Volvo C30 D2 R-Edition (2012)
| Uitvoering | C30 D2 R-Edition |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand laatst | 120.000 km |
verslag volgt.
Komende week kan ik mijn Volvo C30 ophalen bij de Dealer. Ben benieuwd of deze het net zo goed gaat doen als mijn vorige auto. Ik ga jullie hier op de hoogte houden.
eerste langere ritje gehad.
Afgelopen vrijdag mijn C30 opgehaald bij de dealer. Omdat ik verder vrijdag weinig tijd had voor een fatsoenlijk ritje daarover weinig te melden.
Gisteren moest ik een wat langer stukje rijden. En kleine 150km heen en later weer terug. Mooie test.
Gemiddeld 120-130 km/u op de cruise control gereden. Met wind in de rug verbruikte de auto gemiddeld zo een 3,8-4.0 op de teller. Niet slecht voor een eerste rit. Terug echter een duidelijk voelbare wind tegen en dat is gelijk niet zo gunstig voor het verbruik. Gemiddeld 5,3-5,5. Niet echt bijzonder dus en bijlange na nog niet in de buurt van wat de auto zou moeten verbruiken.. Maar ok. Hij is gloednieuw en verbetering valt nog te verwachten... (tenminste dat hoop ik wel).
Vwb comfort e.d. dat is prima. Goeie audio en tel. die prima werken met mijn Iphone. Iets minder vind ik de werking van de interval in de regen. Dit gaat via een draaiknop op de hendel. Vind het systeem wat VAG daar heeft wat makkelijker maar zal misschien gewenning zijn.
Wordt vervolgd.
Vakantie
Inmiddels heb ik de auto nu 11 weken in bezit en de auto rijdt nog steeds naar behoren. Alles werkt uitstekend met de auto naar Portugal en Spanje en door de bergen en in de hitte geeft de auto geen krimp. Het enige wat mij toch nog wel tegen valt is het gemiddelde verbruik. Ik zit nog steeds op 5,4 en rijdt er net zo mee als mijn vorige auto. Niet overdreven en ook niet met een ei onder mijn gaspedaal... Aantal keer geprobeerd om eens in de buurt te komen van dat door Volvo geroepen gemiddelde van rond de 3,6 maar zelfs met ruim 8000 km snelweg erbij(tussen de 120-130) zakt dat verbruik niet eens onder de 5 liter... Ik kan nu dus stellen dat deze auto niet of nauwelijks zuiniger is dan mijn vorige 12 jaar oude Seat Toledo TDI met bijna 400.000 km op de teller.. Enige voordeel; ik betaal nu geen stuiver wegenbelasting maar denk dat ik over een ruim jaar toch verder weer verder ga kijken naar iets wat op dat moment weer aan de voorwaarden voldoet.. Misschien dat ze dan bij Volvo een opvolger hebben die wel echt zuinig rijdt want voor de rest ben ik er meer dan tevreden over.. De gegevens van verbruik echter kloppen bij deze auto van geen kant... +40% - 50% tov de fabrieksopgave is gewoon te veel!
Na bijna 1 jaar
Na bijna 30.000 km even een korte update; gemiddeld verbruik over de gehele periode is 5,4l/100 km.. Dat is natuurlijk wel even wat anders dan de voorgespiegelde cijfers bij aanschaf.. Al eerder gezegd mijn vorige auto reed niet of nauwelijks duurder maar wel met technologie die dik 10 jaar ouder was, geen start stop enz enz.. En veel dichter in de buurt van de verbruikscijfers als opgegeven(
Tijd voor wat anders
Inmiddels na een kleine 3,5 jaar Volvo gereden te hebben en net iets meer dan 120.000 km gereden te hebben, besloten een andere auto aan te schaffen. De Volvo heeft zijn plussen en zijn minnen.
Een dikke plus zijn de stoelen en de ergonomie.
Een min zijn bij mij het werkelijke verbruik (5.5l per 100km, dit haalde mijn Seat Toledo met meer dan 10 jaar oudere techniek ook, echter gaven ze daar als gemiddeld verbruik 5.3 op..!) , wat echt niet in de buurt komt van het opgegeven verbruik door Volvo (3,3l 100km) de "probleempjes, kapotte druklager in versnellingsbak & slijtage aan vliegwiel etc, kapotte aandrijfashoes enz, en de daarbij komende slechte service van de Volvo dealer (in Zoetermeer). Tenslotte natuurlijk de minieme bagageruimte echter daarin had ik me gewoon vergist bij aanschaf...
Al met al een voldoende maar als ik een cijfer zou moeten geven dan zou het geheel een 6je krijgen...
Had ik persoonlijk vooraf niet verwacht van zo een merk.