Volvo 940 Turbo (1991)

Volvo 940
Volvo 940Volvo 940Volvo 940Volvo 940Volvo 940Volvo 940Volvo 940Volvo 940 - interieur

Uitvoering940 Turbo
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf2006

Voor deze auto heb een tijd in een Volvo 440 gereden, waarbij het zitcomfort en de ruimte mij al uitstekend bevielen. Toen ik deze auto op het pad tegenkwam was ik gelijk verkocht. Alles zat er werkelijk op en aan. Zo heeft deze auto een (achteraf) ingebouwde alarminstallatie, centrale deurvegrendeling, airco en ABS. Op zich een behoorlijke luxe als je dat bekijkt in 1991. De nieuwprijs is dan ook niet misselijk.

De auto rijdt erg goed en reageert direct op het gaspedaal wanneer dat nodig is. Dat is een belangrijk punt voor mij. De auto reageert verder uitstekend en ook het bochtenwerk is geweldig. Voor mij is dit ook de eerste auto met achterwielaandrijving en je merkt toch wel verschil qua rijstijl en het comfort wat met zich meebrengt. De auto rijdt soepel zonder nare bijgeluiden uit het motorcompartiment.

Aangezien ik een 2.3i Turbo heb is dit natuurlijk geen zuinige auto, maar de specificaties vanuit de fabrikant over het verbuik van deze auto kloppen wel. Ik rij gemiddeld 1:10 naar het werk en dat vind ik een prima prestatie voor wat betreft het gewicht en de motorinhoud van de auto. Wel vind ik dat het lampje van de benzinemeter laat gaat branden. Zelf tank ik de auto altijd rond de 450 km, zodat ik zeker weet dat ik nooit stil kom te staan.

Deze auto is voorzien van het zogenaamde Overdrive. Een vijfde versnelling wordt hier vervangen met een druk op de knop, waarna de computer de auto in de vijfde versnelling zet zonder dat je hoeft te koppelen. Ooit heb ik ergens gelezen dat je deze knop niet opnieuw in moet drukken wanneer je weer terug wilt schakelen naar de vier, maar even de versnellingspook uit zijn versnelling moet halen. Dit advies trof ik niet in de gebruikershandleiding aan, en dat is toch een gemis indien je hiervan niet op de hoogte bent. Het kan namelijk ernstige schade toebrengen aan je versnellingsbak.

De auto is verder qua onderdelen erg goedkoop, en ook mankementen kunnen in veel gevallen zelf verholpen worden.

Bij aankoop (testrit) kwam ik erachter dat 1 remblok niet meer werktte. Hij bleef namelijk gewoon op de remschijf staan en daardoor trok hij snel naar links. Bij terugkomst was de remschijf dan ook flink aan het roken en heb dit aan de desbetreffende verkoper gemeld. Ik wilde de auto enkel opnieuw testen wanneer dit euvel was verholpen. Dit was geen enkel probleem en ze hebben direct alle remschijven en blokken vervangen. Hierna was de auto door mij gekocht.

Enkele weken later begon het lampje van de lamdasonde te branden en viel de auto stationair wel eens uit. Ook als ik in versnelling 2 reed of terugschakelde viel hij wel eens uit. Ook optrekken deed hij plotseling erg moeilijk. Op advies van de verkoper ben ik naar een Volvo garage gereden die de software hebben gereset. Het probleem was direct verholpen, maar aangezien ik aan het begin van mijn vakantie stond (en het probleem volgens hem nog niet helemaal was verholpen) kregen wij een tip mee om een zekering eruit te trekken indien hij weer begon te branden. Tijdens de vakantie gebeurde dit ook en de tip van de zekering werktte prima. Dit probleem is overigens halverwege de vakantie niet meer teruggekomen. Wat er precies aan de hand was blijft een groot mysterie.