Volkswagen Jetta 1.9 TDI 105pk Comfortline (2006)

Volkswagen Jetta 1.9 TDI 105pk Comfortline (2006)

UitvoeringJetta 1.9 TDI 105pk Comfortline
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

In oktober 2006 bij een nieuwe werkgever begonnen waar ik ook een leaseauto mocht gaan rijden. Na de lijst met auto’s waar ik uit mocht kiezen bestudeert te hebben ging het tussen de Skoda Octavia en deze Volkswagen Jetta. Uiteindelijk voor de Jetta gekozen vanwege het feit dat dit nog een vrij nieuw model was en je ze nog niet veel tegen kwam op de weg (nog steeds niet eigenlijk).

Het is een 1.9 TDI Comfortline geworden in de kleur blue graphite.
Als extra heb ik er een RNS 300 radio/navigatie bijgenomen en 10 speakers i.p.v. de standaard 4.

In het begin was het even wennen na 2 keer een Alfa 156 gereden te hebben met respectievelijk 150 en 172pk. Dacht dat de 105pk van de TDI erg traag zou zijn. Echter viel me dit reuze mee. Auto komt redelijk vlot van zijn plek met in acht neming dat het ’maar’ 105 pk heeft.

Het comfort is prima. Ik kan met mijn 1.98m goed in de auto zitten en heb meer als voldoende hoofd en voetenruimte. Daarnaast bieden de comfortstoelen genoeg verstelmogelijkheden.

Wegligging is (ik zou bijna zeggen uiteraard) wat minder als van de Alfa. Je merkt duidelijk dat de wagen op comfort is afgestemd. Van mij had het wel wat steviger geveerd mogen zijn. Ook bij het een beetje vlot nemen van een drempel willen de voorwielen regelmatig doorslaan.

Qua standaarduitrusting ook weinig te klagen, alles zit er alles wel beetje op wat je in deze klasse mag verwachten. Waarvan de climate control, cruise control voor mij de belangrijkste zaken zijn. Al vind ik wel dat ze er een paar mistlampjes op hadden mogen zetten.

Al met al toch redelijk tevreden met deze auto.

Inmiddels is de Jetta de 190.000km gepasseerd en heb ik de opvolger inmiddels ook al besteld. Het is een zwarte Skoda Octavia 1.6 TDI Greenline Business geworden. Levertijd is 10-12 weken. Daarnaast heb ik te horen gekregen dat de Leasemaatschappij geen auto's meer aflevert na 15 november. En dan is het net 10 weken na mij bestelling. Waarschijnlijk wordt het dan ook januari voor ik hem op kan halen. Op zich niet zo heel erg, de Jetta doet het nog goed, maar als je eenmaal je keuze hebt gemaakt wil je hem ook zo snel mogelijk hebben natuurlijk.

15 November wordt de Octavia afgeleverd. Dus nog 2 weken met de Jetta en dan gaat hij er uit. Ben benieuwd of ik de 2 ton nog op het klokje ga zetten.

Op 15-11-2010 is de auto ingeleverd en heb ik de Skoda Octavia 1.6 TDI Greenline Bussines opgehaald.

ONDERHOUDSHISTORIE

0 km (24-10-2006)
Aflevering.

5.000 km (28-11-2006)
Carkit viel steeds uit. Opgelost door de dealer. De voedingskabel bleek los te zitten. Hiervoor moest wel een half dashboard gedemonteerd worden.

13.000km (19-01-2007)
Lekke achterband.

15.000km (28-01-2007)
Olielampje ging branden. Litertje olie bijgevuld door de dealer.

16.500km (09-02-2007)
Het schakelaartje van de cruisecontrol (bovenop) springt niet meer uit zichtzelf terug. Niet heel erg storend, dus laat ik bij de eerstvolgende beurt naar kijken.

20.000km (02-03-2007)
Spiegelglas linker buitenspiegel is (spontaan) gescheurd. Gemeld bij leasmaatschappij en wordt binnenkort vervangen. Het schakelaartje van de cruisecontrol werkt opeens weer wel goed.

23.000km (04-04-2007)
Ster in de voorruit, 3 dagen later (een nog grotere) ster erbij. Binnenkort dus even langs de glasgarage.

30.000km (12-06-2007)
Kapje van de instapverlichting valt steeds uit de deur bij het dichtdoen van de deur. Verder af en toe een dipje tijdens het rijden. Alsof de motor even geen brandstof krijgt. 22 mei mag hij voor zijn eerste beurt.

