Volkswagen Golf Variant 1.6 TDI 105pk BlueMotion Executive Li (2012)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Golf Variant 1.6 TDI 105pk BMT Executive Line H. |
---|---|
Versnellingen | 7, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand laatst | 30.175 km |
Trilplaat
- 7.850 km
Na een aantal maanden in een Megane estate dci als voorloopauto, kreeg ik het telefoontje van de dealer: ‘uw golf kan geleverd worden’. Hierbij een eerste verslag van de auto na ca. 8.000 kilometer. Dat levert voor mij een bijzonder dubbel beeld op.
Stil
Om te beginnen is het in basis een comfortabele auto. Uiteraard draagt de uitvoering daaraan bij, bijna alles wat het dagelijks gebruiksgemak verhoogt, zit er wel op. En het werkt ook allemaal solide en probleemloos. De cruise controle werkt stukken soepeler dan in de Megane, die nog wel eens wil jo-jo-en en soms niet luisterde en eerst harder ging en vervolgens weer afzakte. Bediening is wel wat meer gepruts maar ok.
Verder is de auto zeer stil te noemen, windgeruis valt alleen maar op omdat de rolgeluiden en motor bijzonder goed gedempt zijn. Voor dagelijks lange afstanden vind ik het veercomfort en de demping een prima compromis; niet te hard maar ook zeker niet te zacht. Ok, het is geen scherpe auto en ietwat sompig wellicht maar voor het dagelijkse gebruik is dit alleen maar een voordeel.
Ruimte en zitten
Ook het zitcomfort is goed, wederom beter dan de Megane met een zeer nauwkeurig te regelen en af te stellen stoel en stuur. De achterbank heeft wat minder ruimte, met een kinderzitje achter de bijrijdersstoel houdt het niet echt over maar is alleszins acceptabel. De kofferbak is wat smaller dan de Megane maar wel weer wat dieper en iets vierkanter. Dat maakt ‘m prima bruikbaar.
Premium interieur met een vlekje
Volkswagen wordt vaak geroemd om de ergonomie en dit klopt waarbij alles degelijk is van mooie materialen. Toch vind ik het niet vlekkeloos, en dat zit met name in de bediening van de navigatie/telefoonunit 310. De symbooltjes zijn leuk maar niet intuïtief, ook is het scherm wat minder aanraakgevoelig. Het kleurgebruik van de navigatie is vrij flets en minder goed zichtbaar. In combinatie met het belangrijkste nadeel van deze 310 geeft dat naar mijn mening zelfs onveilige situaties waardoor ik al eens flink in de (overigens goede) ankers moest. De unit zit zo laag dat je je blik van de weg moet afwenden. Het beeldscherm zou meer in het blikveld moeten vallen zoals bij veel andere merken. Je kunt de aanwijzingen ook oproepen op het display tussen de tellers, maar dit werkt voor mij toch minder. Volkswagen, dit moet beter (en veiliger!).
Veel snelweg = zeer zuinig
De 1.6 Tdi is voor normaal gebruik krachtig genoeg en zuinig. Ik rijd er rond de 1:20 mee met uitschieters naar 1:21,6 (veel 100km snelweg, ca. 1.900 toeren) en 1:16,3 (fors doorrijden in Duitsland). Vermoedelijk wordt dat nog wel wat beter als de motor wat meer ingereden is.
Constant gevecht tegen ondertoeren
De motor is stil, maar wordt bij hogere toeren natuurlijk wel iets rumoeriger. Ik ken ze beter. Bij lage toeren (onder ca. 1.500) bromt ‘ie er flink op los en geeft ‘ie een nare dreun in de auto. Daarmee kom ik ook bij het grote minpunt van deze wagen: de DSG. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik voor deze ramp heb gekozen. Kan er hele verhalen over houden maar zal het op hoofdlijnen proberen te houden. De DSG probeert steeds en op momenten dat je het nou juist niet wil naar hogere versnellingen te schakelen. Met name in stadsverkeer en als het wat drukker wordt ben je continu met die bak bezig om ‘m weg te houden uit de dreunende en trillende lage toeren. Dat doet alle comfort in deze auto teniet. Een van de voorbeelden. Je rijdt op een rotonde af, de bak houdt ‘m zo lang mogelijk in z’n 7 en zakt dreunend en trillend tot tegen de 1.000 toeren. Daardoor rijd je eigenlijk ook wat te hard de rotonde op. Bijremmen dus (heb nog nooit een auto gehad met zo snel zulke zwarte velgen, heel milieuvriendelijk –not-) en bij verlaten van de rotonde gas geven. Als het echter wat drukker is, heeft een beetje gas tot gevolg dat hij al protesterend bij ca. 1.100 toeren in z’n 6 wil ‘optrekken’. Zeer onaangenaam. Als je dan wat dieper intrapt schakelt ‘ie traag en met een flinke schok naar zeg 3. Dan ga je weer te snel als het drukker is en laat je gas los, waarop de motor weer naar z’n ondertoeren schiet in 5 of 6. Opschakelen gaat sowieso sneller en soepeler dan terug overigens. Resultaat naar mijn ervaring is dat de automaat tussen pak ‘m beet 30 en 80 feitelijk onbruikbaar is. Juist waar je graag het comfort van zo'n ding wilt.
Proefrit!!
