AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 120pk Comfort Business (2020)

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 120pk Comfort Business (2020)

UitvoeringPassat Variant 1.6 TDI 120pk Comfort Business
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2020

Volkswagen Passat Comfortline Business 1,6 TDI DSG

op 3 juni jongstleden was het dan zo ver en kon ik de uiteindelijk gekozen voorraad Passat ophalen. Na 5.000 kilometer en de eerste maand hierbij de eerste review. Ik zal deze nog updaten naarmate de kilometers toenemen. Oorspronkelijk stond er een Mangan Gray Passat 1.6 TDI in bestelling, i.v.m. Covid-19 liep de levertijd al snel naar september en om niet nog een extra BPM verhoging mee te pakken heb ik uiteindelijk gekozen voor een versie met iets minder opties.

Dit betekend echter niet dat de standaard business uitrusting van de Passat niet goed voorzien is, de standaard lijst van de business versies is enorm lang en zonder enige extra heb je al een hele complete auto. Ik heb hiervoor een Seat Arona gereden met digitale klokken en moet zeggen dat dit mij erg goed beviel. Mede hierdoor wilde ik de Passat dan ook graag digitale klokken. De Business Elegance R is dan een optie maar deze niet goedkope diesel ging dan over de 50k catalogus waarde wat mij in de bijtelling iets te gortig is. Op deze voorraad versie echter geen digitale klokken wat mij eerst stoorde, nu mis ik het helemaal niet meer wat ook komt door de geweldige Android Auto of Apple Carplay integratie (mijn vrouw gebruikt ios en ik Andriod). Door het voorraad model te kiezen dus geen digitale klokken of het media systeem pro maar het standaard media systeem (discover media) wat overigens nog over twee fysieke knoppen beschikt waar ik persoonlijk blij mee ben. Daarnaast is de kleur niet zwart/grijs maar blauw/groen geworden (Aquamarin Blue). Toen ik de auto in het echt ging bekijken was ik echt onder de indruk van de kleur, daarnaast krijg ik er vele leuke reacties op. Verder zit er een achteruitrijcamera op, getint glas achter, een 240 aansluiting in het middenconsole van de passagiers achter en nog wat kleine opties.
Kortom qua voorzieningen voldoet de auto volledig en ben ik nog nergens tegenaan gelopen wat ik mis.

Het rijgedrag van de auto is erg prettig, het is niet de snelste auto in de wereld met de 1.6 TDI maar hij komt prima mee zonder al te veel herrie te maken. Waar het verschil hem echt in zit is het adaptieve cruise control systeem in combinatie met de travel assist opties. Het stuur moet vastgehouden worden maar dat is het eigenlijk ook, de auto volgt de voorganger, remt voor rotondes en bochten en blijft tevens binnen de lijnen rijden. Dit in combinatie met comfortabele stoelen maakt dit een ideale lange afstanden auto. De verlichting zowel binnen als buiten is prima en valt binnen naar smaak in te stellen in zowel kleur als lichtsterkte. Het huidige gebruik zit op 5.1/100 km wat net geen 1 op 20 is. Met het gewicht en de lengte van de auto is dit meer dan behoorlijk.

Waar de auto echt geweldig is, is qua ruimte. Met een kofferbak van 650 liter en veel zitruimte voor en achterin is het nooit een probleem om een gezin van 4 waarvan 1 peuter en 1 baby, een kofferbak vol met ook nog een kinderwagen mee te nemen.

Zoals eerder beschreven werkt de telefoon integratie erg goed. Android Auto heeft hierbij een kabel nodig, Apple Carplay kan al volledig draadloos, dit in combinatie met draadloos laden is perfect. Waar het systeem van de Arona bijna dagelijks vastliep heb ik hier bij de Passat 1 keer last van gehad de afgelopen maand. Ik heb geen echte ervaring met het navigatie systeem door het gebruik van Google maps. Het ziet er prima uit en is makkelijk te besturen maar hoe het gedrag is m.b.t. omleidingen zou ik niet weten.

Alle rij hulpsystemen zoals het herkennen van verkeersborden, addaptive cruise control en lane assist werken goed. Alleen het voorspellende gedrag van de auto laat hierbij wat te wensen over. Als je op de snelweg rijdt en er een provinciale weg naast is zoals op de A2 van Amsterdam naar Utrecht dan kan het voorkomen dat de auto plotseling denkt dat hij maar 80 mag.

Ik ben voorlopig erg blij met de auto, veel ruimte en comfort wat bij ongeveer 60k aan jaarlijkse kilometers geen overbodige luxe is.