Volkswagen Passat Variant 2.5 TDI 150pk 4Motion Highline (2000)

autoreview

Volkswagen Passat Variant
Volkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat - interieurVolkswagen Passat - interieur

Signalement

UitvoeringPassat Variant 2.5 TDI 150pk 4Motion Highline
Versnellingen5, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf154.730 km
KM-stand laatst235.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

de eerste loodjes

  • 155.500 km

Da's wel wat anders dan een Corolla! De Passat heeft, zoals dat in nieuw Nederlands zo mooi heet: full options. CD wisselaar, een radio waarvan je met het knopje TIM de file-informatie kan laten herhalen, Tiptronic automaat, een aangenaam schuifdak, lendensteunen, heel veel ruimte en prettig zittend in heel prettige stoelen, zowel voor- als achterin.
Hij ziet er uit als nieuw. De motor is een genot. Effen een dot gas op een Bundesstrasse en je spurt weer in no-time een vrachtwagen voorbij. We vermoeden dat het gemiddelde gebruik op 1 op 15,5 is, maar dat wordt tzt nog wetenschappelijk bepaald (we houden alles altijd bij, tot op de kilometer en cent nauwkeurig).

Dat verbruik is tot nog toe Duitse binnenwegen, plm 200 km autobahn met rond de 140 km echte kilometers per uur, en 120km/100km per uur NL rijkswegen.

Ook bij deze automaat zijn de waarschuwingen op internet niet van de lucht, maar voorlopig is er niets aan de hand én we hebben nog garantie. Voorlopig eventjes genieten. Nou, vanuit het keukenraam, op de oprit voor de garage: wat is het eigenlijk een grote auto....
Wordt vervolgd.
Werd deze auto eigenlijk niet in NL verkocht? Ik vind geen NL testen!

Na onze eerste duizenden kilometers

  • 167.000 km

We kwamen er achter dat de wielen/banden iets groter waren dan in de specificaties stond. Inmiddels liggen er nu winterbanden van het merk Bridgestone onder van de juiste maat. Banden kopen we altijd van het type beter getest (ADAC, 2009 dit keer) en zoeken dan naar de band die het minst herrie maakt. Tevreden, het LIJKT alsof de winterbanden minder herrie maken dan de zomerbanden (zelfde merk).
Prettig nu het wat kouder wordt: stoelverwarming. Het zitcomfort blijft lekker. Het in- en uitstappen gaat een beetje moeizaam, maar is niet onoverkomelijk.
De absolute maximale snelheid (op de GPS gemeten) is 208 km per uur. Uiteraard niet in NL gedaan, maar op een stil stukje Autobahn, een eind ten noorden van het Duitse Bremen. Ik vind het helemaal niks, dat harde scheuren; ik wil nog gezellig kunnen o-h-en met de passagier namelijk. Normaal houden we zo'n 2200 rpm toeren aan, dan loopt-ie het lekkerst.
Het gemiddelde verbruik staat nu op 1 : 13,8. In Duitsland, in een landelijke omgeving is hij het zuinigst. Op de Duitse Autobahn bij 2200 rpm (140 op de teller) én in de steden, is het hoogste verbruik. Dat kunnen we natuurlijk niet meten, behalve als we hele einden gaan rijden. Dat halen we uit de meters op het dashboard.
Het olieverbruik is vrijwel nihil.
We gokten een beetje met deze koop, maar gezien de prijs van krap 6000 piekjes (inclusief nieuwe banden, verse motor- en rem-olie en sierstrip (niet in NL gekocht!), mogen we zeker niet klagen.

Weet iemand of je de radiocode bij in/uitbouwen echt nodig hebt? Of kan dat ook via een Blaupunkt- of VW dealer?

de eerste dertigduizend zitten er op

  • 186.300 km

En we zijn twee beurten later. Na de winter gaan er rondom nieuwe remblokjes op en ergens in de zomer een nieuwe distributieriem, andere riemen en waterpomp.
Veel meer valt er niet over te zeggen, de auto rijdt nog steeds heerlijk. Het olieverbruik ligt inderdaad laag; ik kom op 0,5 liter op 15.000 kilometer.

We rijden eigenlijk alleen langere afstanden (een krappe 500 kilometer enkele reis op een avond). Comfort is daarom prettig, en dat hebben we in deze Passat. Vooral in dit jaargetij is de stoelverwarming een uitkomst.

We hebben dit voorjaar een keertje flink moeten meppen (blok hout, vuisthamer) om een wintervelg van de as te krijgen. Dat was eigenlijk het enige probleem.

