Volkswagen Golf 1.9 TDI 130pk Comfortline (2001)

| Uitvoering | Golf 1.9 TDI 130pk Comfortline |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2001 |
| KM-stand bij aanschaf | 1 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
De Golf was eigenlijk mijn eerste nieuwe auto. Omdat ik een diesel leaseauto mocht uitzoeken van de baas kwan ik eigenlijk direct bij de Golf TDI uit.
In verhouding tot zijn binnenruimte een dure auto maar iedereen die eenmaal in zo een VAG diesel gereden heeft wil niets anders meer. Auto heb ik bij aanschaf gelijk via de dealer laten tunen naar 165pk / 380NM. Dit is werkelijk een ongelooflijke sterke en betrouwbare motor.
De auto is verder uitgerust met 6-bak, een climatronic, cruise control en rondom electrische ramen.
Daar waar de ongechipte versie pas bij 1900 toeren gaat trekken vliegt deze er al bij 1500 toeren als een raket vandoor en tot aan 4500 toeren blijft hij gaan. Ik moet eerlijk bekennen dat de topsnelheid er niet noemenswaardig op vooruitgegaan is, zo’n 220km/h op de teller. Maar de krachtsexplosie waarmee hij inhaalt is werkelijk niet te geloven. Mijn vorige auto, een Omega 3.0i/24V ook geen langzame jongen, legt het toch echt dik af op de tussenacceleratie.
Auto wordt tijdens de vakantie regelmatig gebruikt om een caravan van 1400kg voor te trekken en ik verbaas me elke keer weer over de ongelooflijke trekkracht. Geen helling is te hoog en het enige dat hem tegenhoudt is een glad wegdek. (4-motion was helemaal perfekt geweest)
Olieverbruik was in het begin 1 liter op de 10.000km maar nu bij deze kilometerstand is dat teruggelopen tot 0.2 liter per 10.000km.
De standaard vering is wat week aan de voorkant en dat is een regelrechte ellende bij het nemen van de befaamde verkeersdrempels. Een sportonderstel zou uitkomst bieden maar bij een leaseauto wordt dat lastig.
Verbruik ligt rond de 6.2 liter per honderd kilometer en dan rij ik toch regelmatig sneller dan toegestaan.
Ik heb nu een Skoda octavia 2.0TDI combi besteld, omdat hij meer value for money is (met VW techniek) en eigenlijk ook omdat er nog geen Golf V station wordt gefabriceerd, maar ik zal altijd met weemoed aan mijn eerste ’nieuwe’ Golfje terug denken.
In de 125.000km die ik nu gereden heb is er buiten twee nieuwe remschijven voor / blokken voor en achter (89000km) geen andere reparatie aan geweest buiten het gebruikelijke onderhoud als olie en distributieriem.
Stoelen zitten nog als nieuw en zien er prima uit alleen het handvat van de bestuurdersdeur, aan de binnenkant, is versleten.
Een ander klein probleempje is dat de tiptoets van het bestuurdersraam het niet meer doet. Ik heb dat meerdere malen aan de garage proberen uit te leggen maar ze snappen niet wat ik bedoel dus laat maar zo.