Volkswagen Golf 2.0 16V FSI Turbo GTI (2008)
| Uitvoering | Golf 2.0 16V FSI Turbo GTI |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 63.500 km |
| KM-stand laatst | 90.700 km |
GTI
Na 7 jaar Audi gereden te hebben, diesels, hebben we de overstap gemaakt naar een benzine auto. We rijden rond de 20.000 km per jaar en dan maakt het niet echt veel uit of je een zware diesel rijd, of een vlotte benzine.
We gaan even terug in de tijd. Mijn eerste auto (1999), was een GTI Golf ll met 2 ton op de teller, gekocht bij een handelaar in Helmond. Je kunt wel zeggen dat ik toen weinig verstand van auto's had. Ondanks de ellende (oliedruk) heb ik zo genoten van een jaar lang GTi rijden... en dit is me altijd bijgebleven, daar kon geen Audi verandering in brengen helaas. De jaren daarna vele Audi's gereden maar er ontbrak toch altijd wat 'rijplezier'.
Op zoek:
We zochten een auto met minimaal 180 pk, 5-deuren en met weinig km's op teller. Flink speuren op internet en na het lezen van veel gebruikers-revieuws stond de VW Golf GTI samen met Audi A3 Sportback 2.0 TFSI bovenaan. Redelijk snel, 7 sec. naar de 100, en een top van 235. Onderhoudskosten van Golf net wat gunstiger als van Audi. Adui wel degelijker afgewerkt, maar iets minder 'apart' dan een GTI. Het verbruik volgens de kenners was 1/11-1/12 wat eigenlijk heel netjes is voor een auto met 200 pk.
Toevallig stond er eentje in de buurt te koop, een rode GTI Edition 60.... dan toch maar eens gaan kijken met de vrouw. Ons bezoek resulteerde in een proefrit en we waren eigenlijk meteen verkocht. Mijn vrouw en ik zaten na de eerste meters met een gigantische 'smile' op ons gezicht in het rode monstertje. De rode kleur staat 'm erg sportief vooral van voren met die zwarte gril. De optielijst is niet al te riant. Lichtpakket, regensensoren, dimmende binnenspiegel, gescheiden climatecontrol, zwarte hemelbekleding, 12V in achterklep, armsteun, cruisesontr. en zo'n simpele RNS waar alleen radio op zit met mp3. Onze Audi A4 (die we toch wel chiquer vonden) was full-options met leer en al, maar toch besloten om onze Audi in te ruilen tegen deze minder luxueze Golf .
De Golf rook als nieuw, reed als nieuw en zag er van binnen en van buiten uit als nieuw. Ik heb er wel nieuwe Continentals Sportcontact 3 op laten zetten aangezien er nog winterbanden (Michelins) onder lagen. Deze kreeg ik voor inkoopprijs. Het moment dat je schakelt, wat als een mes door boter gaat, en weg rijd met 200 pk in deze relatief lichte auto dan ben je verkocht. Zo ging het met ons in ieder geval. Ik heb nog getwijfeld over eentje met DSG maar mijn vrouwtje moet er ook in rijden en die zag dat niet zo zitten.
Ervaring:
Inmiddels zijn we 7.000 km verder. We zijn op vakantie geweest naar Oostenrijk en Italie en o wat hebben we genote van de rit.
De auto rijd op hoge snelheden subliem. We hebben, geloof het of niet, even de 270! aangetikt op de teller... navigatie gaf 248 aan, maar ik had het gevoel dat er nog wel meer in zat. Ook op die snelheid is de auto goed beheersbaar. Het windgeruis lijkt minder te zijn dan in de Audi. De 6de versnelling is perfect. Het verbruik na flink doorrijden in Duitsland valt niet tegen. Zo'n 1/11,2, ongeveer 580 km op 51 liter. Maar met hier en daar wat wegwerkzaamheden waar je 80 moet rijden... met die snelheid geeft de boordcomputer een nette 5.4 aan :) haha... en dat voor een GTI... helaas gaat zodra je het bordje met einde 80 gepasseerd bent het gas erop en verbras je die 'Priuswaardes' meteen. Maar je merkt goed dat je een van de snellere auto's rijd. Enkel wat BMW's en Porsches rijden van je weg maar je kunt er goed achteraan blijven rijden :). Hard rijden hoort er een beetje bij in deze auto, maar ook in Oostenrijk, in de dorpjes, kun je heerlijk ontspannen rijden met de GTI. Het onderstel is niet te hard, wel stevig maar gaat niet vervelen. De stoelen zitten voortreffelijk! Totaal geen last na 1100 km rijden. Het motortje verbruikt wel wat olie, dat is een feit. Ik heb er een halve liter bij moeten gooien in 7.000 km. Dat is nog te doen.
