Volkswagen Golf R32 (2003) #4
autoreview
Signalement
Uitvoering | Golf R32 |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 140.000 km |
KM-stand laatst | 163.000 km |
Een ultieme boy-racer.
- 163.000 km
Laat ik beginnen te vertellen dat ik niet geheel onpartijdig deze review schrijf, ga maar na: geboren in hetzelfde jaar als de voorvader van de auto waar het hier over gaat! Laat ik zeggen dat ik nogal veel op heb met met de golf.
Voordat ik deze auto in bezit had, had ik ook al een golf IV in bezit echter ik was destijds op zoek naar een golf III VR6 maar kon geen goede (naar mijn zin) vinden, totdat ik tegen tegen die donkerblauwe golf IV GTI met zijn 1.8 20V turbomotor aanliep: liefde maakt blind en ik ging voor de bijl maar het geluid van een VR6 motor vergeet je niet snel. Dit speelde zich af in 2001 vlak voor die gebeurtenissen in Amerika.
Ik reed dus net een half jaar met veel plezier in mijn GTI toen de heren in Wolfsburg het nodig achtten om een auto op de markt te brengen waar men de 3.2liter zescilinder motor uit de phaeton in gelepeld had; weer verliefd, alleen voelde het dit keer als zo'n verliefdheid die niet beantwoordt word. Het prijskaartje werkte niet echt mee: 42 duizend 500 euro!
Bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo kan het toch gebeuren dat ik op 32-jarige leeftijd achter het stuur van mijn bloedeigen Golf R32 DSG kruip, voor de eerste voorzichtige meters. Zeg maar gerust: kilometers want we moesten nog wel even terug naar Nederland.
Die eerste rit vergeet ik van mijn leven niet meer: Je hebt zojuist met de afstandsbediening van de centrale portiervergrendeling de deuren geopend, neemt plaats in een met leer overtrokken sportstoel die je zowat helemaal beetpakt, je stopt de sleutel in het contactslot en start de motor, de startmotor draait de motor met een zacht gierend geluid één of anderhalve omwenteling en dan slaat die 3.2liter phaetonmotor met een donkere brul aan: dit klinkt als een porsche, niet als een golf. De eerste keer de pook in D en een beetje gas en de auto schiet er als hazewindhond vandoor. Mijn god deze golf heeft hele hete pepers gegeten!
Na een kwartier blijkt dat je met deze auto niet om kunt gaan als iedere middenklasser met ongeveer de helft aan cilinderinhoud, zeker niet omdat deze auto voorzien is van het optionele DSG: Als je met een gemiddelde (handgeschakelde) middenklasser wegrijdt, geef je al snel half gas en laat je tegelijkertijd de koppeling opkomen. Als het je dan allemaal wat te snel gaat, kun je twee dingen doen: 1. de koppeling wat langer laten slippen óf 2. het gas wat loslaten. Deze auto heeft een DSG-versnellingsbak die niet slaapt: rij je met deze auto zomaar met standje halfgas weg weet je de eerste paar keer echt niet wat je overkomt: De motor klimt in toeren en de DSG-bak regelt zelf de slip, m.a.w. je schiet er als voornoemde hazewindhond vandoor om erachter te komen dat dít niet is wat je voor ogen had. Je laat acuut je gas los waarna de bak snel twee verzetten wisselt en je amper 100 meter verder ineens in de derde versnelling rijdt.
Tot zover het eerste kwartier in mijn droom, wele kwartieren zijn verstreken en ik leerde deze auto steeds beter kennen als een goede betrouwbare, niet ál te goedkope metgezel.