32.000km (28-06-2007)
Auto heeft vorige week zijn eerste onderhoudsbeurt gehad. Geen bijzonderheden verder. Alleen hebben ze de radio ge-update. Probleem is echter dat ik nu niet meer kan navigeren onder het rijden! Je moet persee stil staan om een adres in te voeren. Erg irritant, dus ga er mee terug. Tevens hebben dat irritante gordelpiepje uitgeschakeld. Ook een verademing.

33.000km (05-07-2007)
Navigatie vind geen satelieten meer, GPS muis vervangen.
Oliedruksensor kapot.

35.000km (14-07-2007)
Trekhaak laten monteren.

43.000km (13-08-2007)
Even een update na de vakantie. Met een caravan van dik 5 meter (1300kg beladen) naar Hongarije geweest. Trekkracht viel niet tegen. Al was het bergop wel regelmatig terugschakelen naar zijn 4. Bij hellingen van 5/6% moest je planken in zijn 4 om hem rond de 100km/u te houden. Brandstofverbruik lag rond de 1 op 11 dus dat was wel netjes. Verder geen problemen gehad.

48.000km (08-10-2007)
Aanrijding gehad. Een Jaguar heeft hem in de zijkant geboord. Gelukkig ging het niet al te hard. Resultaat: 2 nieuwe deuren, voorscherm en achterbumper.

51.000km (25-10-2007)
2 nieuwe voorbanden.

55.000km (26-11-2007)
Half litertje olie bijgevuld.

60.750km (14-01-2008)
Onderhoudsbeurt. Bijzonderheden; windgeruis linkerportier na aanrijding. schadehersteller had een raamrubber vergeten te plaatsen. electrisch raam achterportier werkte niet meer. Stekker was niet aangesloten. Waarschijnlijk ook na de reparatie vergeten. Verder geen bijzonderheden.

86.500km (02-07-2008)
Halve liter olie bijgevuld. Op 23-07 mag hij de 90k beurt voordat we er mee naar Italie rijden.

89.000km (23-07-2008)
Auto voor 90.000km beurt. Geen bijzonderheden.

99.500km (15-10-2008)
Weer even een kleine update. Heb het vermoeden dat de koppeling slecht wordt. Rond de 1500rpm vreemde trillingen in de aandrijflijn. Kijk het nog even aan anders terug naar de dealer.

102.800km (11-11-2008)
Auto naar de dealer voor 4 nieuwe banden. Daarnaast bleken de remblokken voor helemaal op te zijn. Deze zijn ook vervangen. Raar dat dit niet aan het licht kwam bij de 90.000 beurt.

106.000km (10-12-2008)
Wederom een aanrijding. Behoorlijke schade aan voorbumper, grill, en voorscherm.

111.500km (06-02-2009)
wederom een volle fles olie erin gegooid. Dit is de eerste auto waarbij ik tussentijds regelmatig olie moet bijvullen. Blijkbaar is dit normaal voor de TDI's.

114.500km (11-03-2009)
Auto staat momenteel bij de dealer. Bij stationair draaien maakte het blok een hoop herrie. Eerste diagnose was dat het vliegwiel vervangen moest worden. Update volgt....
Na meer als een week bij de garage gestaan te hebben heb ik hem weer terug met een hele waslijst aan reparaties:
- Nieuw massa vliegwiel (70% coulanceregeling van PON)
- Nieuwe koppeling
- Nieuwe motorsteun (was versleten...)
- Nieuwe brandstofpomp (was lek)
- Nieuwe distributieriem
- Nieuwe oliedruksensor (is al een keer eerder vervangen)
Ik vind dit toch wel erg gortig voor een auto van 2 en half jaar oud en 114k op de teller. Ik weet niet wat de kosten totaal waren alleen aan onderdelen was het al ruim 1300 euro, en daar was de 70% voor het vliegwiel al vanaf. Inclusief arbeid komt dit al snel richting de 3000 euro schat ik. Het is dat dit een lease auto is maar prive loop je hier toch op leeg.

120.000km (08-05-2009)
Mijn eerste lampje stuk! Dat heb ik nooit eerder meegemaakt. De lampjes zijn in ieder geval van goede kwaliteit.

