Volkswagen Golf 1.4 TSI 160pk Highline (2009)

autoreview

Volkswagen Golf 1.4 TSI 160pk Highline (2009)

Signalement

UitvoeringGolf 1.4 TSI 160pk Highline
Versnellingen7, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009
KM-stand laatst33.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Golf 1.4 tsi 160 pk Highline DSG

  • 3.000 km


1. Waarom een Golf
Een auto moet ontzorgen. Samengevat zijn mijn eisen: comfort, ambiance en betrouwbaarheid. Daarbij hanteer ik het comfort criterium in meest brede zin: met zo min mogelijk inspanning zo snel mogelijk van A naar B, waarbij de auto zich zo onopvallend mogelijk gedraagt. Meer concreet: een auto moet stil zijn, trekkracht en vermogen hebben, stabiel rechtuit rijden en vlot door de bocht gaan. De bediening moet licht en soepel verlopen. De irritatie-factor moet zo laag mogelijk zijn. De ambiance (hoe ziet het er allemaal uit) is een secundair, meer emotioneel, criterium.
Het zal dan ook geen verbazing wekken dat een Lexus GS qua rijeigenschappen voor mij zo’n beetje de referentie is (maar niet qua ambiance…..). Binnen de budgettaire (lease) restricties was vanwege de positieve recenties voor de Golf, met name ook op het aspect “geluid”, de keuze snel gemaakt. Andere referenties: BMW 530i, Hyundai i30 en Ford Focus.

2. De uitvoering en de extra’s
Highline DSG 160 pk. Helaas is ACC nog niet leverbaar en te veel twijfel over DDC. Niet duidelijk of dit nu ook een beter veercomfort oplevert. Wie het weet mag het zeggen! Extra’s:
Kleur: Shark Blue. Polariserende kleur, zo blijkt uit de diverse fora. Zilver is altijd goed, maar we hebben al een auto met zilver. En liever geen te donkere kleur. Parkeersensoren: Niet echt nodig maar dan kun je wél met je ogen dicht inparkeren…..
Mediabox. Dat dit er niet standaard inzit! En waarom trouwens niet 2 of 3 USB ingangen? Kun je snel schakelen tussen meerdere muziekstijlen en laat die CD drives dan maar vervallen!
Opbergpakket. Bijna gratis en altijd handig, extra opbergruimte.
Elektrische ramen achter. Kun je ze blokkeren tegen kinderhandjes.
Tyre leak indicator: liever geen klapband bij 200 km/hr op de autobahn…

3. De aflevering en de eerste rit
Professioneel afgeleverd door Autovroon / Amsterdam. Enige smetje is dat een spinternieuwe auto meestal vegen van schoenen heeft op de kunststof afdekplaat van de onderdorpel. Veel mensen kunnen blijkbaar niet instappen zonder overal tegen aan te schoppen, of het interesseert ze geen snars. Verder geen krassen, ook niet bij de contactsleutel.
Kleine lakfout rechtsachter. Plooien in het alcantara op beide voorstoelen aan de linkervoorzijde. Laten we niets aan doen. Verder geen issues.
Starten en rijden. Wat is die motor stil! Geruislozer dan veel 6-cilinders! Het geluid dat wél doorkomt is natuurlijk minder mooi dan dat van een 6-pitter, maar het stoort nauwelijks omdat het zo weinig is.
Zo nu en dan wat klikjes hoorbaar van de techniek. Wanneer bij 60 km per uur gas bij gegeven wordt, ontstaat een trilling in het stuur. Wanneer bij 80 km/hr weer gas los gelaten wordt, is de trilling weer weg. Is dat de compressor?
Eerst maar eens 1.000 km rijden voor we conclusies trekken.....

4. Ervaringen na 1.000 km
DSG is toch wel een hele knappe prestatie. Het nabootsen van een conventionele automaat met 2 gecombineerde reguliere versnellingsbakken zónder de nadelen daarvan. Heel mooi aan de DSG is dat deze niet onnodig schakelt. Wanneer je in stadsverkeer gas loslaat, schakelt de DSG niet op zoals een conventionele automaat. Ook is het remmend vermogen van de motor groter door de altijd vaste verbinding met de wielen. Het wegrijden gaat echter ook duidelijk minder vanzelfsprekend soepel dan met een conventionele automaat. Het overschakelen tussen de hogere versnellingen gaat echter grandioos.
Verder accelereert de auto zeer moeiteloos (“trekt als een lokomotief”) en zonder enig geluid van betekenis. In een Focus rijdt je vanwege het lawaai al snel te langzaam, de Golf is een regelrechte bonnenpakker. Even wat gas erbij op de afrit van de snelweg en je komt met 120 km/u uur beneden aan….
Een Hyundai i30 rijdt trouwens op hogere snelheden nog stabieler, maar dat hangt vermoedelijk samen met een groter caster, waardoor het onderstuur van de i30 ook veel sterker is.
Ik meende dat kantelen van de rechter buitenspiegel bij het achterruit rijden alleen onderdeel is van het “licht en zicht pakket 2”, maar deze heeft het ook.

