Volkswagen Golf 2.0 TDI 140pk GT Sport (2008)
| Uitvoering | Golf 2.0 TDI 140pk GT Sport |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand bij aanschaf | 12 km |
| KM-stand laatst | 53.000 km |
De Volkswagen Golf V 2.0 TDI 140pk GT Sport (2008) bevalt zeer goed.
Grootste fun-element is het koppel van deze wagen. Met radio uit hoor je de turbo soepel zijn werk doen, maar over het algemeen merk je wel dat deze TDI niet (meer) tot de stilste in zijn klasse behoort. Toch is het dieselgebrom niet storend (met de radio aan helemaal niet). Daarentegen accelereert de auto ook boven de 140 km/u gestaag door. Vergeleken met de vorige Golf V 1.9 TDI (90pk chip) is de TDI 2.0 duidelijk een iets groter broertje. Verschillen zijn duidelijk waarneembaar.
Het sportonderstel in combinatie met 17" velgen zorgt voor een heerlijke wegligging. In bochten blijft de wagen strak insturen en stevig aanvoelen. Ook bij hogere snelheden. De sportstoelen bieden goede zijdelingse ondersteuning.
Qua binnencomfort is dit type Golf niet erg onderscheidend ten opzichte van een standaard Golf met uitzondering de vol automatische dual airco. De zomer is achter de rug, maar ik vraag mij af of dit nou echt zoveel waarde toevoegd vergeleken met een mechanische airco.
De VW-autoradio heb ik bewust laten schrappen (met behoud van de 8 luidsprekers): veel geld voor weinig mogelijkheden. Daarom een Pioneer-radio gekozen (netto besparing van 200,-). Minder fraai (want niet geintergreerd), maar meer mogelijkheden (iPod en USB-aansluiting, uitgebreide equalizer).
In algemeen is de inrichting helemaal VW: sober (zoals ik het graag heb). Frivool is het nachtpanel-verlichting naast de leeslampjes: twee rode ledjes verlichten van bovenaf de middenconsole. Vergeleken met een ander merk (bijv. BMW) is de middensteun zeer goed af te stellen ten opzichte van de versnellingspook.
Al met al een zeer prettige auto in een voor mij perfecte uitvoering.
Enig probleem was de twijfel over het wachten op de VI met een nieuw (groener) motorengamma. De prijzen zijn nagenoeg gelijk gebleven (VW beseft dat ze met de Golf en Pasat zichzelf uit de martk aan het prijzen waren).
Echter op aandringen van fleetmanagement toch maar afgelopen zomer de bestelling geplaats. Nu blijkt er nog geen direct een GT/Sport-uitvoering beschikbaar en door de plaatsjes ben ik nog niet helemaal overtuigd. Een schrale troost.
Update 6000 km:
Twee keer heb ik ervaren dat het turbogat erg manifest was: va. de 2000 toeren sloeg de turbo even (2-3 seconden) niet aan. Houdt mogelijk verband met het koude weer?
Bij hoge snelheden en op bepaald type asfalt (van de Belgische E19) merk ik af en toe wat resonantie in het interieur. Kan nog niet bepalen waar het precies vandaan komt.
Update 8000km:
Bij een koude start komt er een mechanisch geluid vanaf de aandrijfas mits er niet heel soepel wordt ontkoppeld, geschakeld en gekoppeld. Na enige opwarming (5 min.) is het geluid geheel verdwenen.
Eerste beurt in zicht
De Golf heeft inmiddels flink wat kms erop zitten en de eerste (kleine) beurt dient zich aan. Klein detail, de motor is nu 'geoptimaliseerd' waardoor er naar zeggen 30 paarden zijn
bijgekomen en het koppel ook is verhoogd.
Het resultaat is goed. Tijdens de wintersport over de payage een mooie spoepele kruissnelheid kunnen aanhouden van 180 km/u, met een ruime surplus, hetgeen een reistijdverkorting van ca. 1,5 uur heeft opleverd op een dergelijke afstand.
Dit surplus wordt thans aangewend tijdens de twee wekelijkse tochtjes naar Zuid-Duitsland i.v.m. familie. De naald van de km/u teller tikt keurig de 220 aan. De motor gaat er niet mooier op klinken, maar ja. Olieconsumptie is dus wat toegenomen. Maar het positieve is dat het onderstel bij deze snelheden goed van pas komt, want: behoorlijk stijf.