120.500km (11-05-2009)
Hij mocht weer voor een beurt naar de dealer. Naast het bovenstaande lampje vervangen en een paar nieuwe ruitenwissers geen bijzonderheden.

121.000km (18-05-2009)
Na de onderhoudsbeurt blijkt mijn navigatie niet meer te werken. Kan geen bestemmingen meer invoeren. Bestemmingen uit het geheugen werken wel gewoon. De dealer was er binnen 5 minuten over uit dat er een compleet nieuw navigatiesysteem in moet. De leasemaatschappij heeft echter besloten om het systeem naar een reparateur te sturen om te kijken of ze het kunnen maken.
Na 2 uur te hebben moeten wachten tot de dealer het ding uitgebouwd had (het zou een half uurtje duren) mocht ik hem weer meenemen. Ze hebben wel netjes een tijdelijke radio erin gezet.
Als je het mij vraagt is de cd gewoon beschadigd.
wordt vervolgt...

124.500km (05-06-2009)
Navigatie weer terug ingebouwd. Geen idee wat ze er aan gedaan hebben maar het werkt weer.

129.500km (09-07-2009)
Halve liter olie bijgevuld.

140.000km (27-08-2009)
Net terug van een rondreis door Noorwegen met de caravan. Totaal geen problemen gehad alleen 2 keer een halve liter olie bijgevuld. Met caravan verbruikt hij dus nog meer olie.
Verder toch weer versteld gestaan van de trekkracht van deze 1.9TDI. Ik ben een berg opgereden die 15 km lang een stijgingspercentage had tussen de 10 en 11%, en dat met een caravan van 1250kg er achter. Ging beter als ik had verwacht.

142.000km (12-09-2009)
Vier nieuwe banden, en weer eens een liter olie erin.

146.000km (13-10-2009)
Vandaag de APK gehad en meteen de 150k beurt. Buiten een nieuwe EGR klep en een storing in het motormanagement geen bijzonderheden.

154.500km (15-12-2009)
Wederom halve liter olie bijgevuld en slot van de kofferbak was kapot waardoor deze niet meer dicht ging. Slot is vervangen.

156.500km (08-01-2010)
Als gevolg van de gladheid is er iemand achterop gereden. Schade bleef beperkt tot een beschadigde achterbumper.

161.000km (10-02-2010)

166.000km (24-03-2010)

167.000km (30-03-2010)
Door een kuil gereden waardoor er iets niet lekker zat. Gevoel alsof ik met een lekke band reed. zat ook een trilling in het stuur. Na een bezoekje aan de dealer bleek de velg krom te zijn. Die is dus vervangen. Daarnaast meteen een afspraak gemaakt voor een beurt op 15 april.

169.000km (22-04-2010)
Grote beurt, geen bijzonderheden.

177.000km (21-06-2010)
Scheur in voorruit door steenslag. Is vervangen.

178.000km (27-06-2010)
Halve liter olie bijgevuld.

188.000km (29-08-2010)
Vorige week weer terug van vakantie. Wederom heel hele reis gemaakt naar de Algarve in Portugal. En op de terugweg naar een paar dagen naar de Ardeche. In totaal 6000km afgelegd met de caravan. En zonder ook maar 1 probleem! Bij terugkomst lag er een brief van mijn werkgever dat ik een nieuwe lease-auto uit moet gaan zoeken. De Jetta gaat er dus binnenkort uit. Wat de opvolger wordt? Ford Focus 1.6D, Opel Astra 1.7CDTI, Skoda Octavia 1.6TDI zijn de grootste kanshebbers. Wordt vervolgt!

192.000km (27-09-2010)
Vandaag heeft de auto nog een nieuwe APK gehad. Enige punt was dat de remblokken vervangen diende de worden. Aangezien het bijna een halve dag duurde voor ze toestemming hadden van de Leasemij hadden ze geen tijd meer om het dezelfde dag te doen. Nieuwe afspraak voor gemaakt.

192.500km (29-09-2010)
Nieuwe remblokken voorzijde.

195.500km (19-10-2010)
2 'nieuwe' voorbanden. Aangezien de leasetermijn al verstreken is moesten er 2 tweedehandsjes onder.

198.000km (01-11-2010)

199.500km (13-11-2010)
Zul je weer net zien, een lekke band. 2 dagen voordat ik de Jetta in moet leveren...

199.845km (15-11-2010)
De auto is ingeleverd.