'1 op 8 bestuurders chat achter het stuur'

11 procent belt soms niet-handsfree

Bellen in de auto
De smartphone is zo geïntegreerd in het dagelijks leven dat het gebruik ervan tijdens het autorijden geen zeldzaamheid lijkt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 1 op de 8 automobilisten weleens achter het stuur chat.

Volgens het CBS geven nagenoeg alle automobilisten aan dat ze het gevaarlijk vinden om achter het stuur gebruik te maken van een smartphone. Desondanks blijkt 12 procent dit wel eens te doen. Met name mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar schuwen chatten achter het stuur niet. 23 procent van hen stuurt weleens berichten tijdens het rijden.

Ook het belgedrag is onder de loep genomen. 38 procent van de Nederlandse automobilisten geeft aan wel eens handsfree achter het stuur te bellen. 11 procent geeft echter aan ook niet-handsfree te bellen. Mannen gebruiken de telefoon vaker niet-handsfree achter het stuur dan vrouwen, jongeren doen dat weer vaker dan ouderen. Opvallend detail: 4 op de 10 automobilisten geeft aan zelfs handsfree bellen soms gevaarlijk te vinden. In de groep 18- tot 35-jarigen zijn ook veel sceptici te vinden. Een kwart van hen vindt handsfree bellen gevaarlijk. In de groep 75-plussers is dat aandeel 60 procent.

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.