Het verbruik blijft redelijk constant. Schommelt tussen 7.2-8.7. Auto trekt prachtig op, mooie roffel uit de uitlaat.
Sinds enkele dagen woont er een redelijk grote spin in de auto. Mijn vrouw durft er momenteel niet in te rijden. Dat beest verschijnt tijdens het rijden en ze is als de dood voor spinnen, haha. Hij huisvestigd zich in het ventilatiekanaal, ik krijg 'm nog niet te pakken, iemand een idee?
Inmiddels staat de km-stand alweer op 73.000. De spin heeft een maand in de auto gebivakkeerd, uiteindelijk heb ik 'm met een plakstrip voor vliegen gevangen :) Flinke spin!
De wagen rijd nog altijd fantastisch. Comfortabel cruisen met 110-120 levert een 1:14 op...maar het gemiddelde ligt rond de 1:12. Binnenkort krijgt de auto een beurt, ik verwacht niets spectaculairs. De bedoeling was om ongeveer 10.000 km per jaar te rijden met onze rode vriend en de rest met onze 'iets zuinigere' Mazda maar het is te verleidelijk om de GTI te pakken. Binnen 6 maanden hebben we er 9.000 bijgereden :)
Update:
We zijn weer een aantal kilometers verder.
Verbruik schommelt tussen de 1/11-1/13. We genieten nogsteeds van ieder ritje. Heerlijk rustig cruisen is ook geen probleem, dan schommelt het verbruik rond de 1/14! Maar.... De verleiding om even de heerlijke brul te horen is zo groot dat we ons zelden aan die rustige rijstijl houden. Auto heet grote beurt gehad. Olie, filters enz vervangen, 275,-. Dat is toch wel een verschil met de beurten van onze Audi's.... Goedkoper dus! wel prettig.
In mei hebben we de auto 1 jaar... dan zou er ongeveer 80.000 op de teller staan. Dan rijden we toch meer als de bedoeling is. Nu zijn we aan het twijfelen, houden we de golf en ruilen de Mazda (uit 1999) in voor een mooie diesel, sportback of BMW... Dat zou betekenen dat de golf ons nieuwe boodschappen wagen gaat worden... Of we ruilen de golf in op een mooie A4 of 3/5-serie diesel en hoeven dan minder bijtebetalen... Mmm... Dilemma's....
Compleet
Eindelijk.... na lang zoeken een mooie BMW gevonden voor woon-werk... (Zie foto). Nu wordt de GTi alleen nog voor plezierritjes gebruikt. We reden er wel veel mee en dat is eigenlijk zonde. Nu staat hij daar stoer te wezen onder de carport hehehe... De GTI zal nu maar een paar duizend km's per jaar maken. Eigenlijk ook wel een prettig idee, er staat gewoon altijd een snelle, goede auto klaar die nog jaren mee kan. Misschien tzt toch eens laten chippen...
En wie weet, ga ik eindelijk eens langer dan 3-4 jaar doen met een auto.. Wel hebben we de nieuwste RNS besteld, dan is ie helemaal compleet, aangezien we waarschijnlijk de auto pakken voor vakanties. Dat is zo goed bevallen vorig jaar, lekker met de GTI door Europa rijden! Verder rijden we nu enkele weken met de BMW, deze voelt wat logger en zwaarder aan, en dat is ie ook, maar het bochtenwerk is niet te vergelijken. Niet perse beter, maar heel anders voel je de wagen zich door de bocht heen trekken dan de gti. Toch vinden we de gti fijner rijden..
