Volvo C30 1.6 Drive
Inhaalslag met een nieuwe jas
Volvo was niet bepaald het eerste merk dat met een eigen zuinigheidslabel kwam, maar eenmaal aanwezig zet het merk wel zeer uitdagende scores neer op CO2-gebied. Nou ja, op dieselgebied dan. Na zijn facelift mag de C30 extra profiteren van de zuinigheidskunde van de Zweden. Hierdoor is de prijs net zo scherp als het rijgedrag. Want de grootste kracht van de kleine Volvo is gelukkig onveranderd.
De belangrijkste conclusie na een rit in de aangepakte C30 hebben we dus al verklapt. Eén van de grootste pluspunten van het model was altijd de uitstekende rij-eigenschappen en daar is niets van verdwenen. Het Focus-onderstel waar de C30, V50 en S40 gebruik van maken verloochent zich nooit. Die zustermodellen van de C30 zijn al in 2007 aangepakt, de driedeurs moest wachten tot dit jaar. Voldoende om hem nog een tweede jeugd te bezorgen? De grootste wijzigingen betreffen uiteraard het uiterlijk. We zien de nieuwe designtaal die we onder meer kennen van de conceptversie van de nieuwe Volvo S60. Hiermee breekt de C30 de uiterlijke verwantschap met de S40 en V50, iets wat absoluut geen toeval is. De Zweden waren de klacht – of in ieder geval de opmerking – dat je het trio van voren nauwelijks van elkaar kon onderscheiden helemaal zat. "Als je deze auto nu in je binnenspiegel ziet aankomen, zie je meteen dat het een C30 is", aldus Volvo. Aan de achterkant loopt de carrosseriekleur nu verder door naar onderen, wat er absoluut beter uitziet. Aan de binnenkant blijven de wijzigingen beperkt tot wat nieuwe kleurencombinaties, waardoor de Zweedse minimalistische sfeer aanwezig blijft. Op motorengebied is er niet zozeer sprake van hard nieuws, maar de in deze milieubewuste tijden belangrijke Drive-versie met de 1.6-dieselmotor is opnieuw zuiniger gemaakt en duikt nu onder de belangrijke psychologische grens van 100 gram per kilometer. Helaas voor Volvo is deze grens ook daadwerkelijk alleen maar psychologisch. De auto zit net 4 gram boven de grens voor 14 procent bijtelling en vrijstelling van BPM en MRB. Gelukkig (voor Volvo) telt daarboven letterlijk elke gram, zodat het model weer iets goedkoper wordt. Dat wordt de zuinigste C30 trouwens sowieso, aangezien het model met zijn lage CO2-uitstoot hoe dan ook profiteert van de nieuwe belastingregels. Het zorgt in het geval van de bewuste Drive-variant voor een vanafprijs van € 25.795. Waarover je in de lease dus ook weer die lagere bijtelling van 20 procent betaalt.
Bekende motor
Genoeg cijfertjes, terug naar de auto. De 1.6 dieselmotor die in de Drive-versie ligt, is een motor die we kennen uit behoorlijk wat andere auto's. Samen met verschillende andere diesels is de motor ontwikkeld in een samenwerking tussen Ford en PSA. Dus ook Citroën, Peugeot, Ford, Mazda en zelfs Mini (Via de BMW/PSA samenwerking) met de Cooper D gebruikt het zelfde blok. En onze ervaringen zijn eigenlijk altijd erg goed. De aanpassingen voor deze zuinige C30 hebben daar geen verandering in gebracht. Bij starten is de motor nog wel wat rumoerig, maar eenmaal onderweg is er nauwelijks sprake van een dieseldreun. Op dat gebied dus geen offers, hoe zit het met de snelheid? Die is redelijk. Een sprint naar de honderd van 11,3 seconden is zelfs voor een diesel natuurlijk niet al te vlot, terwijl je van een auto met een uitstraling als die van de C30 wel wat zou verwachten. Eenmaal onderweg komt je desondanks niet heel veel te kort. En aangezien inmiddels wel bekend is hoeveel offers leaserijders willen maken voor een lagere bijtelling, zal deze Volvo best in de smaak vallen.
Qua rijden zijn we na twee bochten alweer enthousiast over de auto. Het directe rijgedrag dat vooral bij het insturen altijd weer indruk maakt, past uitstekend bij chauffeurs die rijplezier belangrijk vinden. Het stuur is wel iets te groot en te glad naar onze zin. Ook merk je dat de voorwielophanging soms wat moeite heeft met de aandrijfkrachten. Het is dat de 1.6 diesel simpelweg niet krachtig genoeg is om het de C30 moeilijk te maken, maar voor de 2.0-diesel of krachtige benzineblokken ligt dat natuurlijk anders. Op dit moment zijn er veel merken, bijvoorbeeld Volkswagen en Renault, die veel progressie maken op dit gebied. De C30 verraadt op dat vlak simpelweg zijn leeftijd, de auto stamt immers al uit begin 2006. En, zo gebiedt de eerlijk te zeggen, dat merken we op meer plekken. De cockpit bijvoorbeeld. Volvo pretendeert natuurlijk een premiummerk te zijn, maar afwerking en vooral materiaalgebruik zijn toch niet meer op zodanig niveau dat die claim kan worden waargemaakt. Ook hier is het niets meer dan de tand des tijds die de plaats van de C30 op zo'n ranglijst bepaalt, maar dat maakt de waarheid niet minder confronterend. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat Volvo zeer forse prijsverlagingen heeft doorgevoerd, waardoor de C30 erg concurrerend blijft.
De R, maar geen echte
Een echte hete versie is het niet, maar Volvo biedt nu wel een R-design variant aan. Je krijgt dan naast allerhande uiterlijke opsmuk ook sportievere rijeigenschappen. Het merk maakte de stuuroverbrenging korter, maakte de veren 30 procent stijver, en zette andere schokdempers in. Bovendien werden de stabilisatorstangen steviger gemaakt. Het R-design pakket is niet voorbehouden aan de snelste varianten: je kunt het op elke versie bestellen behalve de 1.6 benzine.
Had je deze auto's al gezien?
Lezersreacties (14) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.