Volkswagen Golf 1.9 TDI 105pk Comfortline (2008)

| Uitvoering | Golf 1.9 TDI 105pk Comfortline |
| Versnellingen | 7, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 117.000 km |
| KM-stand laatst | 182.000 km |
Na 2 maanden een eerste terugblik...
*Note voor de lezer: foutje gemaakt bij het aanmaken van de auto, dit betreft de 5-geschakelde handbak en dus niet de 7-automaat!*
December 2010 ben ik van werkgever veranderd en heb ik als beginnende auto een zwarte VW Golf V 1.9tdi (105pk)tot mijn beschikking gekregen. Ik werk voor een bedrijf om en nabij Leeuwarden terwijl ik zelf in Zuid-Holland woonachtig ben. Ik rijd een ruime 1000 km per week woon/werk dus de verklaring waarom een diesel motor in de auto zit mag bij deze duidelijk zijn.
De auto is van januari 2008 en dus nu ruim 3 jaar oud. Toen ik de auto in mijn bezit kreeg stond er zo'n 117.000 km op de teller, inmiddels is dit opgeschroeft tot aan ongeveer 129.000 km en kan ik zo langzaam iets over mijn ervaringen vertellen.
Tijdens mijn studie heb ik als bijbaantje bij een autoverhuurder gewerkt, dat Duitse bedrijf met de oranje huisstijl. Ik heb in de dikste auto's gereden (v70's, Audi's in alle soorten en maten, Sklasse, ML, M3 etc etc...)kortom, als je dan in de Golf V terecht komt ben je een beetje angstig over het comfort, de motor en het interieur.
Toen ik de auto op 6 december bij de plaatselijke VW dealer in Leeuwarden op zou halen stond deze uiteraard klaar. Bij aflevering heeft de auto de 120.000 km beurt gehad waardoor deze goed nagelopen zou moeten zijn. Het eerste ritje richting Zuid-Holland was prima, niet te hoog gespannen verwachtingen, maar de rij-eigenschappen waren zoals die van een diesel. Goed koppel en een laag toerental op de snelweg.
Vervolgens brak de eerste werkweek aan en zou het echte rijden gaan beginnen. Dit was ten tijde van de hevige kou, sneeuwal en strooisel op de wegen. Op dit moment het eerste tegenvallertje, tijdens het sproeien van de ruiten bleek deze niet opgevuld te zijn bij de dealer (wat mij redelijk normaal lijkt als je een beurt gekregen hebt...?!) Tijdens het bijvullen zag ik een doorzichting naar diesel ruikende vloeitstof onder de motorkap op een liggen dekseltje liggen. Mijn vermoeden bleek te kloppen, scheurtje in een leiding waardoor er dus inderdaad diesel lekte. Op moment van constateren was ik ik Zuid-Holland en dus naar de plaatselijke dealer gegaan om dit te laten verhelpen. Dit werd keurig afgehandeld tussen Leeuwarden en de plaatselijke dealer, pluspuntje voor beiden dealers!
De momenten dat ik in de auto zit zijn eigenlijk altijd buiten de spits om en indien het spitstijd is dan rijd ik tegen de drukte in. Sochtends van de Randstad af en Savonds weer richting de Randstad. Zeker als je op de A7 terecht gekomen bent is dit zeer aangenaam rijden. Omdat mijn reistijden qua spits en rijrichting dus zeer gunstig zijn ligt mijn gemiddelde snelheid op de snelweg ruim boven het toegestane.
Het verbruik valt mij dan nog niet eens zo erg tegen (1:15), rekening houdende met het feit dat het een 1,9tdi 5-handbak is. Inmiddels hebben dit soort diesels veelal een handgeschakelde 6 bak wat uiteraard zuiniger uitkomt als deze combi. Ik heb mezelf voorgenomen om een keer een tank 'rustig' te rijden en te bekijken wat het verbruik dan doet, maar hier ben ik vaak niet toe in staat aangezien snel rijden leuker is.
Het rijgedrag van de auto bevalt mij prima. Schakelen gaat soepeltjes, het sturen gaat prima (niet te licht en zeker niet te zwaar) en metname het afremmen op de motor ben ik zeer tevreden over. Verder is het koppel zoals van een diesel verwacht mag worden, zo rond de 1700 toeren begint de auto flink door te trekken tot aan de 2900/3000 toeren, dan moet je wel doorschakelen aangezien de motor dan flink goed te horen is en de trekkracht snel afneemt.
Interieur is niet spectaculair maar voldoet. De stoelen zitten prima, ik heb er een goede radio inzitten met AUX poort waardoor er lekker muziekjes gedraaid kunnen worden in de ritjes van 1,5 tot 2 uur. Ik mis wel het multifunctionele stuurwiel met bediening van de radio, cruisecontroll etc..ook zit er geen carkit in de auto wat zeker in de toekomst wel een pre is.
Zodra ik een keer op een mooie zondagmiddag met een zonnetje wat foto's schiet zal ik deze erbij plaatsen.
Eerste conclusie: ondanks het luxe verleden wat auto's betreft valt deze auto zeker niet tegen. Redelijk vlot karretje welke lekker zit en comfortabel rijdt.
Intervalbeurt
Ik heb de auto nu exact 6 maanden in het bezit en sindsdien zo’n 30.000 km op de teller gezet. Sinds de vorige review zo’n 20.000 gereden en in deze periode eigenlijk geen problemen gehad. Op het moment dat de teller zich richting de 150.000 km aan het bewegen was en de intervalbeurt ieder moment plaats zou moeten vinden dan toch een melding. De remschijven zouden aan het slijten / versleten zijn, niet echt de meest fijne melding die je op je dashboard ziet verschijnen en ook in mijn ogen een melding die na een 120.000 beurt niet zomaar mag verschijnen. Ik rijd eigenlijk alleen maar stukken van 100km of langer waar nauwelijks (intensief) geremd wordt. Maar de situatie is zoals hij is dus geprobeerd om een afspraak te maken bij de dealer in Leeuwarden. Deze hadden pas na 5 werkdagen tijd, wat mij te lang duurde. Daarom wederom de auto bij Wittebrug Delft neergezet en binnen 3 dagen alles weer klaar voor dagelijks gebruik. Intervalbeurt kwamen geen schokkende dingen aan het licht, remblokken vervangen en de gebruikelijke dingetjes als ruitenwisserbladen en lampjes voor vervangen.
De auto is sinds die beurt voor mijn gevoel ook zuiniger gaan rijden. Wellicht dat ze hem toch een beetje uitgelijnd hebben. Het viel mij voor de intervalbeurt op dat de auto bij aanremmen af en toe wat trillingen had. Dit ook doorgegeven op het moment dat ik de auto voor de beurt achterliet. Sindsdien is de auto nauwkeuriger met het aanremmen en lijkt het verbruik te dalen tot zo’n 1:16 1/17 wat best aardig is voor een handgeschakelde 5-bak en een gemiddelde snelheid van zo’n 140 km/h gecorrigeerd.
De auto is nog steeds prima. De km’s vliegen voorbij en de ritten van 100+ km’s zijn makkelijk vol te houden. De stoelen zitten best en het geluid van de stereo is dik in orde. Ik mis nog steeds de cruise-control en de audiobediening in het stuurwiel, maar dit ga ik niet inbouwen want de auto gaat er waarschijnlijk eind dit jaar uit.
Eerste serieuze reparatie
Al een tijdje geen nieuws=goed nieuws, maar nu dan toch een eerste serieuze reparatie moeten laten uitvoeren aan de Golf.
Zoals eerder hierboven beschreven last gehad van trillingen in het stuur bij normaal tot stevig aanremmen. Na de vervanging van de remblokken dacht ik dat dit minder werd, echter was ik te voorbarig. Ik heb wat afgewacht aangezien ik eigenlijk alleen maar snelwegkilometers maak en de remmen bijna niet nodig heb. Ik dacht dat het wellicht te maken zou hebben met de blokken die nog wat in moeten slijten, maar na zo'n 15k aan kilometers kon ik toch wel stellen dat het trillen in het stuur alleen maar toenam. Het remmen was erg vervelend, slippend gevoel op pedalen en weinig vertrouwen in de auto.
Dit keer bij VW Leeuwarden gebracht waar al vrij snel geconstateerd werd dat de remschijven aan de beurt waren. Tuurlijk, dat zagen ze vast 15k geleden niet toen ze de blokken plaatsten?! In principe geen moeilijke reparatie en deze was dan ook binnen een dag uitgevoerd.
Dit is nu een kleine week geleden en het vertrouwen in de golf is weer terug. Er kan weer goed meegereden worden zonder dat een tikkie op de rem je zweethanden bezorgd. Verder hebben ze ook de lampjes voor de kentekenplaatverlichting even meegenomen en de vloeistoffen onder de motorkap aangevuld.
Ik ben zeer tevreden met de auto en we zullen dit kalenderjaar nog zeker zo'n 15k samen doorbrengen. Op naar de 180k dus :)
Laatste km's ingegaan...
Na wederom ruim 15.000 km gereden te hebben sinds de vorige update zijn nu dan de laatste km's ingegaan. De golf gaat eruit en na jaren sturen in allerlei Volvo's krijg ik dan nu mijn eigen.
Wat kan ik nog kwijt over de Golf...eingelijk een paar kleine dingetjes:
-Linkerkoplamp lijkt iets niet goed te zitten in het interne circuit. Ik heb nu al 3 a 4x een lampje moeten vervangen omdat deze om de één of andere reden gewoon mee stopt. Rechts is prima, nooit wat mis mee...
-Het gevalletje remschijven is in de grote reparatie verholpen, echter voel ik dat dit ook weer terug dreigt te komen. Lijkt me ook een structureel probleempje...
-Olieverbruik vind ik relatief hoog...nu in ruim een jaar tijd al 2x2 ltr erin moeten mikken..
De auto heeft me ruim een jaar lang overal gebracht zonder echt grote mankementen. Heb nooit kansloos langs de weg gestaan. Qua uitrusting ben ik inmiddels op zoek naar meer en dat heb ik ook gevonden.
De C30 wordt eind deze week geleverd en uiteraard zal ik hiervan een nieuwe review opstellen te beginnen met het aanschaftraject wat dus nu tot een einde gekomen is.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Golf R32, 147 GTA, Impreza WRX, deze heftige straatracers koop je voor €15.000

Volkswagen Golf 2.0 TDI - 2008 - 320.833 km - Klokje Rond

Volkswagen Golf 1.6 (2007) - Opel Astra 1.6 (2007)

Volkswagen Golf GTI Limited Edition 240