Volvo S60 T3 Polar+ Dynamic (2017)

Volvo S60 T3 Polar+ Dynamic (2017)

UitvoeringS60 T3 Polar+ Dynamic
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017

Een nieuwe auto uitzoeken

• 8 km

Onze vorige auto was een lekker dikke 2.0tdci met 140pk. Maar helaas, na nog geen jaar in bezit te zijn hebben we besloten de auto de deur uit te doen. We hadden al 5x beroep op de ANWB moeten doen. Iets met de turbo... Het vertrouwen was weg ondanks dat hij gemaakt was.
De zoektocht was begonnen. We wilden niet met voor onverwachte kosten komen te staan en besloten voor private lease te kiezen. Ik heb heel het internet af gezocht, om voor een redelijke prijs en leuke auto te leasen.

Mijn voorkeur lag bij Ford en dan met name bij de Focus. Mijn vrouw was minder enthousiast en wilde voor een Mondeo gaan.
Na een afspraak gemaakt te hebben bij de Forddealer, toch 2 offertes geprobeerd op te vragen. De verkoper had blijkbaar geen zin en luisterde niet naar onze wensen. De zoektocht ging verder, tot ik de volgende dag gebeld werd door mijn vrouw: "als je uit je werk komt, moet je gelijk naar de Volvo dealer rijden. We hebben zo een proefrit..."
Lang verhaal kort: ze had die middag al een auto samengesteld. Een Volvo S60 T3 Polar+ Dynamic, met 152pk... Ik had geen idee. Volvo's zijn mooie auto's maar nooit gedacht er een te gaan of willen rijden. Mijn vrouw wel, die zei altijd dat ze de S80 een mooie auto vond, want: 'die zag er uit zoals een auto eruit hoort te zien'...
Maar goed die werden toen niet meer nieuw gemaakt.
Omdat het een uitloop model was kreeg je veel extra's en hebben we zelf nog 2 pakketten erbij genomen. Noemenswaardige opties: 17" lichtmetaal, leren bekleding met stoelverwarming, sensus navigatiesysteem, achterspoiler, standkachel, stuurverwarming, bi-xenon met bochtverlichting, schuif-/kanteldak. Tot slot winterbandenregeling.

Het comfort en prestaties
De auto zoeft als het ware over de weg. Het is super stil aan boord, je merkt aan alles dat het gemaakt is om comfortabel te rijden.
De stoelen met stoelverwarming zitten heerlijk. De zijdelingse steun is echt lekker. En de automaat schakelt redelijk comfortabel, zolang je maar niet sportief gaat rijden. Daar is het karakter van de motor niet voor bedoeld. Ondanks dat zou hij een sprint van 0-100 in 8,6seconden moeten kunnen. Nooit gemeten, maar op zich mooie prestatie. De topsnelheid heb ik daarentegen wel gemeten en die heb ik eenmalig op 226km op de snelheidsmeter gezien. Daarna kreeg ik hem niet harder dan 221 op de teller. Dat kunnen we dus ook afvinken en hoeven we niet met te meten :)
Dan het verbruik... Ik was met een diesel gewend aan een verbruik van 1:14-1:15 nu wist ik dat benzine en lastiger verhaal ging worden en hoopte op 1:12/1:13. Maar ik dacht modernere motoren, zullen vast al zuiniger zijn. Maar nee, om de eerste 30337km heb ik 2761,73 liter brandstof verbruikt, ofwel 1:11. Oké in de winter gebruiken we veel de standkachel en rijden redelijk wat stadsritten. Ook houden wij beiden van doorrijden. Maar het is gewoon slecht. In de stad is 1:9 halen al een hele opgave.

De ruimte
Het is een sedan en was ook absoluut een bewuste keuze dus over kofferbakruimte ga ik niet klagen. Wat overigens net voldoende is om de boodschappen op zaterdag te halen. Maar het ruimteaanbod achterin is gewoon slecht. Onze kinderen zijn nog niet zo groot (6 en 5), maar echt veel beenruimte hebben ze niet op hun zitverhoger. Voorin is het overigens prima vertoeven.

Conclusie
Het is een enorm comfortabele auto, de opties die wij hebben 'gekozen', maken het een aangename auto om lange stukken te rijden. De standkachel en de Volvo-app op je smartphone zijn gewoon hele leuke luxe dingen. Het vermogen (152pk) en koppel (250nm) is ook ruim voldoende. Even inhalen is zo gedaan.
Het verbruik van gemiddeld 1:11 is slecht, al zou je met een iets rustiger rijstijl misschien 1:12/1:13 moeten kunnen halen. Maar ja, waarvoor heb je dan zoveel vermogen?
Ik zou zeker nog een Volvo (S60) kiezen, al is de nieuwe XC40 ook een erg mooie auto.