Volkswagen Golf 1.6 CL (1994)
Uitvoering | Golf 1.6 CL |
Bouwjaar | 1994 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Het was in de zomervakantie van 2005 dat ik mijn huidige auto, een Volkswagen Golf 3 1.6 CL uit Delft ophaalde. Het klinkt als een sprookje: van een oud omaatje geweest, dus is er rustig mee omgesprongen. Altijd goed dealer onderhouden, met - na 11 jaar - maar 68000 kilometers op de teller. Haar technische man heeft de lak zelfs laten behandelen met één of ander teflon-goedje, en er komt alleen maar vol synthetische olie in het 1.6 blokje. Eén ding is zeker: hij glom als een snottebel in de maneschijn en het blok klonk super.
Ik weet het, een vaak voorkomend verhaal. Maar dit keer geloofde ik het volwaardig, want het was mijn eigen oma die mij haar auto aanbood. Ze kon wegens onverwacht ziek zijn niet meer auto rijden, de reden dus dat ik de Golf heb kunnen overnemen. Elke keer als ik in stap ruik ik dezelfde geur die ik 10 jaar geleden ook rook toen ze er nog zelf in reed. Ik herinner me zelfs de allereerste keer dat ik er in mee reed, met toen mijn vader achter het stuur die het beestje op het Drentse platteland op de staart trapte.
Maar helaas, die herinneringen waren de eerste twee jaar wel het laatste wat in me op kwam met de Golf in het bezit. Ik heb bijna elke maand wel bij de dealer gestaan vanwege ’gebrekkig onderhoud’. en bedankt! Laat ik het zo zeggen, het zou niet mijn keus zijn geweest als ik drie jaar geleden een paar duizend euro over had. Wat betreft betrouwbaarheid staat hij bij mij niet erg hoog in het vaandel. Ik noem maar een paar dingen als startmotor, koppeling en drukgroep, achterasrubbers, complete uitlaat, complete remmerij, en zo gaat de lijst maar door. Feit is wel dat de auto nu weer als nieuw is en er weer een paar jaar fris tegen aan kan.
Wat mij opvalt is het verbruik, welke bijzonder laag is. Mijn record is een verbruik van 1 op 17,2. Hierbij is een keerzijde dat de prestaties verre van snel te noemen zijn, maar het blok geeft wel het gevoel redelijk met de auto raad te weten. Dit is vooral te danken aan het maximale koppel van 128 Nm dat al bij 2400 tpm vrij komt. Schakelen gaat trefzeker maar stroef bij snel rijgedrag, bij rustig rijden glijden de versnellingen zowat zelf in hun juiste positie.
Verder is de zitpositie verre van ideaal met een lengte van 1,87 meter, de pook en het stuur zitten een fractie te ver weg om lekker te kunnen cruisen. Ook zit het stuur te laag en geven de stoelen weinig zijdelingse steun. Wel heb ik dik drieduizend kilometer naar Frankrijk heen en terug gereden waarbij ik nog altijd vrij sterk het gevoel heb gehad dat mijn benen nog naar behoren functioneerden.
Problemen die zijn geweest zijn voornamelijk achterstallig onderhoud, hinderlijk daarbij was een verstopping van de carterontluchting welke vaak bij dit type voor komt. Ook de elektronica heeft tot op de dag van vandaag nog af en toe een vreemde bui waarbij de motor zomaar ineens een fractie van een seconde inhoud en vervolgens weer door gaat. Diverse sensoren waaronder de oliedruk en watertemperatuur-sensoren zijn dan ook uit voorzorg vervangen. Nu blijkt de nullastschakelaar af en toe kuren te vertonen. Wat betreft onderhoud valt er gelukkig veel zelf te doen want de dealers plukken je bij de kleinste dingetjes helemaal kaal.
Zelf heb ik de complete remmerij, startmotor, wiellager, dash verlichting en lichtregelunit vervangen. De startmotor is ook een bekend probleem welke komt door domweg een kwalitatief zeer slecht ontworpen systeem met een busje dat dienst moet doen als lager voor de as van de startmotor en welke altijd stuk loopt. Ook zet ik mijn vraagtekens bij de koppeling, en dan met name de drukgroep die al een keer is stuk gelopen en vervangen. Deze vind ik niet solide aanvoelen, en bij vollast vraag ik me af of de drukgroep niet te zwak is.
Pluspunten:
- verbruik
- ruimte achterin
- koppelrijke motor
- stil op kruissnelheden
Minpunten:
- betrouwbaarheid
- koppeling
- wegligging
- storinggevoelig