Op naar de twee ton! Misschien meld ik hem dan wel aan voor de autoweek-kilometer-vreter....

toch wat probleempjes

  • 192.607 km

Op een nachtelijke reis ging het tussen de versnellingen te slippen en waren er rare gewaarwordingen. Toch nog op onze bestemming aangekomen en de volgende dag een ropeofritje gaan maken met een maat. Dunne olie op de achterruit en hij hield er helemaal mee op.
De auto op laten halen en er is een keerring tussen automatische bak en koppelomvormer vervangen. Kostte 1.700 piekjes.
De auto deed het weer, maar niet naar ons zin: Hij schakelde constant heen en weer, hield de versnellingen constant in een te hoge stand, aangenaam was anders.
Dan moet je dus nog geloofd worden, want eerst krijg je kul-antwoorden als "de computer moet nog leren met de nieuwe versnellingen om te gaan en dat kan wel 5000 kilomtere zijn". Dus niet, het bleef zo. En wij geloofden dat verhaal niet, leve het internet!
Kortom, na veel aanhouden was er een proefrit door de chef van de garage. Die beaamden onze bevindingen en toen kwam er een extra reparatie waarbij is afgesproken dat wij maar één keer in- en uitbouwen betalen. Bij die reparatie is de koppelomvormer vervangen. Bei uns "wandler" geheten. En de auto rijdt weer perfect.
Op naar de volgende 205.000 kilometer? Ik zie momenteel geen enkele reden de auto weg te doen. Als leenauto hebben we gereden in een nieuwe fiësta, een fabia, een corsa en een oudere Astra (die nog op een Kadett Club lijkt). Die Astra vond ik lekkerder rijden dan de rest.......
Misschien ga ik nu de Passat wel aanmelden voor 2 x klokje rond....

volgende storingen

  • 227.000 km

ABS Module. Zou 1440 euro all in moeten gaan kosten (opgaaf VW dealer), maar dat gaan we niet doen.
De nokkenas, verfoeit door velen, houdt het anders nog steeds.
Olieverbruik is vrijwel nul.
Vanwege onze leeftijd en die van de auto, rijden we op de (Duitse) snelweg 140 echte kilometers per uur. Als het lekker stil is, dan tegen de 160, echte (GPS) kilometers, wel te verstaan.
218.000 op de teller is een respectabel aantal kilometertjes.
Deze Passat 3B blijft één van de fijnste auto's die ik ooit had (naast een Peugeot 404.....)
Toch gaan we de volgende keer voor iets kleiners en iets veel zuinigers.

De ABS module hebben we zelf gede- en weer teruggemonteerd. Eigenlijk een fluitje van een cent als je de video op youtube bekijkt. De module zelf is gerepareerd in Helmond (goochel ff met abs module repareren helmond), teruggestuurd en binnen 40 uur weer terug thuis. Voor een paar tientjes een computer gekocht om de boordcomputer-fouten uit te lezen en te resetten. De airbag gaf ook een foutmelding aan na een spanningsdip.
Rondom nieuwe remschijven plus helaas remklauw+zuiger.
Binnen een half jaar stoppen we allebei met werken en gaan waarschijnlijk veel minder kilometers rijden. Dan wellicht iets kleiners, iets meer milieuvriendelijk.
Als we het rustig aan doen op de Autobahn (130 à 140 echte km), dan is het verbruik plm 1:14. Valt toch wel mee voor een turbo van 2,5 liter...

de laatste loodjes

  • 235.000 km

We hebben de Passat nu 3,5 jaar.
Alles doet het zoals ze het doen moeten, afgezien van vrij normale slijtage. Onlangs beide koplampen vervangen omdat ze niet meer verstelbaar waren en de linkerkoplamp de mussen uit de bomen scheen.
Feit is wel dat vooral het laatste jaar steeds meer kleine en grote dingen moesten gebeuren. Binnenkort zou wat met een stuurstang moeten gebeuren. De tempomaat-regeleenheid zou eigenlijk vervangen moeten worden (revisiemodel kost wel 90 eurootjes). Dus dat laten we maar.
Ook is er nog steeds schuldgevoel over de roetuitstoot.
Kortom, we gaan langzamerhand op zoek naar een andere, zuiniger, iets kleinere (we hoeven niet meer zoveel kilometers te rijden), schonere, maar wel comfortabele auto. Maar wel weer een automaat. En een iets makkelijker in-uitstap mag ook wel.
Maar het zal geen Franse auto worden om voor de hand liggende redenen.

Een toelichting op de vraag of ik weer hetzelfde merk zou kopen: mijn antwoord is misschien. Maar dat heeft ermee te maken dat ik VW's nogal aan de prijs vind en er blijkbaar tegenwoordig wat problemen met versnellingsbakken en turbo's zijn.

De Passat zal wel naar een Afrikaans land gaan, maar ook daar hebben ze er geen slechte auto aan.

246.000 km
Na weer een reparatie, slijtage stuurinrichting, van de verkoop maar eens werk gemaakt. Op een voor 2013 zeldzaam mooie zomerdag, eind mei, is de Passat voor een zacht prijsje overgedaan aan de zoon van een vriend. De Passat is vervangen door een MB B180 cdi met CVT automaat, 2006 met 85k op de teller. Daarover later meer. Verbruik van de Passat was over-all, nauwkeurig bijgehouden, 1:13,4
Voor zo'n grote bak / zware motor vinden we dat netjes.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.