Volvo S60 T5 (2001) #2

Volvo S60 T5 (2001)

UitvoeringS60 T5
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2008

Ik heb er vrij lang over gedaan om deze auto uit te kiezen. Voorwaarde was een auto met een turbo, of dat nou een diesel of benzine was maakte niet zoveel uit. Ik wilde graag een goede hoeveelheid PK’s, De nodige luxe zoals Airco en lekkere stoelen. En last but not least een hoog fun-gehalte, omdat ik autorijden erg leuk vind.
eerst zat ik te denken aan de Porsche 944 Turbo of Turbo S, maar die zijn toch erg oud en hebben bijna altijd veel gereden. Ook de praktische kant liet wel iets te wensen over. Wel erg leuke auto voor weinig geld moet ik zeggen
Ook veel naar BMW’s gekeken, voornamelijk 320...330 i of d. Ik vond deze in verhouding erg duur en omdat iedereen er intussen al in reed werden deze alweer minder interessant.
Mijn vader had net een V70 uit 2003 aangeschaft en die reed zo ontzettend lekker dat ik maar besloot voor de T5 te gaan. Een zeer fatsoenlijke 250 PK en ongeveer dezelfde prijs als de BMW’s, alleen met een ton minder op de teller.
Ik moet eerlijk zeggen dat de standaard 140 PK een stuk comfortabeler rijd als de T5, niet zo heel vreemd omdat de stugge afstelling zeer noodzakelijk is voor die 250 PK’s wanneer die turbo inslaat.
En als die echt inslaat dan is het wel feest hoor, De enige plek echter waar ik continu tractie hou zijn gloednieuw geasfalteerde wegen. Verder heb ik nog nergens volgas kunnen geven in z’n 2 zonder dat de wielen iets slippen of doordraaien. In z’n 1 heeft het al helemaal geen zin, maar hij wil wel hoor, allemachtig.
Het bochtenwerk vind ik ondanks de vele stabilisatoren niet echt geweldig. Je kan wel lekker hard de bocht door maar je merkt dat de auto als geheel niet is ontworpen voor dit soort applicaties. Ik hou me daarom praktisch altijd netjes, alleen als de wegen en het verkeer zich ervoor lenen laat ik hem even gaan :)
De originele koper had er al 235 banden onder laten zetten ipv de standaard 225. Dit stuurt iets zwaarder maar rijd daardoor wel lekkerder.

Al met al ben ik zeer tevreden met de auto en hoop ik dat de kosten zullen meevallen. Dit moet nog blijken.

Verbruik is sterk afhankelijk van de benzine.

Euro 95 = onmogelijk zuiniger dan 1 op 9 (Gemiddeld gebruik)
Euro 98 = Ongeveer 1 op 10 (zelfde gebruik van de auto)

V-power nog niet geprobeerd maar met hogere octaangehaltes werkt hij gewoon efficienter. Ze zeggen wel dat de motoren alle octaangehaltes aankunnen maar met 95 is de zelfontbrandingstemperatuur toch nog te laag waardoor hij sterk haperd, vooral bij volgas. Ik zit eerlijk gezegd ook te twijfelen of deze motor al gechipt is naar de 300

Gewoon Euro 98 of V-power tanken, is ook veel beter voor de motor.

Auto begon te stotteren aan het begin van de winter. hij gaf de melding "emissies, service vereist" Na 2 minuten liep hij weer perfect en verder geen problemen. Na diverse malen uit te hebben gelezen waren er problemen met de onsteking op alle 5 de cilinders. Dit was een onbekend fenomeen. Ze hebben de hoofd kabelboom van de onsteking nagemeten en waarschijnlijk schoongemaakt waarna het probleem weg was.

7,0