Rij-impressie Volkswagen Polo Bluemotion

Frontale aanval op het Oosten

134 reacties

Video
AutoWeek 46 2009
AutoWeek 46 2009

Je leest het in AutoWeek 46 2009

De Volkswagen Polo Bluemotion II komt in maart 2010 naar Nederland. Wij reden de ultrazuinige versie al en dichten 'm dankzij de fiscale voordelen een grote toekomst toe. Haast moet je echter niet hebben in deze spaarzame driepitter.

Het blijft een altijd een beetje selectieve verontwaardiging. Krijgt een automerk belastingvoordelen dan heeft Den Haag 'goed begrepen' hoe het zaken aan moet pakken, maar grijpt een merk ernaast en is een concurrent de gelukkige dan deugt er natuurlijk helemaal niets van de hoge heren policiti. Zo was er in de autobranche jarenlang behoorlijke verontwaardiging (behalve bij bevoordeelde partijen natuurlijk) over de belastingsteun voor hybride auto's. Waarom belastingkorting voor deze auto's terwijl andere modellen die net zo zuinig zijn met andere technieken wel de volle mep betalen? Inmiddels is die manier van belonen bijgesteld: alle zuinige auto's krijgen dezelfde beloning. Toyota en Honda worden daar niet slechter van, de rest van wel beter.

Goede zaken
Volkswagen bijvoorbeeld. Het merk heeft dit jaar goede zaken kunnen doen door de nieuwe bijtellingsregels. Door de lage uitstoot van de Golf 1.4 TSI viel deze bijvoorbeeld in de 20 procent bijtellingcategorie. Hetzelfde geldt voor alle uitvoeringen van de nieuwe Polo. De Prius heeft wel bewezen wat zo'n positie met je verkoopcijfers kan doen, dus dat smaakte naar meer. Volgend jaar gaat het merk daarom echt knallen. De nieuwe Golf Bluemotion met een 105 pk sterke 1.6 commonraildiesel is zuiniger dan ooit (99 gram CO2 per kilometer). De auto komt net tekort voor de allergrootste voordelen, maar valt wel in de 20 procentsklasse. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Passat Bluemotion die het merk op 114 gram heeft gekregen. De enige andere D-segment auto's die dat lukt, zijn de nieuwe BMW 320d en de Volvo S40/V50 Drive, hoewel je bij de laatste kunt zeggen dat hij een beetje tussen het C- en D-segment in zweeft. Hoe dan ook lekker voor de Passat, want hoe duurder een auto, hoe groter het (bijtellings)voordeel in harde euro's.

Het grootste klapstuk is echter de nieuwe Polo Bluemotion. Voorzien van een nieuwe driecilinderdiesel en uiteraard de 'reguliere' Bluemotion-aanpassingen (zie kader) heeft Volkwagen de auto op 87 gram CO2 per kilometer gekregen: goed voor een verbruik van 1 op 30. Hiermee valt de auto in de allerzuinigste diesel-categorie (95 gram en minder), goed voor extreem veel belastingvoordelen. Zo is de auto BPM-vrij. Voor dieselauto's is dat een extra voordeel omdat de dieselboete bij aanschaf zo ook vervalt. Daarnaast is de auto vrijgesteld van wegenbelasting (MRB). Ook dit is voor een dieselauto enorme winst, aangezien de tarieven veel hoger liggen dan bij benzineauto's. Door de combinatie van deze zaken kent de Polo Bluemotion géén omslagpunt. Ook voor particulieren die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden, is deze diesel al voordeliger dan een benzineauto. De aanschaf is namelijk nauwelijks duurder dan die van een benzineauto, je betaalt geen wegenbelasting en vervolgens rijd je tot 1.300 kilometer op een tank.
Dan de leaserijders. Door het gebrek aan BPM en MRB zal het leasetarief omlaag gaan. Vervolgens geldt ook voor deze auto het bijtellingstarief van 14 procent, over die al lagere nieuwprijs dus.
Waar de Prius en de Civic Hybrid vooral succesvol zijn in de zakelijke markt, maakt de Polo Bluemotion kans ook bij particulieren goed te scoren omdat er bij deze auto geen financieel nadeel meer kleeft aan dieselrijden, terwijl de voordelen (zuinig en goedkopere brandstof) blijven bestaan.

Offers
De belangrijkste vraag is welke offers je moet brengen om van deze voordelen te genieten. De harde cijfers geven al een antwoord. Een vermogen van 75 pk is niet heel veel en 13,6 seconden naar de honderd is niet heel snel. Tijdens de introductie van nieuwe Polo konden we op pad met een conceptversie van deze Bluemotion en die deed denken aan de vorige generatie Polo Bluemotion. Een rumoerige en trillende driecilinder waarbij toeren maken noodzakelijk was om er ook maar een beetje vaart in te krijgen. Wellicht slim van VW om ons destijds in die concept te zetten, want het eindresultaat is beduidend beter. Enig rumoer kan de driecilinder niet worden ontzegd, zeker in vergelijking met de nieuwe 1.6 TDI. Maar de trillingen zijn bijna verdwenen (behalve bij extreem lage toeren) en het lawaai is niet zo erg als bij oude pompverstuivers. Als de 95 gram-grens niet zou bestaan, zou ons advies zijn om voor een Polo 1.6 TDI met bluemotionpakket te gaan. Deze komt op 96 gram en is stukken stiller en sneller dan de 1.2 TDI. Maar de ene gram te veel maakt een wereld van verschil. Wél BPM met dieselboete, wel die hoge diesel-MRB en 20 procent bijtelling in plaats van 14 procent. Inmiddels is bekend wat Nederlanders doen voor wat korting op hun auto. En reken maar dat de Polo 1.2 TDI daar volgend jaar de vruchten van gaat plukken.

En de rest?
Voor de Golf Bluemotion en de Passat Bluemotion geldt een zo goed als identieke review. Beide auto's beschikken over het nieuwe 1.6 TDI-blok van VW met 105 pk en 250 Nm koppel en beide vallen in het 20 procents bijtellingstarief. Kassa, want als je een dikke uitvoering neemt met zaken als leer, navigatie en schuifdak, betaal over deze zaken minder bijtelling. In tegenstelling tot de 1.2 TDI is de motor voor dieselbegrippen behoorlijk stil, alleen bij vol accelereren is er wat rumoer. In ruil voor lage verbruik offer je vooral snelheid op, maar met een 0-100 in 11,3 seconden voor de Golf en 12.4 seconden voor de Passat zijn de auto's ook niet superlangzaam. Van alle andere ingrepen merk je hoegenaamd niets: de auto's rijden bijna zoals iedere Passat of Golf. Het is wel even wennen aan de lange overbrengingen van de vijfbak. Als je wilt versnellen is terugschakelen het devies. Bij het start-stopsyteem moet je niet té snel willen wegrijden: in tegenstelling tot in bijvoorbeeld BMW's kun je het systeem (onbedoeld) te snel af zijn en dan slaat de motor écht af. Nog een klacht: de ecobanden met lage rolweerstand hebben duidelijk minder grip dan het standaard rubber, zeker op nat wegdek. Ons advies: al voor het ophalen van de auto met de dealer uitonderhandelen dat u er andere banden onderkrijgt. Dan scheelt dan 2 tot 4 gram CO2 per kilometer, maar we denken dat uw geweten dat wel overleefd.

De ingrepen
Bluemotion behelst inmiddels een scala aan ingrepen. Bij deze drie modellen gaat in ieder geval de luchtweerstand omlaag (zo hebben de auto's een verlaagd onderstel), je krijgt banden met lage rolweerstand, de overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak worden aangepast, je beschikt over een start-stopsysteem en de accu wordt opgeladen met kinetische energie als je afremt. Gekoppeld aan nieuwe zuinige TSI en TDI-motoren en eventueel een DSG-bak, zorgen de combinatie van deze ingrepen voor het eindresultaat.

Volkswagen Polo Bluemotion

Lezersreacties (134) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum