'Parkeren naar 7,50 per uur in Amsterdam'

Coalitieakkoord volgt

Parkeren in Amsterdam (foto ANP)
Later vandaag presenteert de kersverse gemeenteraad van Amsterdam het nieuwe coalitieakkoord. Op details moeten we dus nog heel even wachten, maar nu is al duidelijk dat automobilisten het zeker niet gemakkelijker krijgen in de hoofdstad.

Dat is natuurlijk geen verrassing, want met tien zetels is Groenlinks sinds de laatste verkiezingen de grootste partij in Amsterdam. Eén van de speerpunten van het nieuwe stadsbestuur is dan ook om het autogebruik in de stad zoveel mogelijk terug te dringen.

AT5 meldt dat er onder de noemer 'Agenda Amsterdam Autoluw' een reeks plannen zal worden gepresenteerd om dat voor elkaar te krijgen. De opvallendste maatregel die de nieuwszender vooralsnog boven water wist te krijgen, is een forse stijging van de parkeertarieven. Met € 5 per uur behoort onze hoofdstad ook nu al tot de wereldwijde top op het gebied van betaald parkeren, maar binnenkort gaat er naar verluidt nog een flinke schep bovenop. Het maximumtarief voor de binnenstad zou naar niet minder dan € 7,50 per uur gaan. Dat moet tussen nu en 2025 zoveel mensen afschrikken dat er tussen de 7.000 en 10.000 parkeerplekken kunnen worden opgeheven.

Uiteraard gaat Amsterdam, net als veel andere steden, ook aan de slag met strengere milieuzones. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet bekend.

*Update 11:00u*

Inmiddels zijn de plannen definitief gepresenteerd en is meer bekend over de maatregelen die het nieuwe Amsterdamse bestuur wil gaan doorvoeren. Behalve de hogere parkeertarieven ziet het een compleet autovrije grachtengordel als een goede manier om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Ook moet de maximumsnelheid waar mogelijk omlaag naar 30 km/h, terwijl op de ringweg A10 80 km/h het nieuwe maximum zou moeten zijn. Geld voor extra openbaar vervoer ter compensatie van dit beleid is er vooralsnog niet.

Lezersreacties (135) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.