5. Ervaringen na 2.000 km
Het (compressor?) gebrom is wat afgenomen en zou ook niet storend zijn, ware het niet dat het in het stuurwiel gevoeld wordt. De algehele tevredenheid is zeer groot. De besturing is zeer goed: stabiel, rustig, frictieloos én zeer nauwkeurig (en bij parkeersnelheden veel te zwaar…). De vering/demping laat niets te wensen over. Ook bij 180 km/uur rijdt de auto zeer vertrouwenwekkend rechtuit, reageert nauwelijks merkbaar op zijwind en blijft heel geruisloos. Nog even in vergelijking met een Lexus: de wiel-/rijbaan geluiden komen relatief het sterkst door, maar voor de klasse alleszins acceptabel. Het verbruik is redelijk constant 8 liter/100 km, zowel bij veelvuldig filerijden, stadsverkeer als stevig doorrijden op een rustige snelweg.
De auto nu rijdt nu veel plezieriger dan gedurende de eerste honderden kilometers, veel vlotter en soepeler. Vlot wegrijden in de regen leidt snel tot doorspinnende voorwielen, dus dat vraagt enig beleid met het gaspedaal. Bij lagere buitentemperaturen wordt de auto overigens maar langzaam warm.

6. Belangrijkste punten van commentaar
• De bediening
Dit is duidelijk het zwakste punt van de auto. Een aantal voorbeelden:
De besturing is bij parkeersnelheden en in korte bochten veel te zwaar. De besturing is bij het parkeren niet met de vinger of zelfs maar met de vlakke hand rond te draaien, maar moet stevig in de houtgreep worden genomen. Geeft de indruk van de handelbaarheid van een uit de kluiten gewassen bestelauto. Onnodig en ongewenst. Ideaal zou een (binnen zekere grenzen) vrij programmeerbare bekrachtiging zijn. Maar ook een city knop, zoals bij Fiat, zou al een grote verbetering zijn. En wat zou dit allemaal kosten? 2 euro, 3 euro?
Schrale troost dat de meeste andere fabrikanten het niet beter doen.
Nog even geformuleerd in “autoweek” terminologie: de besturing is niet vlezig maar van leer en ook niet scherp want ik heb me er nog niet aan gesneden. Wel is de besturing zeer nauwkeurig.
De verwarming van de achteruitrijspiegels is niet gekoppeld aan de achterruitverwarming. Heel vreemd, je moet deze afzonderlijke bedienen.
Opvallend is het grote verschil in het aanvoelen van de verschillende bedieningsorganen. De knoppen van de climatecontrol draaien zonder noemenswaardige weerstand. Eigenlijk gewoon te licht. Die van de audio en van de spiegelbediening draaien daarentegen heel zwaar en bij die van de spiegel zit er ook nog eens veel speling in. De schakelaars van de ruitbediening zitten er precies tussenin en naar mijn smaak ook precies goed. Dat is een groot verschil met een aziatische auto, waarbij de bediening veel meer vanuit één overal concept lijkt te zijn ontworpen en niets te licht of te zwaar aanvoelt.
Een terugkerende discussie op Duitse fora is ook die van de voorste parkeersensoren, die niet standaard “aan” staan. Eenvoudigste oplossing is de klant gewoon de keuze te geven en dat via het menu (net als bijvoorbeeld de automatische vergrendeling) vrij te laten instellen. Opnieuw een gemiste kans.
• DSG / gaspedaal
DSG schakelt zeer snel en onmerkbaar in de hogere versnellingen, maar het wegrijden valt in de categorie “hollen of stilstaan”. Bij rustig wegrijden (heel klein beetje gas) schakelt DSG direct van 1 in 2, maar dan valt er snel een gat met een voorganger. Wanneer ietsie pietsie meer gas wordt gegeven, ter compensatie of voorkoming van het “wegrij-gat” loopt het toerental heel snel op tot 3000-4000 toeren, en spinnen op nat wegdek de wielen. Dit gedrag zou een gevolg kunnen zijn van de door autopers veelvuldig geformuleerde wens naar een “vlot reagerend gaspedaal”. Maar de effecten op de drivebility zijn toch wel redelijk rampzalig. Dit zou vermoedelijk heel eenvoudig door een software update opgelost kunnen worden.
Remmen. Komen bij licht remmen fors in aangrijping, maar bij harder remmen wordt de pedaalweg ineens langer waardoor ongedacht fors harder getrapt moet worden. Moet natuurlijk precies omgekeerd, bij licht remmen zou je soepelheid verwachten en bij harder remmen zou je ook direct vertraging en weerstand verwachten. De remwerking als zodanig laat verder niets te wensen over. Het is, opnieuw, een bedieningsprobleem.
• Motorbrom
Het getril/gebrom in het stuur is wel afgenomen maar is er nog steeds. Doet zich dus alleen maar voor als even iets meer gas gegeven wordt bij lage toeren en ik heb het sterke vermoeden dat het door de compressor wordt veroorzaakt. De enige verwijzing die ik in de autopers en op fora gevonden heb is die van Autoweek, die een keer heeft opgemerkt dat je veelvuldig met lage toeren en “licht brommende motor” rondrijdt. Wanneer ik google op {“vibrationen im steuer” tsi golf}krijg ik hoegenaamd geen hits, behalve voor reguliere bandenproblemen. Is er iemand die een verschil ervaren heeft in motorgedrag (trillingen/geluid) tussen de tsi “compressor” en “turbo only”?

