Volkswagen Golf 1.6 Trendline (2004)
| Uitvoering | Golf 1.6 Trendline |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2004 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Aangezien mijn werkgever wil dat het personeel in hetzelfde merk auto rijdt heb ik gekozen voor de Volkswagen Golf, een lease auto dus. De vorige auto die ik reed (bij dezelfde werkgever) was ook een Golf, maar dan van het vorige model. De vorige Golf was al erg goed, maar ik kan niet anders zeggen dan dat het nieuwe model weer een stap vooruit is.
De ruimte is toegenomen, de stoelen zitten een stuk beter. Het interieur is zoals het een Golf betaamd saai maar degelijk. Alles zit op de plek waar je het verwacht en de bediening spreekt voor zich. De standaarduitrusting is karig, maar op de één of andere manier mis ik niks.
Rijden met de Golf gaat prima. Sturen en schakelen is vergelijkbaar met het vorige model, gewoon goed dus. Overigens, ik moest voor het schrijven van dit verhaal de auto uit een lijst kiezen, en kon alleen kiezen voor de 1.6 met zes versnellingen; dit klopt niet, de versnellingsbak kent maar vijf verzetten. De stuurbekrachtiging is snelheidsafhankelijk geworden volgens de dealer, ik moet zeggen dat ik weinig verschil merk. De grootste vooruitgang is de wegligging, wát een verschil. Als ik met mijn vorige Golf over een drempel ging knalde negen van de tien keer de voorbumper op de keien, bij de nieuwe gebeurt dit nooit. Ook in de bochten merk je een aanzienlijk verschil, de nieuwe Golf is er niet uit te branden. Natuurlijk is er dan wel weer de keerzijde: hij is stukken minder comfortabel dan de vorige. Ik vind het persoonlijk wel prettig om een wat sportiever onderstel te hebben, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat vindt.
De prestaties van de 1.6 zijn precies zoals ik had verwacht. Je bent echt niet als eerste weg bij het stoplicht, maar voor dagelijks gebruik is hij snel genoeg. Mijn vorige model had de 1.4 16v, die was echt irritant traag. De 1.6 is een stuk beter: wat sneller, en het vermogen is beschikbaar bij lagere toerentallen. Erg prettig als je, zoals ik, voor je werk veel ritten in de stad maakt. Hoef je je tenminste niet wezenloos te schakelen. Iemand die genoeg kilometers maakt zou ik eerder een TDI-tje aanraden, want als ik daar naast sta bij het stoplicht wordt ik compleet zoek gereden. Op de snelweg maakt hij bij 120 eigenlijk net iets te veel toeren en dus lawaai. Misschien zou een bak met zes versnellingen dus toch beter zijn geweest.
De standaarduitrusting met betrekking tot de veiligheid is prima in orde. Meer airbags dan je kunt tellen, standaard ASR en uiteraard ABS. Op dagen met sneeuw of ijzel kun je het ASR perfect uitproberen. Opmerkelijk hoe goed dit systeem werkt: een stomme fout wordt gewoon gecorrigeerd. Je moet het natuurlijk niet te bont maken, want dan helpt zelfs het beste systeem niet meer.
Conclusie: beter dan het vorige model, maar voor de prijs mag je wel wat meer extra’s verwachten zoals lichtmetalen velgen, standaard airco en meer van dit soort dingen. Voor dat geld krijg je deze zaken bij de concurrent namelijk wel.
De auto is zeven maanden oud en 9100 km op weg. Ik heb nog geen enkel probleem ondervonden.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Golf R32, 147 GTA, Impreza WRX, deze heftige straatracers koop je voor €15.000

Volkswagen Golf 2.0 TDI - 2008 - 320.833 km - Klokje Rond

Volkswagen Golf 1.6 (2007) - Opel Astra 1.6 (2007)

Volkswagen Golf GTI Limited Edition 240