Al met al dus een dubbel beeld van een ergens zeker comfortabele auto maar is uitgerust met een zenuwachtige en uiterst vervelende automaat. Ik begrijp heel goed waarom (milieu, andere software zou veel verbetering geven) maar dit schiet z’n doel totaal voorbij. Heb me maar aangeleerd om veelal met de hand te schakelen en hoop dat ik zo snel mogelijk mijn verplichte kilometers heb gemaakt zodat ik een andere keuze kan maken :-( Kort over de sportstand: volstrekt onbruikbare instelling die de motor het liefst steeds op de 3.500 toeren wil houden.
O ja, de proefrit gemaakt in een diesel met handbak en een benzine (1.4 tsi) dsg. Het bleek zeer lastig om deze uitvoering met DSG te regelen. Achteraf denk ik wel te begrijpen waarom: dan kiest niemand voor deze ‘automaat’! De benzine was overigens wel prettig met DSG.
Kortom: stom stom stom dat ik geen 1.6 Tdi met DSG heb proef gereden. Kan dan ook maar een advies geven: regel een zeer degelijke proefrit of blijf weg van de 1.6 Tdi bluemotion technologies met DSG.
Eerste beurt en reparatie
- 30.175 km
De Golf is inmiddels de 30.000 km voorbij en heeft zijn eerste beurt gehad, tijd voor een update.
In de weken voor de beurt begon de voorvering flink te kraken. De ophangrubbers bleken aan vervanging toe te zijn. Deze klacht kom ik meer tegen op internet en de leen-golf (6) die ik mee kreeg (40.000 km) had hetzelfde euvel. Lijkt op een zwak punt van deze auto dus. Kost een flinke duit maar hier gewoon onder garantie vervangen. Verder geen bijzonderheden bij deze beurt.
Mijn overall waardering voor deze auto blijft erg dubbel. Daarom nogmaals mijn plussen en minnen na meer kilometers.
+ Mooi strak interieur, kan ik echt waarderen.
+ Goede stoelen! Ik maak nogal wat kilometers en geen centje pijn.
+ Goed compromis tussen comfort, wegligging en veiligheid, het zou meer op rijplezier gericht mogen zijn maar dat is een keuze.
+ Ondanks een wat prutserige bediening heeft de auto een nauwkeurige en prettige cruise control.
+ Redelijk zuinig bij contante snelheden, ik rijd tegen de 1:20 bij dagelijks 200km waarvan 95% cruise op 100km/h, maar… de Megane (eco1 1.5 dci) die ik hiervoor had was bij gelijke omstandigheden zuiniger (1:22). Als ik meer 120/130 rijd, loopt het verbruik behoorlijk snel op naar 1:17 - 1:18, denk dat een zwaardere motor dan meer op z’n plek is.
Helaas zitten er naar mijn mening beste vlekken op het premium gevoel van deze auto. Ik zou ‘m privé dan ook nooit aanschaffen.
- De DSG is in deze uitvoering een crime en doet zwaar afbreuk aan het comfort. Veel te snel naar ondertoeren waardoor ik meer dan eens zonder aandrijvingskracht over rotondes en door bochten schiet (en da’s nog maar 1 irritatie aan deze bak) met veel onaangenaam geronk en getril. Duidelijk te voelen ook in stuur, pedalen en stoel. In de praktijk rijd ik ‘m vooral als half automaat.
- De 1.6 tdi is krachtig genoeg voor Nederland, maar loopt weinig geciviliseerd, als hij bijvoorbeeld afslaat door het start en stop systeem valt er echt een flinke druk van je oren, de concurrentie staat duidelijker op een hoger plan (Renault, PSA, Mercedes)
- Het start-stop systeem is traag, ook hier doet de concurrentie dat beter. In de praktijk staat ‘ie vrijwel altijd uit.
- Het dashboard vind ik mooi, maar de navigatie zit te laag waardoor je je blik op de weg verliest: onveilig! Functie voor vorm in deze graag.
- De klank van de radio is niet best. Midden klinkt dof en het hoog doet geen ‘ting’ maar ‘woesh’. Het ingebouwde hands free systeem (dat over de radio loopt) via blue tooth gebruik ik na veel klachten van gesprekspartners niet, ik ben vaak erg slecht te verstaan.
- Bij regen is het zicht zeer slecht; het water loopt op de een of andere manier precies zo over de zijramen (met name aan bestuurderszijde) dat deze constant met een laagje water of druppels bedekt zijn.
- Nat weer in combinatie met de achteruitrijverlichting (ja echt) maken dat het in het donker geen pretje is om achteruit te rijden. Er is slechts aan een kant een achteruitrijlamp beschikbaar en die geeft weinig licht. De golf is fors duurder dan directe concurrenten, dan mag op een extra lamp niet bespaard worden! Bij slecht weer is achteruit rijden soms meer gokken en vertrouwen op de bekende piepjes.
- De achterbank kan alleen plat als je de hoofdsteunen verwijdert. Hier is zeer veel kracht voor nodig, mijn vriendin krijgt ze bv niet los.
Al met al: er zitten best kwaliteiten in de wagen maar de hogere prijs die VW vraagt, is naar mijn mening absoluut niet gerechtvaardigd.
Dit zal ook het laatste verslag zijn. Doordat ik stop met m’n huidige baan, moet ik de auto weer inleveren. Zou er ook een VAG product met een Hdi motor leverbaar zijn? ;-)
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.