Vakantie
Zo we zijn weer terug van vakantie. We hebben een fijne diesel staan maar toch besloten om met de GTI te gaan. Wederom geen spijt van. Ik moest het eigenlijk al eerder doen maar voor de vakantie ben ik er mee begonnen. v-power of 98 tanken. Schijnen de pk'tjes langer houdbaar te zijn... De heenreis lekker relaxed gereden, 130 en vaak 80 bij de wegwerkzaamheden in Duitsland richting Oostenrijk... Eerste tank; Verbruik 1:14,8 na tanken berekend... ik schrok er zelf van,.. Boordcomp gaf een leuk 800 km te gaan aan na het tanken :) met 52 liters... Prachtig dat het kan met zo'n wagen. Daarna in Oostenrijk heerlijk rondgereden en lekker gewandeld. Vanaf Oostenrijk naar Italië gereden, het gardameer. Wederom relaxed gereden en een keurig verbruik van 1:14! Pas 2 x hoeven tanken en flink wat km's verder. Die 6e versnelling is gezegend. De brandstof is trouwens belachelijk duur in Italië, by the way... Dan de terugweg... Gas erop.. Nu lang genoeg braaf geweest en ik wil die pk'tjes weer eens voelen. Wat een ongelooflijke wagen is het dan toch... Zo verschrikkelijk snel op die Duitse wegen, ik vraag me werkelijk waar af of er niet meer dan 200 pk in zit.... Die 220 pk C-Max van Ford lijkt wel stil te staan wanneer ik weer vol gas kan... Deze Duitser vond dat niet zo leuk , zo ook de Italiaan in z'n 525 station en die hollander in z'n nieuwe A5 tfsi... Je rijd zo makkelijk en snel naar de 230... Daarna gaat het minder hard maar hij blijft gewoon gaan. Ruim over de 250... op de teller. Het gevoel wat de auto je geeft met deze snelheid is totale controle, geen moment heb je het gevoel dat de auto het niet aankan. Natuurlijk goed anticiperen en bij minder dan 3 banen of drukte netjes je vaart minderen. Uiteindelijk de laatste 800 km geraced, na 3000 km, gemiddeld 1:12,1. Netjes toch en de auto geeft geen krimp. Vorige beurt, nov. 2013.... Over twee maandjes weer een jaar beurt.. +- 150,- (klein). Misschien distributie nog vervangen, 5/6 jaar oud, maar voor de rest blijft het een voortreffelijke auto. Soms loer ik naar een mooie Audi of snelle BMW, maar ik heb het geld er niet (meer) voor over, bovendien is de gti nog zo goed als maagd met z'n 84.000 km's.... Per jaar zullen er zo'n 5.000 volgen...
Lekker hoor
Zo, afgelopen 4 maanden niet veel gereden met de GTI... Dat moet 'm pijn doen... ;-) want rijden doet ie graag! Maar als ie dan mee mag dan hebben we ook plezier samen! Dan rijd ik 'm warm, en dan nog een beetje warmer, en dan gaan we los met z'n twee! Wat een geweldige auto blijft dit.. Het geluid, de acceleratie, heerlijk auto rijden! Soms loer ik wel eens naar BMW, omdat onze 1-serie zo goed bevalt, en dan zo'n fijne 325, maar dan zie ik die rooie weer staan, met z'n gril en z'n velgjes en dan denk ik ach, we hebben het zo ook goed! Volgende week kleine beurt, verwacht niet veel extra kosten, Dan kost beurt rond de 150,-... Dan hebben we 'm bijna 2 jaar. Onderhoudskosten over +- 25.000 km, 2 jaar; 400,-... Reken ik de nieuwe bandjes bij aanschaf niet mee... Fijne kar hoor!
2 jaar
Morgen hebben we de GTI precies 2 jaar. In die 2 jaar 26.000 fijne kilometers gereden. Het interieur ziet er nog als nieuw uit, zo ook de rode lak. Alleen de velgen hebben hier en daar kleine schade, jammer. Onlangs met 3 kameraden naar Füssen gereden voor een weekendje. Zij waren zeer onder de indruk van de wegligging, de snelheid en het gemak waarmee deze auto zich over de Duitse autobahn beweegt. In 2 dagen 1500 km gereden, heerlijk. Geen centje pijn, geen olie verbruik, geen stijve rug, niets van dat allemaal. Alleen de RNS is vastgelopen... schijnt vaker te gebeuren, kosten 140,- :-/ Dit zijn voorlopig de enige extra kosten van dit jaar... Eind september komt er weer een beurtje aan, maar zoals ze bij de garage al zeggen (Geraats in Leveroy, bevalt prima)... prima bak!
RNS...
De RNS510 is gemaakt, kosten 140,-... Geeft vaker problemen dit systeem vertelde ze mij. Mocht je opzoek zijn naar wat leuks in je auto zou ik geen RNS adviseren, het ziet er wel gelikt uit maar het schijnt vaker kapot te gaan. Bovendien is de navilock lelijk en mijn vrouw hekelt het kapje met slot. Achteraf had ik misschien beter voor een ander systeem moeten kiezen, maar ja, als het werkt is het top :) 16G schijf volproppen en nooit meer een cd'tje hoeven meenemen. De harde schijf was nog oké trouwens... Dus niet vervangen, wel leeg :( Tevens in de achterdeuren 3-weg speakers gezet. Klotewerk maar wel mooier geluid. Schame on VW dat dat niet standaard is in GTi... Verder rijdt auto nog steeds super lekker!
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Golf R32, 147 GTA, Impreza WRX, deze heftige straatracers koop je voor €15.000

Volkswagen Golf 2.0 TDI - 2008 - 320.833 km - Klokje Rond

Volkswagen Golf 1.6 (2007) - Opel Astra 1.6 (2007)

Volkswagen Golf GTI Limited Edition 240