Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 120pk Highline (2015)
Uitvoering | Passat Variant 1.6 TDI 120pk Highline |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Keuze moment
Na 4 jaar in een Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI 160pk met 2 ton op de teller te hebben gereden werd het tijd voor een nieuwe lease auto. Mijn keuze ging uit naar de Volkswagen Passat Variant of de Volkswagen Golf Variant. Het moest in ieder geval een diesel worden met voldoende ruimte. In verband met bezuinigingen was voor de volgende lease periode het leasebedrag omlaag gegaan wat voor mij natuurlijk een grote teleurstelling was. Prijs technisch was de Golf daarom de beste keuze. Net als voorheen een 2.0 diesel maar dan met 150pk en full option. Helaas kwam ik in de Golf zijn kofferbak flink wat ruimte te kort. Dus uiteindelijk werd het dan toch de Passat waarbij ik dan flink wat pk’tjes bij moest inleveren want ik wil niet inleveren op luxe en comfort.
Uiteindelijk is het geworden:
-Executive Pakket
-LED verlichting “Plus”
-17” lichtmetaal “Nivielles”
-Getint glas achter
-Zonder type en motor aanduiding
De auto is halverwege december 2015 geleverd.
1e Conclusie
Hier mijn oordeel tot nu toe over de volgende onderwerpen:
Comfort:
*Stoelen, de wit half ledere alcantara beklede stoelen zitten goed. Ze zijn helemaal naar wens in te stellen en vooral de kantel en lengte verstelling van de zitting zorgen voor een prima zit voor lange ritten. Wel had ik liever nog wat meer ingesloten gezeten.
*Stoelverwarming, Deze functie is ideaal als het interieur nog koud is. Goed in te stellen door middel van 3 warmte niveaus.
*Luxe wit interieur, Het mooi afgewerkte wit ledere bekleding ziet er netjes uit maar natuurlijk wel wat besmettelijk. Het dashboard ziet er mooi strak uit met de sierlijsten in zilver aluminium. Door de doorlopende ventilatie roosters oogt het interieur zeer ruim. De rest van het interieur zit bijzonder netjes in elkaar zonder ook maar 1 piepje of kraakje. Ook de instap voorin gaat gemakkelijk door de grote deuren.
*Ruimte achterin, Ruimte voor de passagiers is riant met zeer veel been ruimte. Ook is het klimaat achterin door de passagiers zelf te regelen.
*Opbergruimte, De ruimte in het dashboard kasje is voldoende. Er zijn 2 wat ondiepe bekerhouders aanwezig. Er ook is genoeg ruimte in al de 4 portier vakken.
*Led Plus verlichting, Wat geeft die led koplampen een bak licht! De led signatuur stadsverlichting zorgt voor dat de auto er net wat chiquer uit ziet. valt goed op en zorgt voor een moderne look. De adaptieve led verlichting is een goed werkend systeem die mooi in de bochten mee stuurt. Ook de statische led bochtverlichting zorgt voor goed verlichte opritten, bochten en kruisingen bij gebruik van de knipperlichten of met lage snelheden. Omdat ik niet voor ‘Bestuurdersassistentiepakket Plus’ heb gekozen zit er helaas geen automatisch groot licht op.
*Led achterlichten high, De luxe getekende achterlichten hebben een moderne look en met lichtanimatie (veranderend lichtbeeld bij remmen / hard remmen)
*Regensensor, werkt goed.
*Automatisch dimmende binnen- en linker buitenspiegel, ideaal voor het cruisen op de rechter rijbaan zonder last te hebben van die asociale auto’s met (slecht afgestelde) xenon verlichting ;) .
*Adaptieve cruise control, in het begin was het even wennen maar als je het eenmaal door hebt werkt het zeer comfortabel. Toch wel ff je aandacht erbij houden is zeer belangrijk. Verhalen over uit zichzelf vol in de ankers gaan heb ik nog niet mee gemaakt of als vervelend ervaren. Ook met schakelen naar een hogere of lager versnelling blijft de acc actief.
*Elektronische handrem met hill start assist, werkt erg goed. Bij remmen tot stilstand word de rem vastgehouden. Op de automatische stand hoef je de handrem niet meer te bedienen want dit gaat dan volledig automatisch.
*Airconditioning, is goed in te stellen. De zomer moet alleen nog komen. Ontwazemen van de vooruit werkt prima.
