Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 100pk (2003)

Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 100pk (2003)

UitvoeringPassat Variant 1.9 TDI 100pk
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2013

Oud en vertrouwd

Oud en vertrouwd (152.000 km)

Door onvrijwillig van baan wisselen was het voor mij verleden tijd om op kosten van de baas dikke auto's te rijden. Audi's, Volvo's en BMW's allemaal hebben ze voor de deur gestaan. In eerste instantie een Zafira aangeschaft, kon me niet bekoren dus toen ik bij m'n vaste garage een oude passat kon kopen met een lage km-stand, heb ik niet lang nagedacht en ook kort proef gereden. Vanwege mijn woon-werk afstand (40 km enkele reis) was diesel erg interessant. Dit model met een aantoonbare km stand van 123000 kon nog jaren mee. In de historie van de auto hoegenaamd geen problemen. Keurig zijn beurten gehad, distributie vervangen, setje winterbanden erbij. Prima deal.

Auto is voorzien van de opties die handig zijn, elektrische ramen, Climatcontrol, cv met ab. Kleur is lichtblauw metallic, niet mijn keuze maar keurig. Gelukkig voorzien van een trekhaak dus de caravan kan ook weer mee.

Tien jaar geleden in mijn lease tijd heb ik bijna dezelfde auto gehad. In krap drie jaar 170.000 km mee gereden zonder problemen. Dus een uitstekende referentie.

In een jaar en 30.000 km verder en tijd om het net op te halen.

Overall genomen is het na al die jaren nog steeds een heerlijke solide reisauto. Ruim, representatief, uitstekende zit en in mijn ogen nog steeds een fatsoenlijke verschijning. Kan goed meekomen in het verkeer. Weinig motorgeluiden als de motor warm is. Bij koude start maakt hij heel veel herrie. De buurt heeft meteen de neiging als ik hem smorgens start om de kliko buiten te zetten. Wel een grote draai cirkel.
De auto is echt groot, drie kids soms vier op de achterbank. Ik krijg nooit klachten. Bagage ruimte te over. De auto is niet snel maar wel sterk. Een trailer met boot (samen bijna 2000 kg) zonder problemen. De caravan toch nog 1200 kg; eitje.

Optisch het een en ander aangepast. De zomerbanden bleken slecht te zijn en voor weinig een setje LMV van marktplaats geplukt (16 inch). Laten voorzien van dunlops. Vanaf de B stijl van die op maat gemaakte zonnengordijnen gemonteerd. Ook van marktplaats en ook voor weinig.
Korte antenne i.p.v. dat dunne lange sprietje. Allemaal kleine aanpassingen maar de auto oogt ondanks de truttige kleur er wel een stuk vlotter door.

Een betere radio met USB gemonteerd ook speakers in de achterdeuren.

Het verbruik was ook keurig: gemiddeld 6,4 liter op 100 km. Olieverbruik: hoegenaamd niets.

Was het allemaal hiep hiep hoera? Nee.... Toch nog wel nodig garagebezoek gehad:
- remschijven en blokken voor.
- waterpomp stuk en dus ook maar meteen distributieriem en Spanrol laten vernieuwen.
- bedieningsstang van deur afgebroken.
- EGR vervangen
Dit allemaal naast de onderhoudsbeurten.

Denk dat ik toch voorlopig er mee blijf rijden. Teller staat nu op 152.000. Ben ze al tegengekomen met bijna 4 ton op de teller. Wat kan er nog stuk gaan...

Maar dat was de goden verzoeken. Auto bleef inhouden en het vertrouwen was er niet. Ingeruild op een Touran.