Volkswagen Golf 1.4 16V TSI 140pk GT Sport (2008)
| Uitvoering | Golf 1.4 16V TSI 140pk GT Sport |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Na 9 jaar naar volle tevredenheid in een Mercedes Benz Vito 108cdi gereden te hebben werd het tijd voor iets anders. Bij voorkeur moest het een kleine auto worden, hatchback of bestelwagen (touring/variant). Omdat ik 9 jaar lang niet heb omgekeken naar andere types autos wist ik eigenlijk nauwelijks wat er inmiddels zoal te koop was. Ik heb dan ook een jaar lang rondgekeken om me uitvoerig te orienteren op het actuele aanbod en al snel kwamen een paar kandidaten bovendrijven, waarvan de winnaar dus uiteindelijk de Golf V is geworden.
Ik heb ook nog de Honda Civic Hybrid overwogen. En hoewel sommigen dit misschien een geiten-wollen-sokken auto vinden, ik hou van geiten-wollen-sokken en die auto heeft mij ook absoluut zeer overtuigd. Enige probleem was dat het geen hatchback is en ik onmogelijk mijn hobbies kan uitoefenen als ik mijn spullen niet kwijt kan. Dus die viel af. Peugeot was mooi, maar ik ben allergisch voor die grote-bekken trend. Opel was ook een optie en in mijn ogen niet verkeerd. Maar telkens kwam ik terug bij die Golf. Dit was de enige auto die ik als een warme jas had aangetrokken en waarin ik me echt meteen vanaf het eerste moment thuis voelde.
Vervolgens was dan de vraag welk motortype ik zou kiezen. Moest geen diesel worden. Na wat gelezen te hebben over de nieuwe TSI van VW dacht ik dat die het maar moest worden, bij voorkeur de 122 pk. Want een hardrijder ben ik sowieso niet, dus die 122 leek mij het meest geschikt. De dealer in Alphen had echter nog een 140 pk staan, die overigens meer bood dan er op mijn wensenlijstje stond. Dat zou me zo maar maanden levertijd schelen, maar ik moest dan wel de 140 pk op de koop toe nemen een aantal opties die ik niet meteen had opgeschreven. Heb de knoop maar doorgehakt en hem meteen besteld.
De Golf V en de paketten zijn begin 2008 aanzienlijk afgeprijsd, dus was het ook aantrekkelijk om de extras dan maar mee te nemen.
Als uitrusting was aanwezig:
-DSG
-Advance Pakket (Xenon)
-Executive Plus (met RNS 510)
-17 inch Velgen
Kortom een erg compleet uitgeruste Golf V.
Hij bevalt me meer dan prima. Wat mij vooral opvalt is hoe lekker je in deze auto zit en hoe uitgerust je bent na een lange rit. De stoelen zijn redelijk hard, maar niet vermoeiend. De hele auto is nogal sportief geveerd, mede door die 17 inch, maar het wordt nooit oncomfortabel. Ik kan maar weinig punten van kritiek ontdekken aan deze auto. De DSG is super, hoewel ik geen hekel heb aan schakelen met de hand. Maar dit is zo chique. Ook die RNS510 is verslavend. Super apparaat.
Echte punten van kritiek heb ik niet. Of het moet zijn dat ik een paar kubieke meter aan pakruimte heb moeten inleveren t.o.v. mijn vorige auto. Maar die vergelijking is natuurlijk irreeel. Ik heb bewust gekozen voor een moderne, kleine auto.
Die 140 pk zijn meer dan genoeg in het huidige verkeer hier in Nederland. En ik moet zeggen, hij is erg rap en wendbaar. En het verbruik valt tot nu toe alleszins mee. Ik slaag erin 1 op 13,4 km. te halen over de 1e 4000 km en dat is zonder meer netjes.
Hoe hard hij loopt op zijn top kan me niet schelen, want ik weet dat ik daar niet in de buurt ga komen. Als dat 160 was geweest was het ook prima, maar het schijnt dat de top boven de 200 km/h ligt. We zullen het nooit zeker weten....Sprintjes trekken is ook niet mijn ding. Dus uitdagende blikken die ik inderdaad soms tegenkom worden niet beantwoord.
Lang geleden heb ik nog een Golf GTI gehad. Dus die heeft voor mij bij de keuze ook nog even meegespeeld. Ik vind die GTIs nog absoluut heel erg mooi (behalve die karrewielen dan), maar ik heb dan toch maar gekozen voor een compromis tussen sportiviteit en comfort. Kan mijn schoonmoeder van 72 ook niet neerproppen in die sportieve seats van de GTI. Financieel had het niets uitgemaakt, want de DSG en Executive brengen deze GT toch nog op een GTI-prijsniveau.
Conclusie:
De prijs is dan ook misschien het enige punt van kritiek. Want daarmee zit hij zeker bovenin de top van het segment. Zegt nog niks over de overall-kosten, maar voor deze prijs had ik ook een veel grotere nieuwe auto op de oprit kunnen neerzetten.
Maar dit is een erg fijne auto, met een uitstekend weggedrag en veel comfort. En toch geen blingbling-gevoel, zoals ik dat wel heb bij sommige concurrenten in deze klasse. Er zit wel een berg elektronische snufjes op en aan, en soms vraag ik me af waarvoor dit nodig is en of dit wel allemaal heel blijft. Mijn Vito was spartaans, daar kon niks stuk aan, deze Golf is het tegenovergestelde. Met de boordcomputer kun je van alles en nog wat instellen, maar daar ga ik niets mee doen. Hij is perfekt zoals die nu is.