli 2025 wordt het aantal beschikbare vergunningen ieder half jaar teruggeschroefd. De wachttijden lopen daardoor rap op, met een extra twee maanden na 1 juli en zelfs twee jaar extra in 2026.

Het terugdringen van het aantal vergunningen moet per jaar zo’n 1.100 plekken opleveren. Tot 2025 moeten er 7.000 tot 10.000 straatplekken verdwijnen, volgens de plannen ‘zonder parkeeroverlast te veroorzaken’.

De plannen zijn volgens de gemeente bedoeld om meer ruimte te creëren voor ‘fietsers, voetgangers en spelende kinderen’. Ook het verplaatsen van parkeerplaatsen naar ondergrondse garages en de eerdergenoemde tariefverhogingen dragen daaraan bij. Amsterdammers hebben tot 8 mei de tijd om hun zegje te doen over de voorstellen.

Lezersreacties (89) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.