In NL komt af en toe het koppel van pas bij tussenacceleraties op een zondagmiddag of -avond wanneer er reacreatief verkeer 's lands wegen bevolkt.
Conclusie: de auto is nog speelser geworden, maar ben benieuwd hoe dat de onderhoud/slijtage etc. impacteert. Aandachtspunten voor de eerste beurt zijn in ieder geval het mechanische geluid tijdens koud koppelen + ontkoppelen en een geluidje, waarschijnlijk komend uit de ventilatie.
Mechanisch geluid verdwenen - zonder beurt!
Al twee weken valt het mij op dat bij een koude start het mechanische geluid bij het (ont)koppelen geheel is verdwenen! Ben benieuwd of het terugkomt. Volgens mij heeft het echt het de buitentemperatuur te maken.
De beurt wordt alsnog ingepland. Ben benieuwd.
Voorlopig resultaat eerste beurt
De variable onderhouds interval begon rond de 15/m km te piepen. Gezien de agenda klaarblijkelijk volstaat met onderhoudsafspraken, kan de auto pas deze week weg voor een beurt.
Tot dusverre geen bijzonderen aan onderdelen die het meest geimpacteerd worden aan de mogelijkheden van de autobahn (turbo, schokbrekers en remmen bijv. geen bijzonderheden).
Wel is er een nieuw instrumentenpaneel besteld aangezien het klikken (van de richtingaanwijzers, maar ook het waarschuwingssignaal bij het aanlaten van de lampen) defect is. Kosten: 375,-.
Gezien de auto (en het oude instrumentenpaneel) 6 maanden jong is, ga ik er van uit dat dit 'gewoon' binnen de garantie valt. We zullen zien.
Op weg naar 40.000
De kms gaan inmiddels vrij rap gezien het wekelijkse pendel verkeer Randstad - Frankfurt.
Ik blijf zeer content met de auto. Het is maar een Golf, maar ook langere ritten blijven aangenaam in deze uitvoering met sportstoelen. De automatische airco is met dit weer (30+ graden) erg nuttig en ik zie de meerwaarde nu t.o.v. mechanische airco (maar deze zou natuurlijk ook volstaan).
Eerste grote beurt gehad /// vergelijking met 118i
Vandaag de auto opgehaald bij de dealer voor een onderhoudsbeurt. Geen bijzonderheden te melden. Olie ververst en de rubbers van de ruitenwissers vervangen. De auto is nu op temperatuur weer wat stiller.
Overigens heb ik de laatste tijd in drie verschillende auto's (resp. huurauto, auto van vriendin, auto van vriend) gereden waarmee ik mijn huidige auto kan vergelijken:
BMW 118i: is zeer soepel, achterwielaandrijving blijft geweldig, maar zeer gebrekkige koppel waardoor de laatste 43 paarden van de motor nimmer aan het werk komen (143pk).
Golf V TSI 1.4 (122pk): wat een geweldige motor! Stil en krachtig genoeg. Zeer soepel. Op basis van het grote prijsverschil met huidige dieselauto (ca. 8k) en gering benzineverbruik, zeer interessant.
Audi TSI 1.8 (211pk met chip): Net als de voorgenoemde TSI zeer soepel. Motor doet stil zijn werk, dus zonder dat je het merkt zit je ruim op snelheid. Maar motor daagt niet uit tot ongeremd blazen. Bijzonder dat deze 1.8 motor standaard afgeknepen is tot het niveau van de 1.4 (122pk) voor een catalogusprijs van 42k.
Kortom: zeer onder de indruk van de 1.4 TSI. Wat een souplesse, misschien door veranderende rijstijl zou ik (als ik de vrije keuze had: ik ben als leaserijder nog steeds verplicht om diesel te kiezen) deze motor echt kiezen en het resterend budget (8k) aanwenden voor achteraf-opties, accessoires dus vallende buiten fiscale bijtelling.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Golf R32, 147 GTA, Impreza WRX, deze heftige straatracers koop je voor €15.000

Volkswagen Golf 2.0 TDI - 2008 - 320.833 km - Klokje Rond

Volkswagen Golf 1.6 (2007) - Opel Astra 1.6 (2007)

Volkswagen Golf GTI Limited Edition 240