Ernstige problemen zijn me de afgelopen 20dkm bespaard gebleven, wellicht heeft dit te maken met het feit dat de vorige eigenaar in drie en een half jaar, 140dkm op de teller heeft gezet. Dit kunnen gewoonweg niet de "boodschappen" en "de-kinderen-naar-school" kilometers geweest zijn. Wat mij nog het meest opvalt is dat mijn auto er nu dus ruim 160dkm erop heeft zitten maar dat de koppeling nog steeds niet vervangen is! bij de meeste auto's is de koppeling na 100 tot 120dkm wel eens aan vervanging toe, terwijl als je met deze auto gewoon in D door de stad rijdt de versnellingsbak net onder de 50km/u al naar 6 schakelt, dit doet niemand met een handgeschakelde 6-bak! dit betekent wel dat deze versnellingsbak dus veel vaker van verzet wisselt dan een handgeschakelde versnellingsbak. Nu is het in dit geval zo dat de koppelingsplaten in deze versnellingsbak in een oliebad draaien, terwijl een handbak natuurlijk een "droge" koppeling heeft waardoor de koppelingsplaten in de DSG waarschijnlijk al 160dkm volhouden. Ook helpt het om niet continue de launchcontrol te gebruiken: hij blijkt erop te zitten, heb ik in youtube filmpjes gezien, maar in dagelijks verkeer is dit echt niet nodig.
Vooropgesteld dat er altijd snellere auto's dan een R32 zijn, dan heb je buiten launchcontrol nóg twee opties om zo snel mogelijk weg te zijn bij het stoplicht, mocht je jezelf niet kunnen bedwingen:
op de eerste plaats heb je de, in mijn ogen, voor het straatverkeer volstrekt onzinnige S-stand waarmee de bak in elke versnelling doorgaat tot in het rood en als tweede optie heb je de mogelijkheid om zelf de schakelmomenten te kiezen middels de pook of flippers aan het stuur. Met de pook in D is het ten alle tijde mogelijk om met behulp van de flippers het heft in eigen hand te nemen, wat ik eigenlijk automatisch doe als ik moet afremmen: afremmen op de motor om ervoor te zorgen dat de bak in het juiste verzet staat als het gas er weer op kan.
Genoeg over de DSG-versnellingsbak, het is wel duidelijk dat ik niet snel een eventueel volgende auto zónder deze versnellingsbak overweeg: voor mij persoonlijk is het een must-have.
Dan nu het rijden algemeen: kijk, Hard rechtuit, dat kan natuurlijk iedereen. Zoals ik al zei: er zullen in rechte lijn altijd snellere auto's zijn, het komt op de bestuurder aan wanneer er bochten opdoemen. Deze golf is voorzien van 4-motion, wat vaak wordt uitgelegd als 4-wielaandrijving. Dat is maar ten dele waar: Een auto uitgevoerd met 4-motion is in essentie een voorwiel aangedreven auto die, waar het ESP het nodig acht, tot 40% van de aandrijfkrachten naar de achterwielen kan laten gaan. Deze auto beschikt dus niet over permanente vierwielaandrijving!
De nare eigenschap van een voorwiel aangedreven auto om in snel genomen bochten rechtuit te willen, zéker met een zware 3.2liter motor, is deze r32 niet vreemd maar in tegenstelling tot wat weel mensen proefondervindelijk vaststellen of aangeleerd wordt: het gas te liften, ben ik van mening dat het geen kwaad kan om met deze auto het gas gewoon vast te houden of zelfs nog eens wat bij te geven. De ESP computer heeft namelijk allang in de gaten dat de voorwielen hun grip aan het verliezen zijn en verteld de haldexkoppeling tussen de achterwielen om aan te trekken om zodoende tot 40% aandrijfkrachten op deze wielen over te brengen. In dát geval maak je mijns inziens gebruik van 4-motion, terwijl een gemiddelde bestuurder het gas lift om de slip zelf op te heffen en op die manier 4-motion dus eigenlijk buiten spel zet.
Neemt niet weg dat ik vind dat het gehele systeem wat proactiever mag werken in plaats van de afwachtende houding die het nu vooral aanneemt.
Overall kan ik zeggen dat iedere rit in deze auto, voor mij, echt een feest is maar dat ik niet geheel onbevooroordeeld ben.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.