Ford Fiesta ST vs. Volkswagen Polo GTI - Dubbeltest

Meten met twee maten

178 reacties

Video
AutoWeek 30 2018
AutoWeek 30 2018

Je leest het in AutoWeek 30 2018

Hoe ze tot hun 200 pk komen verschilt nogal, de Ford Fiesta ST doet het bijvoorbeeld met een 1.5 driecilinder, de VW Polo GTI leent gewoon de 2.0 TSI van grote broer Golf GTI. Hoe verhouden deze twee nieuwe bommetjes in het B-segment zich tot elkaar?

Dat autofabrikanten elkaar nauwlettend in de gaten houden, wordt onder meer duidelijk als je kijkt naar het aantal pk's waarover 'hot hatches' in het zogenaamde B-segment tegenwoordig beschikken. Kort na de eeuwwisseling doorbraken de C-segmenters de 200 pk-grens, nu is het de beurt aan hun compactere broers. De manier waarop dat vermogen tot stand komt, is een verschil van dag en nacht bij de Ford en Volkswagen die hier op het toneel staan. Ford verrast vriend en vijand door een driecilinder in de snelste Fiesta te monteren. Het 1,5-liter blok is even wennen in het liefhebberswereldje, maar de compleet nieuwe motor is toch echt krachtiger dan de 182 pk sterke 1.6 van z'n bejubelde voorganger. Volkswagen zoekt z'n heil in een ander uiterste. De al relatief forse 1.8 TSI van de vorige Polo GTI heeft plaatsgemaakt voor een nóg groter blok, de 2.0 die ook in de Golf GTI z'n werk doet. Daarmee lijkt het model tegen de downsizestroom in te roeien, maar bij een auto als deze gelden andere prioriteiten dan in de rest van het gamma. Hier telt het rijplezier.

Hoewel Volkswagen vaak naar voren wordt geschoven als de uitvinder van de hot hatch, zijn het Ford en Renault die in de laatste jaren vaak de grootste grijns op ons gezicht wisten te toveren. De vorige Fiesta ST was een heerlijk speels gooi-en-smijt-ding, dat onder liefhebbers nog lang gewild zal blijven. Aan de buitenkant is de nieuwe Fiesta meteen herkenbaar als Fiesta, terwijl-ie toch helemaal nieuw is. In de vorm van een opvallende grille met een rode ST-badge, een wat agressievere voor- en achterbumper en een dakspoiler heeft de snelste versie voldoende herkenningspunten, maar het verschil met een sportief aangeklede, normaal gemotoriseerde ST-Line is klein. Wie twijfelt, krijgt uitsluitsel door de wielen, die met standaard 18-inch behoorlijk aan de maat zijn en lekker opvallen door het design. De Volkswagen heeft standaard 17-inch en is rondom voor- zien van typerende GTI-kenmerken. Sinds de Golf V wordt elke GTI weer voorzien van een rode bies in de grille, kenmerkende GTI-badges, subtiel spoilerwerk en een dubbele uitlaat. Het staat de Polo uitstekend. Wel geldt ook hier dat rijders van 'mindere' versies het uiterlijk aardig kunnen nabootsen door een sportief aangeklede R-Line te bestellen.

Stappen we in de Polo GTI, dan valt meteen de geruite bekleding op, ook al zo'n historisch bepaald GTI-kenmerk. Laat het leer maar achterwege in deze auto, want deze stof staat hem uitstekend. De stoelen zelf zitten prima, maar weinig sportief, en de zitpositie is dik voor elkaar. Het dashboard is zoals in elke Polo strak afgewerkt en vormgegeven, al kun je het wat saai en klinisch vinden. De matrode baan die ongeacht de exterieurkleur standaard in de GTI wordt gemonteerd, slaagt er echter goed in om de boel wat op te vrolijken. Zo'n element ont- breekt in de Fiesta, die het met glimmende accenten in een carbonachtig motief moet doen. Omdat ook opvallend gekleurde bekleding ontbreekt, lijkt het ST-interieur op het eerste gezicht wat saai, maar dat verandert rap als je plaatsneemt in de diepe Recaro-kuipen. De stoelen omklemmen je lijf zoals schoenen dat met je voeten doen, dus wie wat omvangrijker is dan gemiddeld, komt wellicht in de problemen. Als je erin past, zit de stoel je echter als gegoten en bovendien staat hij lager dan in de Polo. Samen met het sportief gevormde stuurwiel zorgt dat meteen voor het juiste gevoel: in deze auto wil je rijden, en snel!

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (178) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum