Volkswagen Golf 1.9 TD CL (1992)
Uitvoering | Golf 1.9 TD CL |
Bouwjaar | 1992 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Baan opgezegd, op reis gegaan, teruggekomen en geconstateerd dat reisjes met de trein naar sollicitaties en familie erg in de papieren lopen. Van het laatste spaargeld dus toch maar snel een goedkope diesel kopen. Zonder baan in een auto rijden voelt raar... maar toch maar op zoek.
Januari 2005, zeiknat van de regen, op zoek naar een Golf. Die zijn lekker economisch en houden hun waarde. een Golf III uit 1992 in Roden zag er aardig uit. Proefritje gemaakt over bolle landweggetjes en gekocht. Pas toen ik ’m ophaalde, ontdekte ik dat de ’FS’ van het kenteken niet vooraan stond, maar in het midden. Wat dom! Een importbak! Ik kan van alle auto’s zo het bouwjaar oplepelen op basis van het kenteken, en vervolgens zie ik er bij aankoop van mijn eigen auto straal overheen!
Maar goed, import hoeft niet erg te zijn. Minder leuk was dat de auto niet alleen op landweggetjes, maar ook op de snelweg naar rechts trok. Lag dus aan de auto. Laten uitlijnen leverde niks op en ik besluit maar door te rijden.
Later, bij het poetsen, blijkt ook nog eens dat de rechter zijkant in de prak gelegen heeft. Had ik moeten zien, maar ja, regen en vuil, snel een auto willen...
Al met al geen goed gevoel en geen goede auto. Wat wel een punt waard is, is dat het ding het altijd deed! Voorgloeien, nog eens voorgloeien, starten, lopen en rijden. Iets minder leuk voor de toevallig passerende buurvrouw met kroost, die de volle lading rook te verstouwen kregen.
Tot zover de specifieke situatie van deze auto. Meer in het algemeen kan ik wel constateren dat de rijkwaliteiten van deze Volkswagen niet vergelijkbaar waren met mijn eerdere BMW uit 1987. Hoge zit, veel herrie, belabberde wegligging, bonkige motor, rammels, en bovenal kaal en lelijk. Tsja, dat kon ik van te voren bedenken. Het was dan ook niet meer dan logisch dat ik deze Golf snel verkocht. Goede inruil in het erg noordelijke Schildwolde doet mij een BMW 318tds compact uit ’95 kopen. Sjongejonge, wat een verschil (zie mijn andere review).
Ik heb door de jaren heen in verschillende VW’s gereden, soms een korte rit, soms langer. Mensen die van rijden houden en menen met een VW een fijne wagen te kopen, die raad ik toch ten zeerste aan eens in een BMW te gaan rijden. Of desnoods een Audi. Eentje van vijf jaar ouder mag ook. Je zult het verschil merken! Puur vanuit de centen gedacht is een VW (inderdaad) een economischer keuze. Maar laten we toch niet al te Calvinistisch zijn. In Beieren rijden ook ’interieurverszorgsters’ in een BMW of Audi of Mercedes. Gun jezelf een beetje plezier...
Ondanks mijn niet al te positieve verhaal geen noemenswaardige technische mankementen, behalve de mankementen waar de auto niks aan kon doen (import, schade).
Alleen de binnenspiegel viel er af. En de rechterdeur rammelde uit zijn voegen. en hij trok naar rechts. En flinke rookpluimen na de start... maar verder wel een oerdegelijke machine voor ritten van A naar B (eventueel via C)!
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee