Volkswagen Golf 2.0 16V FSI Sportline (2004)

Volkswagen Golf 2.0 16V FSI Sportline (2004)

UitvoeringGolf 2.0 16V FSI Sportline
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2005

We waren eigenlijk op zoek naar een 1.6 FSI. Een aantal keren hebben we een proefrit gemaakt in een 1.6 FSI Comfortline. Tijdens deze ritten bleef bij mij het gevoel opkomen dat de 1.6 weliswaar voldoende was, maar niet echt snel (wat dat betref zet ik mijn vraagtekens bij het vermogen van de 1.4, lijkt mij zwaar ondergemotoriseerd). Daarom het besluit genomen een tweeliter te proberen. Na amper twee kilometer in deze auto te hebben gereden was het duidelijk: deze motor moest het worden! De tweeliter(150 pk, 200 Nm) heeft tenminste een vermogen waar je iets aan hebt en trekt heerlijk door. Wel was het onderstel voor de motor iets te zacht geveerd (comfortline) wat de auto wat ongeduriger maakte met name in de bochten.
Daarom heb ik de beschikbare auto’s (occasion van ong. 1 jaar oud moest het zijn) in de gaten gehouden op internet en na lange tijd orienteren diende zich opeens de perfecte auto aan. Een donkerblauwe 2.0 FSI Sportline met licht- en zicht pakket, aut.airco en mistlampen, 17 inch lichtmetaal en een fijne af-fabriek radio met CD en 10 boxen. Mooie lichte bekleding. Bij het maken van de proefrit bleek dat het sportonderstel ook veel beter bij de motor paste. Het weggedrag is soms wat stuiterig, maar nog comfortabel genoeg voor rustig rijden en, nog belangrijker, superstrak in de bochten en op hogere snelheden.
Deze Golf was heel wat luxer, sneller en mooier dan de 1.6 (type III) die wij hiervoor hadden.
Na ruim 12000 km gereden te hebben is gebleken dat deze prachtige auto een heerlijk reisgenoot is (o.m. een rit naar Zwitserland in alle comfort) en ook betrouwbaar en nog sportief ook! Een belangrijk deel van de comfort wordt gevormd door de sportstoelen(sportline). Ze bieden geweldige steun en de zitpositie is perfect af te stellen.
De lichtsensor vind ik erg vervelend. Ik rijd het liefst met de dimlichten altijd aan, de lichtsensor kan zich bij half licht nogal vreemd gedragen: aan, uit, aan uit je wordt er gestoord van en ik vind het niet handig en niet veilig. Ik laat de lichten gewoon altijd aanstaan en door de coming home/leaving home functie gaan deze vanzelf aan en uit bij ver- of ontgrendeling van de auto(meneer, uw lichten staan nog aan! Ja bedankt, maar die gaan vanzelf uit).
Deze auto is geweldig! Je kunt griezelig hard rijden, gummen door de bochten. Tijdens de rit naar Zwitserland heb ik in Duitsland de 200 even aangetikt. De wegligging subliem, geen enkele trilling in het stuur en een lekkere stugge stuurbekrachtiging. Het mag gezegd worden dat de intelligente stuurbekrachtiging erg goed is. Deze corrigeert de meeste zijwind, zodat je bij sterke wind niet steeds hoeft bij te sturen. Het gemiddeld verbruik van de viercilinder 2.0 is alleszins redelijk: gemiddeld 1:13,6. De banden moeten binnenkort worden vervangen (voor) en het was even schrikken van de prijs: 380 euro voor twee 225/45R17 banden. Dat krijg je natuurlijk als je in 8,5 seconden op de 100 wil zitten.
Een absolute aanrader!

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf