Volvo S60 2.4D Edition II (2006)
Uitvoering | S60 2.4D Edition II |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Vanaf de introductie van de S60 ben ik altijd al gecharmeerd geweest van het uiterlijk van deze Zweed. Toen ik bij het uitzoeken van een nieuwe leaseauto begin dit jaar stuitte op een advertentie van de edition 2 Chrono, was ik dan ook snel om. Dit moest’m gaan worden!
Alhoewel je bij Volvo best wel voor de merknaam betaalt, vond ik de aangeboden auto een mooie aanbieding. De 17’ velgen die onderdeel uitmaken van de chrono uitvoering vind ik erg mooi en met aanvulling van een klein aantal opties (afneembare trekhaak en elektrisch inklapbare hoofdsteunen achter) kwam ik algauw op mijn ideale reisauto uit.
Want een goede reisauto is het wel! Alhoewel de 163 pk motor niet zorgt voor sensationele tussensprintjes past de motor zeer goed bij de auto. Trekkracht genoeg in alle versnelling; en i.c.m. de 6 traps automaat is het heerlijk comfortabel reizen.
Aangezien ik jaarlijks 90.000 km rijd prevaleert rijcomfort bij mij boven sportiviteit. Sportief is mijn S60 geenszins: waar mijn vorige mondeo’s in bochten echte gooi-en-smijt auto’s waren, gaat deze jongen al snel ’hangen in de bochten’. Het kan best wel hard als het moet, maar sportief? Nee! Overigens is de wegligging wel erg goed.
Tijdens het rijden zijn er eigenlijk drie zaken die mij positief opvallen:
1. het geluid van de 5-cilinder diesel: een lekkere roffel en je hoort het fluiten van de turbo!
2. de stoelen: heerlijke zitplaatsen! Helaas in mijn auto niet elektrisch verstelbaar, dat wil ik op de volgende auto toch wel weer hebben.
3. de rust in het interieur: behalve bij volgas optrekken heerst er vooral rust in het interieur: motor, banden en rijwind zijn maar in erg beperkte mate aanwezig.
Een belangrijk aandeel in deze rust heeft de ’nieuwe’ 6-traps automaat. Een heerlijk apparaat dat schokloos en snel overschakelt. Door de 6e versnelling blijft het toerental op snelwegtempo ook redelijk laag: een bescheiden 2800 toeren bij 160 km per uur.
Het verbruik dan ten slote: 1:12 bij altijd lekker doorrijden. In combinatie met de 70 liter tank is het rijbereik dan dus zo’n 840 km. Niet gek!
49.000 km update 04/09/2006
Wat mij persoonlijk tegenvalt aan de auto is de beperkte interieurruimte. Voorin is alles koek en ei maar achterin wordt het krap: ik kan bijvoorbeeld met mijn 1.84m niet achter mijzelf zitten. De bagageruimte houdt ook niet over: in mijn ex-Mondeo station schoof ik zo een 2-zits bank achterin, in de S60 moet je zelfs een kinderfiets demonteren. Maargoed, dat had ik van te voren kunnen weten. Daar heeft Volvo waarschijnlijk de V70 voor uitgevonden.. Ik kan verder weinig negatiefs over de auto zeggen. Geen problemen tot nu toe na bijna 50.000 km in 7 maanden tijd.
85.000 km update 12/02/2007
De auto heeft inmiddels al weer 85.000 km gelopen in bijna een jaar tijd. Problemen hebben zich niet voorgedaan: de auto rijdt nog als nieuw. Verder is er alleen het gebruikelijke onderhoud uitgevoerd. Tot nu toe een probleemloze en bedrijfszekere auto dus!
125.000 km update 09/07/2007
Zo rustig aan ben ik mij aan het oriënteren op de opvolger van de S60. Hoewel de auto absoluut probleemloos is gebleken, valt het reeds genoemde ruimte-aanbod mij in de praktijk steeds meer tegen. Daarbij heeft de auto, ondanks dat de afmetingen ervan toch niet bijzonder fors zijn, een in mijn ogen te grote draaicirkel. Tijdens een recente vakantie in Zuid-Frankrijk heb ik hierdoor menigmaal moeten ’steken’ tijdens het omhoog en omlaag rijden in krappe parkeergarages. Ook het parkeren in nauwe straatjes is lastiger dan met mijn vorige auto, die toch even breed en nog 10 cm langer was. De volgende auto wordt geen S60 meer, al voldoet hij zakelijk wél exact aan de (hoge) verwachtingen.
152.000 km update 28/11/2007
De auto is inmiddels ingeruild voor een nieuwe wagen. Op bovenstaand verhaal valt weinig aan te vullen. Het is puur het feit dat ik prive meer ruimte nodig heb, anders had ik zeker weer een S60 besteld!
152.000 km
Geheel probleemloze auto waaraan alleen standaard onderhoud uitgevoerd moest worden. Bovendien nog steeds geen kraakje te horen tijdens het rijden. Zo hoort het!
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4