*Kofferbak, Zeer ruim! Omdat er geen reserve wiel in zit heb ik nog wat extra ruimte voor spullen die ik niet vaak gebruik. Helaas mis ik een automatische koffer klep wat natuurlijk als optie verkrijgbaar was maar niet meer in mijn budget paste.
*Parkeer sensoren voor en achter, werken prima. Geluid niveaus zijn individueel in te stellen en de afstand is duidelijk te zien doormiddel van een weergave op het infotainment display.
*Alarm, Nog geen valse meldingen gehad.
Infotainment:
* Executive Pakket, In dit pakket zit het Discover Media systeem. Niet zo uitgebreid als het Pro systeem maar is naar mij mening voldoende. Mijn vorige auto (opel insignia) had een bedieningsknop bij de arm steun die ik nu wel mis. Tijdens het rijden bedienen van het touche screen vind ik lastiger omdat je moet kijken wat je wil bedienen. Bij de opel kon je zonder te kijken door het menu scrollen.
*Navigatie, navigatie werkt prima met onder meer rijbaanweergave. Het in voeren van nieuwe bestemmingen kan doormiddel van spraak worden gedaan.
*Car net, Het verbinden van de telefoon via een wifi-hotspot werkt goed en is handig voor live-trafic alleen wel een beetje bewerkelijk voor de korte ritten. Natuurlijk het data verkeer niet vergeten.
*Mp3 vanaf usb, Dit is een goede oplossing. Alleen scrollen tijdens het rijden vind ik niet zo makkelijk.
*Radio, werkt prima. Met afbeeldingen van de radio stations.
*bluetooth telefoonvoorbereiding, werkt goed. De verbinding is snel gemaakt en contacten worden automatisch overgenomen. Microfoon zit op een goede plek ingebouwd. Opnemen en ophangen van een gesprek gaat gemakkelijk op het stuur. De sms functie is volgens mij niet meer van deze tijd.
*Sound, het geluid in de auto klinkt mooi en is goed in te stellen.
*Kleuren Boordcomputer, veel informatie in te vinden. Zelf heb ik hem altijd op snelheid staan maar had actieradius graag er bij in het zelfde scherm gehad.
Rijeigenschappen:
*Motor, fijne diesel motor die helaas wat vermogen mist. In stads verkeer komt de auto goed mee. Ook op de snelweg kan hij met het verkeer mee komen. In Duistland word dat een ander verhaal maar dat is voor mij de overweging geweest. De topsnelheid moet ik nog een keer uitproberen als ik in Duitsland ben.
*Rijgeluiden, deze auto is zeer stil. Er is nauwelijks bandengeruis wat het de auto comfortabel maakt.
*Start/Stop, werkt prima. Verlichting en de radio blijven actief. De motor is voor dat ik hem in zijn één heb staan klaar voor vertrek.
*Onderstel en stuurgedrag, auto ligt strak op de weg maar toch heel erg comfortabel. Op binnenwegen stuurt de auto licht en direct.
*Elektronisch Stabiliteits Programma, heb ik nog niet uit kunnen proberen. Als er nog een beetje sneeuw valt dit jaar……
1e conclusie:
Auto voldoet aan mijn verwachtingen. Prima reis auto met veel comfort en een modern design.
Eerste onderhoudsbeurt
Na de eerste 30 duizend kilometers tijd voor een onderhoudsbeurt. Geen grote problemen alleen de achterportiergrepen kraakte een beetje bij het openen van de deuren. Dit is nu door de dealer verholpen. Na al die kilometers ben ik al behoorlijk vertrouwd geraakt aan de nieuwe Passat. Het is een hele fijne reis auto waarbij de kilometers comfortabel voorbijvliegen. Ik ben tot heden erg tevreden met deze auto. Hierbij de plus en min punten van mij over de auto:
+ Comfortabele stoelen en ruim interieur
+ ACC werkt erg goed
+ Grote kofferruimte
+ Design van interieur en exterieur
+/- LED Plus koplampen geven veel licht. Alleen op de snelweg mag de lichtbundel wel wat verder worden gericht.
- Ik mis een navigatie/radio bediening nabij de middel armsteun
- Een maatje grotere velgen had hem nog beter gestaan
- Motor mis op de snelweg wel een flink aantal pk’s
Wel jammer van het commentaar in de comments. Met de “full option” bedoelde ik de Golf die het uiteindelijk niet geworden is.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties2