Volvo XC70 D5 AWD Summum (2008) #3
Uitvoering | XC70 D5 AWD Summum |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
XC70 D5 AWD
Een nog fijnere comfort dan de voorgaande Volvo V70 maar dat was dan ook geen XC, echter in vergelijk met m'n V70 Sports Edition helt deze beduidend over in wat straffere bochten, maar het comfort is zeker geëvenaard.
Ook hier de motor laten Tunen door Rica wat met name nog meer trekkracht onderin genereert, maar ook de tussen sprints zijn lekkerder.
Mis m'n standkachels uit al mijn voorgaande modellen, wat bij mijn volgende er weer zeker in moet zitten.
In deze uitvoering hebben we ook geventileerde stoelen, wat een fijne optie is dat zeg.
De trekhaak is van het type afneembaar welke aan de onderzijde wordt geplaatst, dus geen afdek kap die bij mijn vorige varianten nog wel een verdween.
Mooie kleinere draaicirkel, maar nog steeds geen stadsautootje.
Na inmiddels zo'n kleine 30.000 verder, vindt ik de trekkracht van deze auto prima echter als de buitenlucht temperatuur boven de 35 grd C komt krijgt de motor het wel warm en geeft dan een melding dat er langzamer gereden moeten worden (100 met kar, in de Midi omhoog) iets wat ik van wagen van dit kaliber niet verwacht. Ook de dealer heeft zo'n ervaring en heeft aangegeven dat het wellicht komt dat de versnellingsbakolie bloedheet wordt, de koeler hiervan zit ook in de radiateur, waardoor het koelwater minder wordt gekoeld.
Het idee is om een aparte koeler voor de automaat te plaatsen waardoor de radiateur minder heet wordt en dito koelwater. Daarnaast zitten er aan de achterzijde van de radiateur een aantal lamellen welke door rij wind worden op gedrukt, als je snelheid lager wordt dan gaan deze dus niet open en stroomt er dus minder lucht door de radiateur. Ik heb deze geforceerd open gezet en het hielp een klein beetje.
Inmiddels zijn er ook twee gloeibougies vervangen wat de ratel bij een koude start gaf vervangen waarna de motor niet meer ratelt bij een koude start.
Het brandstof verbruik 1:11,7 valt me nog steeds tegen en overweeg daarom een Polestar tuning ipv Rica welke er nu inzit.
Geen olie verbruik, alle appendages werken correct, wel een schuifdak en parkeerverwarming in m'n volgende.
Ook vindt ik de radio ontvangst ondanks de AF e.d. niet top, de zenders worden niet ge-refresht op een of andere mannier. Heb het hele menu door gelopen maar kom er niet verder mee.
Een welkome wijziging van voorruit (was een blanco) nu met een band en warmte shield een stuk aangenamer zicht.
twee keer klokje rond
Zelfs na een dikke 200.000km blijft het een heerlijke wagen om in te rijden, het brandstof verbruik blijft een beetje knagen want ik vindt ondanks defensief rijgedrag 1:11,8 niet om over naar huis te schrijven, wellicht komt het door de Euro4 norm welke een farce is want de uitstoot wordt wel gegeven maar niet op het moment van controles enzo. Volgens mij brand de uitlaat schoon na verloop van tijd, wat het verbruik niet ten goede komt.
Verder met winterband (Bridgestone) naar de franse alpen geweest dik besneeuwde wegen bereden maar niet een enkele keer de controle kwijt, en dan het reis comfort, je stapt gewoon fris uit na een 1000km rijden subliem.
Op zoek gegaan naar een recenter exemplaar met minder km ivm met de hoeveelheden die ik rij. En ja gevonden in de vorm van een XC70 D5 AWD Ocean Race met "parkeerverwarming" daar was ik naar opzoek en slechts een kleine 49.000km, moest wel in de buidel maar goed de D5 AWD worden schaars als gevolg van de D2, D3 en D4 politiek, allemaal de zelfde motortjes met een beetje meer lucht in de D4 voor meer Nm. maar ik vind deze wagen te zwaar voor die kleinere cilinder inhoud.
Dus heb een Pracht XC70 D5 AWD summum geartronic te koop met veel heel veel opties, wie wil?