Al met al is de algehele tevredenheid zeer groot, maar er is, zoals bij elke auto, altijd nog wel ruimte voor verbetering!!

p.s.: op de foto's, bevestiging van de TomTom met een hoekijzer en klittenband wegneembaar in/aan het dashboard.

Update met beschrijving uitschakeling gordelverkli

  • 6.000 km

Update 6000 km

Geen wereldschokkend nieuws te melden, wel de eerste modificatie doorgevoerd. Zie ook de foto. Gordelverklikkers vóór uitgeschakeld (ja ja, ik ken alle commentaren en bezwaren.....)
Zeer eenvoudige en reversibele ingreep: (1) Schuif de stoel naar voren en maak de 2 bouten achter los. (2) Schuif de stoel naar achteren en maak de 2 bouten vóór los. (3) Kantel de stoel naar achteren. (4) Maak het stekkertje bij het gordelslot los van het frame (pijl "1"). (5) Trek het stekkertje uit de houder door met een klein schroevedraaiertje de vergrendeling terug te duwen (pijl "2"). (5) Bevestig het "vrouwtje" weer in het stoelframe en duw het "mannetje" tussen stoelframe en schuim. (6) Monteer de stoel in omgekeerde volgorde van demontage.
Ca 10 minuten werk per stoel. Airbags worden hierdoor niet beïnvloed en is eenvoudig weer in de originele staat terug te brengen. De hele handige knutselaar kan het misschien ook met een spiegel, waardoor de stoelen niet losgemaakt hoeven te worden. Maar met het juiste gereedschap stelt het losmaken niets voor.

Het gemiddelde verbruik is teruggelopen tot ca 7,5 liter/100km. Bij rustige snelweg kilometers, staat er een "5" als eerste cijfer voor het verbruik. Het olieverbruik is nihil

Belangrijkste pluspunten van de Golf nog eens samengevat:
Zeer stabiele carrosserie, geen piepjes of kraakjes, ook niet op grote oneffenheden. Lijkt gemaakt "voor de eeuwigheid".
Ook verder nog geen storingen of mankementen.
Zeer comfortabele stoelen.
Uitstekend compromis tussen veercomfort en overig weggedrag.
Fraai interieur.
Zeer geruisloos.

Zoals eerder aangegeven is de bediening het zwakke punt van de Golf. Om het lijstje compleet te maken:
Parkeersensoren vóór. Je kunt niet instellen dat deze standaard aanstaan (bekende klacht, zie ook de Duitse fora).
Stuurstengels (w.o. richtingaanwijzer). Rubberachtig en vaag in de bediening, in plaats van licht en precies met een duidelijke "klik".
Verwarming. Capaciteit is onvoldoende (bekende klacht, zie ook de Duitse fora).
Climate Control. (A) Ook in de manuele stand wordt de ventilator stand automatisch gewijzigd bij een wijziging in temperatuur instelling. Dat betekent: temperatuur instellen én altijd ventilator weer terugsturen naar voorkeurstandje 2. (B) Verder is het niet mogelijk om koude lucht in het gezicht en warme lucht naar de voeten te krijgen. Ik was in de veronderstelling dat dit in elke moderne auto tegenwoordig zo is opgezet. (C) Tot slot is het zo dat als je geen voorkeursstand aangeeft voor de luchttoevoer, de lucht overal uit komt (Ferdinand Piech concept? Die hield niet van tocht....). Wil je dan géén air flow in het gezicht en de dashboard roosters met rust laten, dan moet je alle knoppen behalve die van de dashboard roosters indrukken.......
Er zal wel een logica achter zitten maar deze ontgaat mij. Verder valt mij op dat alle geëxperimenteer (automatisch, handstand, toch maar weer automatisch) niet leidt tot een duurzaam bevredigend resultaat.

