Volkswagen Golf Variant 1.6 16V (2000)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Golf Variant 1.6 16V |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2000 |
KM-stand bij aanschaf | 1 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Ik heb deze Golf IV Variant eind 2000 nieuw gekregen en begin 2006 met 102.450 km ingeleverd. Na een paar maanden met veel problemen in een Opel Astra 1.7 TD gereden te hebben, kreeg ik van de lease-maatschappij toestemming een nieuwe auto te bestellen. Vanaf dat moment was ook Volkswagen een optie, evenals Ford. Ik heb toen voor deze Golf gekozen.
Inmiddels zijn de 3- en 5-deurs versie vervangen door de Golf V, maar de variant uitvoering is nog steeds gebaseerd op de Golf IV. Wanneer de nieuwe Golf variant komt is nog onduidelijk. Er wordt gesproken over eind 2006. Ook gaan er geruchten dat de Golf variant verdwijnt en er een Jetta variant verschijnt (er was ook een Bora variant, in NL alleen met de sterkste motoren te bestellen). Er is inmiddels wel een Golf plus, deze is gebaseerd op de Golf V, maar iets hoger en wat extra handige foefjes.
Exterieur:
De Golf is een vrij onopvallende auto. De verhoudingen van de auto kloppen en er zit niets te veel op de auto. Deze auto is voorzien van 195/65 R15 velgen met nette wieldoppen. Op het dak is een dakrailing gemonteerd om dakdragers makkelijk te monteren. Wat vreemd vind ik de rechter buitenspiegel, welke kleiner is dan de andere spiegel. Het heeft mij nooit gestoord, maar het nut ervan is me onduidelijk.
Interieur:
De Golf is altijd een vrij kale auto geweest. Dat is bij de Golf IV nog steeds zo, maar in vergelijking met zijn voorgangers is er een sprong voorwaarts gemaakt. In veel autotests wordt de afwerking en de logica van het dashboard en het interieur geroemd. Ik sluit me daar volledig bij aan. De meters zijn erg duidelijk en overzichtelijk. De blauwe verlichting ziet er mooi uit. Erg handig is de bekerhouder boven in het dashboard. Deze springt er met een zachte druk op het klepje uit en is erg handig (mooie oplossing). In veel autotesten wordt geklaagd over de lage plaatsing van de kachelbediening en de radio. Mij heeft het nooit gestoord en ik vind het eigenlijk wel een mooie plaats. De standaardspeakers (4x)zijn zeer goed. Deze geven in combinatie met mijn Sony MD-radio een gigantisch geluid. Niemand geloofd dat het standaard speakers zijn.
Als de buitentemperatuur lager is dan +4 graden, wordt dit door een korte gong en een knipperend ijskristalletje in het scherm onder de meters weergegeven. Na een aantal seconden stopt het knipperen en blijft het ijskristalletje zwak branden, zodat het niet stoort.
Uitrusting (bouwjaar 2000):
Standaard is de Golf voorzien van cruise-control, centrale vergrendeling (zonder afstandsbediening),in hoogte en diepte verstelbaar stuur, 4 airbags (voor en opzij), verlichting van de spiegels van zowel bestuurder als voorpassagier, leeslampjes voor (2x), een bekerhouder voor 2 bekers en radiovoorbereiding met 4 speakers. Wat ontbreekt is airco.
Als extra heb ik het comfort-electric pakket (electrische ramen met comfortschakeling en klembeveiliging en electrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels) en het pluspakket (afstandsbediening voor centrale vergrendeling, 2 inklapbare sleutels, boordcomputer en alarm inclusief ultrasone interieurbeveiliging) besteld.
Vanaf het volgende modeljaar waren o.a. electrische ramen en spiegels standaard. Momenteel wordt alleen de variant uitvoering van de Golf IV nog nieuw verkocht. De andere uitvoeringen zijn opgevolgd door de Golf V. Inmiddels zijn een aantal items standaard geworden.
Rijden:
Deze Golf is voorzien van een 1.6 16V benzinemotor met 105 pk. Dit is voor normaal gebruik ruim voldoende. De kofferbak is in mijn geval altijd zwaar beladen. Toch blijft het weggedrag stabiel en de auto kan goed meekomen met het verkeer. De motor begon pas bij 30.000 km echt lekker te rijden. Het verbruik ligt gemiddeld tussen 1:13 en 1:15,5. Dit vind ik zeker gezien het gewicht van de belading en korte stukjes die ik af en toe weken rijdt helemaal niet gek. Ook als ik weken lang veel kilometers rijdt blijf ik mij verbazen over de goede stoelen en het comfort en de fitheid hoe ik uit de auto stap na een lange rit.
Pluspunten:
+ Comfortabele en stabiele rustige wegligging
+ Afwerking en ergonomie top
+ Goede stoelen
+ Brandstofverbruik
Minpunten:
- Weinig beenruimte achterin
- Vastvriezen portieren (regelmatig inspuiten met spuitvaseline helpt)
- Overhellen in bochten en duikneigingen bij remmen
- Bijterig karakter van de remmen
Al met al was ik erg tevreden over de auto en de dealer. Inmiddels is de opvolger Ford Focus Wagon 1.6 TDCI Futura na 5,5 jaar dienst ook weer vervangen door een Ford new Focus wagon Trend 1.6 Ecoboost, zie review:
http://www.autoweek.nl/autoreview/31809/ford-focus-wagon-16-ecoboost-150pk-trend
PROBLEMEN
In het eerste jaar zijn de lambdasensor en de gasklepregelaar vervangen. Ook het ruitenwissermechanisme is vervangen ivm tikken/ kloppen. In het 2e jaar heb ik 2x een bobine (van de 4)kapot gehad waardoor de motor op 3 cilinders liep. Dit is allemaal verholpen. In het 3e jaar is de temperatuursensor van de koelvloeistof vervangen ivm defect. Sindsdien geen problemen meer hoewel ik wel denk dat de serviceinterval van 30.000 km aan de lange kant is.
Voorjaar 2005: Startproblemen, nadat de garage het gasklephuis gereinigd had is het probleem niet meer teruggekomen.
Februari 2006: Ik heb de auto nu ingeleverd met 102.450 km en ik hoop dat ik met de volgende auto net zo veel plezier heb als met deze, dan zit dat wel goed! Waarschijnlijk rijdt de volgende eigenaar nog jaren met plezier in deze auto.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.