Volkswagen Passat 1.6 16V FSI Comfortline (2005)

Uitvoering | Passat 1.6 16V FSI Comfortline |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Wat een mooie auto krijg ik van iedereen te horen, vandaag weer en dat twee maanden na aanschaf. Het verhaal wat ik te vaak lees is dat de Passat geen uitstraling heeft, moet maar eens een ritje komen maken. Mensen kijken de auto echt na, en zo knap ben ik nou ook weer niet.
Na de afgelopen 4 jaar 3 Opels te hebben gereden heb ik, ondanks de stevige prijs een VW Passat gekocht. In 2002 een nieuwe Zafira gekocht om in 2003 in te ruilen voor een Vectra GTS 1.8 Elegance. Ivm de praktische kant toch weer ingeruild voor een tweede Zafira. Eigenlijk altijd spijt gehad en ben gaan kijken voor een ’normale auto’. Tijdje rondgekeken bij verschillende merken, o.a. de Volvo V50. Die laatste vind ik voor zijn prijs echter te weinig ruimte te bieden. Qua uitstraling, degelijkheid en inruilprijs hadden uiteindelijk de Audi A4 en VW Passat mijn voorkeur. Gekozen voor de VW en nu ik hem heb is er geen moment spijt van deze beslissing. Ik denk dat de toekomstige A4 hier heel veel op zal gaan lijken. De Passat lijkt wel een A6. De nieuwste versie in comfortline uitvoering is weliswaar luxe uitgevoerd (electrische stoel,regensensor e.d.) een paar opties zijn in mijn ogen noodzakelijk om de auto af te maken. Denk aan een leer stuur, lichtmetalen velgen, een RADIO (580 euro) en stuurwielbediening van de radio (250 euro). Dit zijn zaken die bij een Vectra GTS standaard zijn, terwijl die minder kost. Wat ik wel moet opmerken zijn de verborgen zaken die de auto zo prettig in gebruik maken, zoals de automatische verlichting, electrisch openende kofferbak, electronische parkeerrem e.d. Gekocht en goed afgeleverd door VW dealer Van Udenhout in Zaltbommel. Prettige dealer. Goede service en niet al te verwaand zal ik maar zeggen. Ben ik nl. wel eens tegengekomen bij een VW/Audi dealer.
Extra’s op de auto: sportonderstel incl verlaging, leerpakket en de Highline chrome gril. Daarnaast heb ik Valbrem 17`` velgen laten monteren met 235-45 conti´s. De wegligging is hierdoor superieur, stuurt enorm direct maar blijft comfortabel. Dit geeft overigens ook een prima look. De auto is zwart met veel chroom, verlaagt en dikke wielen. Radio is prima met 8 speakers en geeft goede bas. Stuurt nog beter dan de Vectra GTS, terwijl deze al zulke goede recenties krijgt. Komt denk ik ook door de prettig werkende stuurbekrachtiging. De 1.6 FSI 6 bak rijdt soepel en schakelt licht, blijft fel ook in 5 en 6, produceert weinig db’s en tot op heden haal ik met gemak 7.5 l op 100 km. Voldoet prima in de stad en op de snelweg. Een 2.0l lijkt mij, en iedereen die er tot op heden mee heeft gereden, overbodig. Ben op wintersport geweest en ook in de bergen geen enkel moment gehad dat ik dacht PK’s te kort te komen.
De kofferbak is groot, maar een reservewiel ontbreekt. Kan best wel eens handig zijn want bij een lekke band kun je door het opvulmiddel je band weggooien, terwijl deze in de meeste gevallen nog te repareren is. Kost echter 80 euro en bij elkaar opgeteld...
Het interieur oogt erg luxe, door o.a. de gebruikte materialen, het dashboard en de blauw-rode interieurverlichting met ambiente verlichting (rode gloed op het middenconsole). De afwerking is grandioos en ik vind dat Opel daar nog een puntje aan kan zuigen. De VW geeft van binnen niet de indruk opgebouwd te zijn uit plastic, terwijl dit uiteraard wel zo is en dat vond ik bij de Vectra wel. Sta je voor de keuze Vectra of Passat, kies dan echt voor de VW. Weliswaar duurder, maar je koopt hiermee echt meer auto. Ga er maar eens in zitten en rijdt een stukje!
Ik heb wat zaken laten programmeren bij de dealer, zoals het automatich vergrendelen van de deuren en dat werkt allemaal prima.
Helaas toch een probleen welke inmiddels verholpen is, lekkage onder de achterruit. Gaf vochtproblemen in de auto tijdens het rijden. Uiteindelijk 5 dagen in de garage gestaan, maar wel prima geholpen. En helaas is er iemand tijdens het parkeren van haar auto tegen de flank gereden en heb ik 1350 euro schade. Dader(es) was doorgereden (moest naar de kapper) maar heb ik gelukkig kunnen achterhalen.