Ik vind dat de Golf erg goed rijdt, als een in een compact car vermomde limousine. Ik verbaas mij wel regelmatig over het grote aantal details waarop evident en met weinig inspanning verbetering mogelijk en gewenst is. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat nr VII nog beter zal zijn!!!.

What a difference a software update makes !!!

  • 33.000 km

De auto heeft vorig jaar reeds een software update voor de besturing gekregen en recentelijk nogmaals een software update voor zowel de besturing als nu ook één voor de DSG ondergaan.
Daardoor is het karakter van de Golf na bijna drie jaar getransformeerd van onwillig, onhandelbaar en bruusk naar vlot, vloeiend en gewillig.
Waarom duurde dit zo lang? In de eerste plaats is het opvallend dat een auto zo beroerd rijdend de fabriek kan verlaten en dat dit vervolgens noch bij de aflevering, noch bij het reguliere onderhoud wordt bemerkt.
Verder is het zo dat er grote druk op de VAG organisatie moet worden gelegd voor ze in beweging komen. Het "beleid" is dat software updates niet standaard worden toegepast bijvoorbeeld elke keer als de auto in de garage komt, maar dat de klant eerst moet aangeven dat er een probleem is. Maar dan ben je er nog niet, want vervolgens gaat VAG beoordelen of dit volgens hun maatstaven wel een probleem is. En de volgende "line of defence" luidt "we hebben geen foutcodes gevonden, meneer". Over klantgerichtheid gesproken.....
Zelfs een toch niet al te klantgerichte onderneming als Microsoft biedt software updates voor Windows automatisch aan, zonder allerlei drempels voor installatie op te werpen.
Afijn, VAG heeft het uiteindelijk, na volharding van mijn kant, tóch opgelost.

Aber der Reihe nach:
• Nog in de garantie periode is de waterpomp vervangen, niet door lekkage, maar vanwege een piepend geluid bij het gasgeven. Een veel voorkomende probleem, zo blijkt op Duitse fora.
• De besturing. Is na 2 software updates en dus ook in 2 stappen veel lichter geworden. Voelt nog steeds Duits "stevig" aan maar het onhandelbare, waarbij het zelfs moeite kost een rotonde vlot te omronden, is eraf. De auto verzet zich niet meer tegen het nemen van een bocht maar volgt netjes en zonder tegenstribbelen de wensen van de bestuurder op. Met stevige druk (!) op het stuur is de auto nu zelfs, en voor het eerst, met één hand (bordenwassen .....) in te parkeren. Parkeren is niet langer een rondje "vrij worstelen".
• DSG. De aandrijving is getransformeerd! Er was altijd een schok bij het overschakelen tussen 1 en 2, die geleidelijk erger werd. Die is weg. De automaat schakelt iets later op van 1 naar 2, en dat voelt veel prettiger, minder brommerig. Maar het belangrijkste.... vanaf de allereerste rit was er sprake van bruusk, onbehouwen wegrijgedrag. Gas geven, dan gebeurt er een seconde niets, en dan ineens een duw in de rug, waarbij de voorwielen heel vlot spinnen. Ik meende dat dit bij een DSG / DCT hoorde en had eigenlijk reeds besloten nooit meer een dubbel koppelingsautomaat te kiezen .....
Maar ook dit probleem is opgelost en de Golf rijdt nu naar wens kalm, beheerst en soepel vanuit stilstand weg, of met meer gas, snel en nog steeds vloeiend en schokvrij. Het is een andere auto geworden, die voor het eerst een gevoel van respect voor superieur rijgedrag oproept.
De nieuwe software is trouwens merkbaar zelflerend. De eerste dagen nog regelmatig een schok bij het schakelen tussen 1 en 2. Dit werd steeds zeldzamer, totdat het na 3 weken helemaal verdwenen was.

Summa summarum: Na de software updates is "mijn" Golf daadwerkelijk een allrounder geworden. De constructieve kwaliteit is boven alle twijfel verheven, alles zit stevig in elkaar, niets rammelt. Belangrijkste resterende kritiekpunt is het gebrek aan verwarmingscapaciteit. Bij een woon-werkverkeer rit van 20 km in de winter komt het interieur niet op temperatuur en is een dikke winterjas altijd vereist. Benieuwd of dit bij versie VII beter voor elkaar is.... En de grootste kleine irritatie blijft het apart met de hand moeten inschakelen van de spiegelverwarming, waarna vervolgens ook nog eens de spiegel bij het achteruitrijden niet meer kantelt. Wie bedenkt zoiets?
Overigens begrijp ik niet dat autojournalisten altijd zo lyrisch zijn over de vermeende premium kwaliteit van het interieur. Het glimmende hard plastic van dashboard kastje en omgeving is van ander materiaal en van veel lagere kwaliteit dan de rest van het dashboard.

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.