Volkswagen Golf 1.9 TDI 90pk Milestone (1997)

Volkswagen Golf 1.9 TDI 90pk Milestone (1997)

UitvoeringGolf 1.9 TDI 90pk Milestone
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2001

Volkswagen is en blijft mijn merk.

De 1.9 TDi met 90 pk uit 1997 die ik heb, is voor mij een ideale auto. Redelijk compact van buiten (in vergelijk met mijn vorige auto), en voldoende ruim van binnen. Uit een volle tank diesel is een bereik van 1.100 kilometer haalbaar, ik heb zelf meermaals ruim 1 op 20 gereden. Het enige wat mij vlak na aankoop tegenviel was de topsnelheid, die bedraagde slechts 160 km/uur, terwijl dat volgens de opgave van Volkswagen ruim 178 km/uur had moeten zijn. maar met al die staatsfinancieringskasten langs de weg tegenwoordig, is dat nu in veel gevallen een voordeel (= hoogte van de boete). Toevoeging (29-8-’05): inmiddels haalt de TDi hogere snelheden dan de eerder genoemde 160 km/uur. Met 190km/uur op de klok zal de snelheid (na correctie van de teller afwijking) rond de 180km/uur liggen.

In het verleden heb ik eens een Golf 1.6 diesel (zonder turbo, bj. ’93) als dienstauto gehad. Deze auto vond ik te langzaam bij het optrekken. Het duurde gewoon te lang voor er een beetje snelheid in de wagen zat. Met mijn TDi heb ik dat niet, het snelheidsgevoel is veel groter. Toen ik deze auto kocht, bij de dealer, stonden er 13 Golfjes te wachten op een nieuwe eigenaar. 1 benzine, 10 x diesel, 1 turbo-diesel en 1 TDi. De TDi was de duurste die er tussen stond, maar was voor mij de enige die echt interessant was.

Een andere voordeel die mijn wagen heeft is het Milestone-pakket, Het geeft de auto iets sportiefs. Als je de auto naast een gewone Golf valt ook heel erg op dat de auto verlaagt is, dat de auto er gewoon lekkerder uitziet. Wat tegenvalt is dat in 1997 zeer veel golfjes op de weg zijn gezet met dit pakket, en daardoor zie je ze ook veel rijden. Een neef van mij heeft Golf GT uit ’97 die er exact hetzelfde uitziet, op de kleur na dan.

Een punt van kritiek die je vaak hoort over de TDi-motor is het diesel-geluid bij de koude start en de vibraties die dit meebrengt. Uiteraard is dit mij ook opgevallen, maar dat minpuntje valt in het niet tegenover alle pluspunten.

In de tijd dat ik de auto in mijn bezit heb, heb ik nog weinig problemen met de auto gehad. In oktober 2003 is de auto voor de 3e keer, door mij naar de APK-keuring worden gebracht. En zoals verwacht, kwam hij er probleemloos door.

Mijn huidige Golf III is mijn 3e VW en wederom versterkt deze auto mijn overtuiging dat VW terecht een van de marktleiders is. Zuinig, snel, comfortabel en vooral betrouwbaar. Het is voor mij synoniem met Volkswagen.

Aanvulling (5 november 2004): Vandaag is de TDi wederom gekeurd. Foutloos goedgekeurd. Voorbanden, voorremmen en remschijven waren al vernieuwd.

Aanvulling (november 2005): Dit keer kostte de keuring iets meer, na vervangen van de achterremmen en achterbanden was alles in orde.

Aanvulling (mei 2006): Op 1 mei behaalde de Tdi de 235.500 km. Ik heb er nu zelf 100.000 km meegereden.

Aanvulling (17 juni 2006): Vandaag heb ik de auto met 239.000 km ingeleverd bij de dealer. Mijn nieuwe auto is weer een Volkswagen geworden, namelijk de Fox 1.2 Optive.

De TDi heeft mij gedurende 5 jaar en 104.000 km op een betrouwbare, comfortabele en zelfs sportieve manier naar al mijn bestemmingen toegebracht. Ongeacht wat anderen zeggen: de Golf TDi is naar mijn mening een van de beste all-rounders die er te koop zijn.

De Myreview voor de Fox zal ik over een tijdje openen, zodra ik de auto een beetje heb leren kennen.

Vlak na aankoop bleek de accu stuk te zijn, die werd onder garantie vernieuwd.

Een tijd later had de auto moeite met accelereren, het was net of de turbo stuk was. Gelukkig voor mijn portemonnee bleek er een gasklep (of zoiets) stuk te zijn, waardoor er teveel brandstof werd doorgelaten. Hierdoor stikte de motor en presteerde deze slecht. Wat het probleem ook is geweest, het feit dat dit onderdeel stuk is gegaan, was volledig mijn schuld. Ik had het toerental tot in het rood opgejaagd en daar kan geen enkele diesel tegen. Na de reparatie (150 euro) was alles weer normaal.

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf