Volkswagen Golf 1.4 TSI 160pk Highline (2011)

Volkswagen Golf 1.4 TSI 160pk Highline (2011)

UitvoeringGolf 1.4 TSI 160pk Highline
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Ik rijd deze VW Golf nu 2 jaar (lease) en heb hiermee naar mijn smaak te veel rare zaken beleefd.

De vorige auto die ik reed (BMW 1-serie, tevens lease) heeft 150.000 km probleemloos rondgereden.

Graag wil ik deze zaken met jullie delen.

Het betreft een 1.4 TSI 160 pk Highline met een 7-DSG bak.

juli 2011 (0 km): De auto werd door dealer Huiskes-Kokkeler (Hengelo) afgeleverd met een vierkant gat ter grootte van een boek in de onderspoiler. Dit zag er vreselijk lelijk uit en leek gedaan te zijn met een botte Dremel. De dealer gaf aan dat dit gedaan was vanwege het niet af-fabriek plaatsen van een afneembare trekhaak.

augustus 2011 (4000 km): het gat begon mij danig te storen waarna ik Huiskes-Kokkeler heb verzocht een oplossing te verzorgen. Na het plaatsen van een afneembare trekhaak blijkt een ander type onderspoiler gemonteerd te moeten worden hetgeen niet gebeurd was. De spoiler zou door de dealer gratis geplaatst worden waarvoor ik in Hengelo een afspraak heb gemaakt. Daar aangekomen bleek het verkeerde model besteld te zijn waarna ik onverrichterzake naar huis kon (retour Hengelo is voor mij 220 km).

Een week later kon ik een tweede bezoek brengen waarna de spoiler binnen 5 minuten gemonteerd werd. Als de dealer dit in eerste instantie had gedaan had mij dit ruim 400 kilometer rijden en een hoop tijd gescheeld.

november 2011 (15.000 km): de auto geeft aan dat deze een beurt nodig heeft. Zeer vreemd gezien de lage stand. Ik laat dealer Hegeman in Nijmegen een beurt uitvoeren.

maart 2012 (30.000 km): de auto geeft aan opnieuw een onderhoudsbeurt nodig te hebben. Hegeman in Nijmegen wil deze uitvoeren maar wordt teruggefloten door de leasemaatschappij. Aan het eind van de dag zit ik met een auto die bij het starten aangeeft onderhoud nodig te hebben maar deze beurt niet krijgt. Na enige discussie tussen mij en de leasemaatschappij geven zij alsnog toestemming voor een onderhoudsbeurt

mei 2012 (38.000 km): de middenarmsteun blijft omhoog staan en kan niet meer naar beneden worden gebracht. Ik bezoek Hegeman in Nijmegen met deze klacht en de man achter de balie komt niet eens naar buiten om het euvel te bekijken. Er wordt direct een afspraak voor reparatie ingepland.

Een zoekactie op Google levert op dat VW Golf en afgeleide modellen (A3, Leon) sinds begin 2003 al dit euvel kennen. Blijkbaar heeft Hegeman dit probleem ook al teveel gezien. Vreemd dat een dergelijke ontwerpfout niet allang uit het product is gehaald.

juli 2012 (45.000 km): opnieuw een signaal voor een onderhoudsbeurt. Mijn vermoeden was sinds het begin al dat de auto stond ingesteld op een gefixeerd onderhoudsinterval van 15.000 km in plaats van het Longlife-programma. Ik geef dit aan bij Hegeman in en de dealer spreekt met enige misplaatste arrogantie tegen dat het foutieve programma is ingesteld. Volgens de dealer liggen de korte intervals aan mijn rijstijl.

Aan het eind van de dag start ik de auto opnieuw en deze geeft aan weer over exact 15.000 kilometer een beurt nodig te hebben. Ik ga nog naar binnen om verhaal te halen maar word opnieuw geconfronteerd met een verhaal over rijstijl.

september 2012: de auto schokt bij het overschakelen naar de even (2-4-6) versnellingen. Deze worden zeer ruw aangekoppeleld. Ook bij het rijden in lage versnelling (2) met zeer lage toeren (

oktober 2012: (60.000 km): weer een signaal voor een beurt. Een monteur van Hegeman rijdt mee om het probleem met de versnellingsbak te voelen. Deze geeft aan dat het inderdaad niet goed is en houdt de auto een dag achter voor testritten.

Een dag later wordt ik gebeld met de mededeling dat de koppeling vervangen is maar dat dit het probleem nog niet volledig verholpen heeft. Er moet een nieuwe Mechatronic besteld worden die de volgende dag zal binnenkomen en de dag erna geplaatst zal worden. Na twee dagen zou ik dus weer kunnen rijden.

Helaas bleek dit veel te rooskleurig en heeft dit proces uiteindelijk meer dan 5 weken (!!!) in beslag genomen. Uiteraard is er gezorgd voor vervangend vervoer maar voor een groot merk als Volkswagen vind ik het zeer kwalijk dat het bestellen van een onderdeel zo veel tijd kost. In een dergelijke termijn kan de fabriek een volledig nieuwe wagen van de band laten rollen!

november 2012: de auto is gerepareerd en schakelt nu volgens verwachting. De boordcomputer is eindelijk na 60.000 km ingesteld op het Longlife programma.

Kortom: niet netjes afgeleverd (onderspoiler icm trekhaak), foutieve instelling van het onderhoudsinterval op boordcomputer waarvan de oorzaak gedurende 60.000 km door de dealer op mijn rijstijl is afgeschoven, problemen met DSG-bak en ZEER grote vertraging bij het naleveren van spare parts. Bovendien werden de verwachtingen door de dealer slecht gemanaged (volgens dealer na 2 dagen klaar terwijl dit 5 weken bleek te zijn) en werd mijn suggestie dat het Longlife-programma niet correct was ingesteld niet serieus genomen.

Mijn ervaring met het grote merk Volkswagen is tot op heden zeer ontnuchterend geweest. Mijn vertrouwen in het advies van Hegeman en de afleverkwaliteiten van Huiskes-Kokkeler is inmiddels ver te zoeken. Daarnaast blijkt ook het product grote problemen te kennen.

Ik kan niet anders dan concluderen dat het kwaliteitsimago van Volkswagen vooral op jarenlange (uitstekende) marketing is gestoeld en ben tot op heden vooral dankbaar dat ik deze wagen niet prive rijd en zal dit dan ook iedereen afraden.

6,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf