Volvo S60 AWD

Niet alleen voor extremiteiten

Volvo S60
AutoWeek 2002 week 11
AutoWeek 2002 week 11

Je leest het in AutoWeek 2002 week 11

Al rondrijdend door het ijzingwekkend koude Lapland zou je de indruk kunnen krijgen dat Volvo's S60 met vierwielaandrijving speciaal voor dit soort extreme omstandigheden is gebouwd. Toch ga je er in ons natte kikkerlandje ook een boel plezier aan beleven.

Het afgelopen jaar boerde Volvo niet slecht op een dalende Nederlandse markt; er werden meer auto's verkocht, met daarin een hoofdrol voor de nog jonge S60. Volvo leverde de S60 al in een flink aantal uitvoeringen, waaronder de D5 met die geweldige turbodiesel en de 2.4 Bi-Fuel, die naar believen op benzine of LPG loopt. Daar komt nu een nieuwe versie bij, de 2.4T AWD, die is uitgerust met aandrijving op alle vier de wielen.

Voor de eerste rij-ervaringen met Volvo's nieuweling hulden we ons in een superdikke winterjas en vertrokken naar het Noorse Finnmark. Dat is het noordelijkste puntje van Noorwegen waar tussen half november en half januari de zon niet boven de horizon uitkomt. Dat zorgt voor heel korte dagen met weinig zonuren en daardoor een riante hoeveelheid sneeuw en ijs op de weg. Ideale omstandigheden dus om die S60 AWD eens op de korrel te nemen.

Ander systeem
Vergeleken met de al bestaande Volvo's V70 AWD en Cross Country zit er een wezenlijk verschil in de aandrijving en zijn regeling. Voor meer details verwijzen we naar het kader Het geheim van Volvo's nieuwe AWD. In het kort komt het erop neer dat de tot nu toe door Volvo gebruikte Viscodrive aan de kant is gezet. Daar komt een Haldex-koppeling voor in de plaats die tevens is voorzien van een ingewikkelde elektronische regeling. Als bestuurder hoef je dan ook helemaal niets te doen; de aandrijving zorgt zelf voor de ideale verdeling van de krachten over de wielen.
Onze testrit voerden we uit met auto's die waren voorzien van banden met 130 spikes. Niet van die grove spijkers zoals we die van vroeger kenden, maar heel beschaafde spijkertjes waardoor de banden nog maar nauwelijks extra rumoer produceren. De Noorse wegencocktail bestond uit trajecten waar nog een spoor van asfalt te zien was, via sneeuw en ijscombinaties tot echte ijsbanen. Een speciaal toetje was een tunnel, waarin stevig werd gewerkt en die een wegdek had dat meer op een grindbak leek. Geen moment heeft de S60 AWD ons in moeilijkheden gebracht, ondanks dat de snelheden toch duidelijk hoger lagen dan de 90 km/h die de Noorse wetgever als maximum bedacht heeft. En als je dan eens te rap een bocht indook, verraste de Volvo met een sportief overstuur. Hadden we niet direct verwacht van een in basis op de voorwielen aangedreven auto, maar Volvo heeft dit bewust in de regelelectronica ingebouwd. Normaal zou de auto over de voorwielen naar buiten willen schuiven, met als gevolg dat je de bocht veel ruimer neemt. Dat door de electronica ingezette overstuur helpt op de grens de auto makkelijker de bocht in te sturen en hem vervolgens weer op koers te brengen. Het AWD-systeem zorgde ervoor dat de Volvo de barre omstandigheden probleemloos de baas bleef; geen enkel moment hebben we het gevoel gehad de controle kwijt te raken. Daarnaast merk je van al dat geregel onder de auto eigenlijk niets; enkel een techneut met gespitste oren kan wat geluidjes waarnemen. Vertaald naar Nederlandse omstandigheden geeft het AWD-systeem je de mogelijkheid om probleemloos de 200 pk en 285 Nm van de geblazen vijfcilinder los te laten op het onderstel, zonder daarbij met spinnende wielen te worden geconfronteerd. Een prettige eigenschap want de enige krachtbron van de AWD heeft die 285 Nm paraat van 1800 tot 5000 toeren. Gekoppeld aan die heerlijke automaat heb je daar een echte comfortmachine mee. Volvo rekent voor het AWD-systeem € 3600 extra en voorlopig moet je dan nog € 2.955 voor de Geartronic-vijftraps automaat aftikken; de handbak komt pas later. Zit je op iets meer dan € 45.000 voor een vrij unieke auto; er zijn tenslotte maar weinig mooie sedans met een dikke motor en aandrijving op alle wielen.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum