Volvo 940 GL 2.3i Estate (1991)
| Uitvoering | 940 GL 2.3i Estate |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1991 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand bij aanschaf | 319.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Dit is een uiterst comfortabele auto: goede stoelen voor lange benen, prettige lendensteun in de rug. Alleen raar, dat de hoofdsteun niet op de juiste hoogte kan worden ingesteld.
Rijden is totaal onspectaculair: uiterst relaxt kruist de auto met 140-150 km/h, waarbij een normaal gesprek mogelijk blijft. (dus niet al te veel herrie in het interieur)
De auto is verrassend rammel-vrij, hetgeen lang niet van iedere auto van 14 jaar oud gezegd kan worden.
Het enorme bagageruim heeft mij tot nu toe niet teleurgesteld. Wél enigszins teleurstellend vind ik de (te) beperkte tankinhoud: met een gemiddeld verbruik van 1 op 9 is ongeveer 550 km maar nét haalbaar. Op lange (Autobahn-)ritten geeft dit een wat krap aanvoelende actieradius.
Afgezien van regulier onderhoud (banden, olie) heb ik tot nu toe één grotere kostenpost gehad: onlangs heb ik een nieuw stuurhuis laten monteren. Door goede contacten waren de kosten lager dan bij de dealer, maar nog altijd goed voor een rekening van € 600,-. De auto is het echter dubbel en dwars waard: volkomen roestvrij, motor loopt als een zonnetje en die ruimte.
Update na een paar jaar:
De auto is nog altijd onder ons: inmiddels rijd ik al weer zo’n 4 jaar met de auto rond. (de auto is inmiddels bijna 18 jaar oud)
Meer dan regulier onderhoud heb ik er eigenlijk niet meer aan gehad: een distributieriem, de binnenkant van de achterklep is vastgezet (zwak punt van Volvo Estates van dit type - maar gelukkig zijn reparatiesets bij de dealer te krijgen en is de reparatie zelf niet ingewikkeld), een setje ruitenwisserbladen - niets bijzonders eigenlijk.
In de categorie ’groter werk’ zou ik een vervangende benzinepomp, lambdasonde, contactslot, thermostaat en een paar slangen moeten plaatsen, maar ook dat is eigenlijk niet meer dan normale slijtage bij een auto van deze leeftijd.
Vermeldenswaardig is verder, dat de auto, hoewel deze altijd buiten staat, nog geen spoor van roestvorming vertoont. Een knap staaltje degelijkheid!
Wat overblijft is het gevoel, een totaal relaxte auto te rijden voor een absoluut minimumbudget: in 4 jaar tijd heeft de auto rond de € 1.100,- aan onderhoud gekost, ik heb er inmiddels bijna 50.000 km mee gereden; aan onderhoud ’kost’ de auto dus ongeveer € 0.02/km. Het brandstofverbruik ligt op zo’n 10 liter/100 km ofwel 1:10 Euro95. (de nieuwe thermostaat en de betere banden hebben dus een goede invloed op het gebuik gehad). Dit is echt zo’n auto, die je niet meer wegdoet.
Slijtage aan het stuurhuis (na meer dan 300.000 km)
N.B.
De auto is niet van een Volvo-dealer gekocht en wordt daar niet onderhouden; de dealer-waardering zou derhalve moeten luiden: NVT.