Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 110pk Comfortline (1999)
Uitvoering | Passat Variant 1.9 TDI 110pk Comfortline |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
De auto is een voormalig leaseauto en door mij gekocht met bijna 2 ton op de teller bij een handelaar. Eigenlijk keek ik uit naar een Golf TDI maar ik liep tegen deze Passat Variant aan voor de prijs die ik in mijn hoofd had voor de Golf. Omdat de wegenbelasting en verbruik hetzelfde bedroeg als voor de kleinere Golf, heb ik voor de Passat gekozen. Daar heb ik nooit spijt van gehad!
Ik vind het na twee jaar nog steeds een hele mooie auto (zwart metallic en lichte bekleding) met uitstekend zicht rondom. Hij rijdt heerlijk op de snelweg en is vlot, met name rond de 2000 toeren en dat maakt hij precies bij een gangetje van 100-130 km/u in vijfde vernelling. Ideaal dus om even snel in te halen. Verder voelt hij degelijk en veilig aan. De zee aan ruimte is heerlijk en de standaard uitrusting is prima (automatische airco, cruise control, etc.).
Nadeel is dat hij niet zo heel lekker rijdt in de stad en ook niet heel erg van bochtenwerk houdt. Daar staat het comfort op de snelweg dus tegenover.
Met normaal rijden (gemiddeld 120 km/u) haal je op de snelweg met gemak 1 op 20. En dat voor een auto van 1.350 kg! Ik heb trouwens wel wat reparaties gehad maar hopelijk is dat nu verleden tijd. Ik rijd al weer een tijdje probleemloos rond. Ook verbruikt hij elke 4.000/5.000 km een litertje olie. Dat was ik niet gewend met mijn Sunny... Bij de eerste keer dat ik de olie checkte, was de peilstok droog...hierna maar wat vaker gecontroleerd :)
Conclusie: Toch een ideale auto voor de snelweg en voor de portomonnee al kijk ik stiekem uit naar een opvolger.
UPDATE 28/10/06
---------------
De Passat draait nog steeds rustig zijn rondjes. Intussen toch alweer 75.000 km mee gereden. Sinds kort gebruik ik de auto ook voor woon-werk (140 km) en dat gaat heel goed. De auto rijdt zeer comfortabel en heeft me nog nooit in de steek gelaten. Onderhoud is regulier en behalve de voor de Passat kenmerkende slechte draagarmen. Daar zijn er onlangs weer twee van vernieuwd. Omdat hij zo goed en betrouwbaar is en vanwege de hoge kilometerstand en verwachtte lage opbrengst bij verkoop, blijf ik er nog mee doorrijden. Wellicht in de nabije toekomst een lease-auto (V50 of Avensis?), dan zal ik, met pijn in mijn hart, een nieuw baasje voor hem moeten zoeken.
UPDATE 13/01/07
---------------
De Passat is verkocht, met pijn in het hart want het was een heerlijke auto die ons overal naar toe heeft gebracht. In totaal 100.000 km mee gereden want bij iets minder dan 300.000 km verkocht in de zomer van 2007. De pijn werd verzacht omdat ik inmiddels een nieuwe Passat Variant 1.9 tdi had uitgezocht. (zie review). Afgezien van de draagarmen (een bekend euvel bij dit type) een zeer geode auto dus die echt nog wel wat kilometers erbij kon maken. Mocht ik opnieuw privé een gezins auto moeten kopen, dan zou ik waarschijnlijk opnieuw gaan voor een Passat tdi (wat een fijne, zuinige en betrouwbare motoren!) óf een Audi.
-koelvloeistofsensor stuk bij aankoop (EUR ?)
-voorste draagarmen vervangen (EUR 500,-)
-helaas wat rammeltjes (valt me tegen van VW)
-multiriemspanner (was garage helaas vergeten te vervangen bij het vervangen van de distributieriem...)
-verder regulier onderhoud.