Volkswagen Passat 1.6 (1998)

Volkswagen Passat 1.6 (1998)

UitvoeringPassat 1.6
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2016

Van honda crv 99 naar vw passat 98

Ik heb mijn trouwe Honda crv ingeruild, ik was op zoek naar een vw auto omdat daar toch echt mijn hart ligt. Eerder al vw golf 3 gti 8v gereden met veel plezier jaren geleden en dat heeft het vw virus gestart. De honda crv kreeg ik in handen vanuit de familie en was iets wat ik rationeel niet moest weigeren. Na heel veel jaren plezier hier mee te hebben gehad heb ik toch besloten de auto om te ruilen voor een lichtere en zuinigere auto. Ik had zelf een bora in gedachten voor een inruil zonder bij betaling. Na wat bora's gereden te hebben die sloop gereed waren bleek na de ritten liep ik tegen een passat 98 1.6 8v aan. Niet helemaal wat ik zocht maar na de bora's toch maar ff proberen. Slecht plan want instant verliefd en 3 dagen later reed ik er mee weg bij de dealer.

Ondanks dat de auto nog veel werk nodig heeft rijd ik er nu mee, motortje en versnellingsbak zijn nog prima. Ophanging van de wielen inclusief dempers zijn aan vervanging toe inc steunen van motor en bak. Distributieriem is vervangen dat ik hem kocht voor 250 euro extra en ik verwacht dat de koppelingergens in de komende jaren vervangen zal moeten worden. Omdat ik zelf erg handig ben en van uitdagingen houd maakik me er niet al te veel zorgen over.

Maar goed, de auto is van binnen heerlijk ruim en de bestuurdersstoel is nog in prima conditie want ik zit er heerlijk in. De auto is volgens mij wel de meest uitgeklede versie van passat die er is. Geen cruise controle of dergelijke. Original Century Wood Trondheim rijdt wel super stil en zit heerlijk, je merkt wel meteen dat het een auto is voor wat meer comfort op de weg.

Door mijn ouwe lullen rijstijl heb ik weinig last van de mankementen en de kleine motor. Ik rijd niet harder dan 100 op de snelweg lekker zuinig en met een 1.6 8v in zoon auto moet je ook niet willen racen. Gaat toch alleen maar tegen vallen naar mijn idee. Ik ga het komende jaar spullen in Duitsland bestellen om de kosten te drukken en zelf vervangen.

Ik zal mijn ervaringen met deze auto om de zoveel tijd hier delen om de reviews van dit model te vergroten.

Update

Nu iets minder als 2 maanden verder en 3000 km gereden, veel moois ondekt.
Lmm eruit gehad en weerstanden gereinigd, veel gelezen erover maar allemaal tegenstrijdig. Daarna eigen ervaringen gebruikt vanuit staal bouw en schilderen en gekozen om spiritus in een bakje te doen, en alleen de weerstand erin te dompelen en schoon te bewegen. Geen groot verschil, hij reed iets vloeiender dan voorheen. Daarna flesje injectie reiniger door de benzine zoals instructies zonder merkbaar resultaat. Nog een keer nu 1 flesje + 10 liter benzine en resultaat erg merkbaar. Reed veel vloeiender en ook zuiniger als daar voor. Super tip dus om de mengverhouding aan te passen van de reiniger.

Gisteren olie ververst inc filter en luchtfilter vervangen. De olie die er uit kwam was niet echt mooi meer van kleur en was er echt nodig aan toe om vervangen te worden. Nu verse olie erin gedaan en motor maakt meteen een heerlijk rustiger geluid naar mijn idee. Ook luchtfilter heeft hier een aandeel aan merk ik. Olie + de 2 filters koste me 25 euro in totaal.

Benzine filter moet nog maar door het weer wacht ik hier mee, binnenkort komt er een duitse schroefset op. Dit door de prijs en van 320 euro met 50% korting een koopje, en alles op elkaar afgestemde ophanging. Dat het een stukje stugger word houdt ik persoonlijk erg van, en wil ik de schroefset maximaal hoog houden en niet tot de grond.

Als dit alles klaar is ben ik erg benieuwd naar het resultaat.

7,5