Volkswagen Golf 1.2 TSI 105pk BlueMotion Techn. Highline (2011)

| Uitvoering | Golf 1.2 TSI 105pk BlueMotion Techn. Highline |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2011 |
| Jaar van aanschaf | 2011 |
| KM-stand laatst | 120.000 km |
Ophalen auto in Duitsland
Na lang puzzelen en het uitpluizen van diverse brochures besloten om een Volkswagen Golf 1.2 TSI te leasen.
In eerste instantie was mijn keuze niet op de 1.2 gevallen, aangezien een 1200cc motor mij niet krachtig genoeg leek voor een Golf. Toevallig voor mijn werk een keer in een Golf gereden welke op zich prima prestaties had, ik ging er van uit dat het een 1.4 was, maar na het checken van het kenteken bleek het een 1.2 te zijn!
Uiteindelijk gegaan voor de volgende opties:
- Telefoonvoorbereiding
- Pareleffect lak Deep Black
- Executive Plus pakket
- Winterpakket (Stoelverwarming)
- Zijruiten 35% donker getint
- Elektrische ramen achter 4drs
Waar ik me nog steeds erg over verbaas is dat bij de Highline uitvoering elektrische ramen achter nog steeds niet standaard zijn. Ook bij de nieuwe Golf, modeljaar 2013, niet!
Ik heb de auto opgehaald bij Autostadt, in Wolfsburg (Duitsland), dit bleek achteraf toch wel wat lastig om te regelen voor de dealer/lease maatschappij omdat ik zelf niet de tenaamgestelde van de auto ben. Na wat moeite is het toch allemaal prima gelukt!
Met een volmacht van de lease maatschappij, de kentekenplaten en een pak papierwerk met de trein richting Duitsland gegaan. Daar aangekomen de kentekenplaten ingeleverd en ingecheckt in het hotel op het terrein van Volkswagen. Aldaar enkele musea bezocht, een rondleiding door de fabriek en de glazen torens waarin de auto's opgeslagen staan voor aflevering. Erg leuk! Er valt genoeg te zien.
De volgende dag nog wat dingen bekeken op het terrein van Autostadt en daarna naar 'AbholerWelt'. De kentekenplaten waren met Autostadt houders gemonteerd, en onze bagage was al netjes in de kofferbak geplaatst! Na 20 minuten persoonlijke instructie en een foto de auto naar buiten gereden en 3 uur terug gereden naar Nederland.
30.000 Km beurt
30.000 km beurt, geen bijzonderheden. Modificatie/update van de turbo uitgevoerd, er is een ringetje tussen geplaatst om wegvallen van druk te voorkomen.
Kofferbak is nat!
Na enkele regenachtige dagen valt het me op dat de ramen van de auto wel erg snel beslaan. Toevallig die dag met een aantal mensen op stap geweest en een van de passagiers merkte op dat de veiligheidsriem achter nat was. Na een inspectie blijkt ook de zijkant van de achterbank nat te zijn. De rubbers nagelopen maar ik zag niets bijzonders. Vervolgens bleek de bodem en zijkant van de kofferbak drijfnat te zijn! Direct de kofferbakmat eruit gehaald en de achterbank neergeklapt zodat alles kon drogen. Helaas had mijn lokale dealer de komende twee weken geen tijd, daarom naar een andere dealer gegaan die er wel naar kon kijken.
Achteraf blijkt dat de dak antenne lek was (haaienvin) en dat het water via de kunstof kofferbak afwerking, welke als een soort gootje functioneert, naar onderen in de kofferbak gelopen is. De monteur heeft de antenne opnieuw afgekit, waarna het euvel verholpen is. (Ik was de auto altijd met de hand, dus het kan niet van de was installatie gekomen zijn.)
60.000 km beurt
Geen bijzonderheden.
Ruitenwissers voor en achter vervangen, nieuwe olie en interieurfilter + bougies.
Dealer bezoek vanwege ratelende motor na starten
Bij koud weer maakt de motor een ratelend/schrapend geluid na het starten. Dit duurt ongeveer 30 seconden, daarna loopt de motor stil en regelmatig. Als je voorzichtig wat gas bij geeft is het direct verdwenen.
Dit komt enkele dagen achter elkaar voor, en dan weer een week niet. Aangezien ik toen al bekend was met de problemen rondom de distributie ketting hier ook direct naar gevraagd, maar dat zou niet moeten kunnen gezien het motornummer en bouwjaar.
Desondanks de auto 's avonds weggebracht naar de dealer zodat hij de volgende dag koud gestart kon worden. Die avond de auto weer opgehaald, ze hadden er meerdere malen naar gekeken, maar geen probleem geconstateerd.
Daarnaast valt het op dat de veren/ophanging aan de voorzijde met koud weer erg kraakt. Het is in ieder geval niet exemplarisch, ik heb het al in meerdere reveiws gelezen. Met warm(er) weer is het ook direct verdwenen.
90000 km beurt
reguliere beurt, geen bijzonderheden. Nogmaals aangegeven dat de auto soms ratelt bij het starten, het is echter wel minder geworden.
Nieuwe distributieketting
Ik heb de auto weer naar de dealer gebracht, vanwege het ratelen na het starten. De auto heeft er een hele tijd minder last van gehad, maar nu word het steeds erger.
Na enig aandringen gaan ze er nu naar kijken, ook al zou het bij dit bouwjaar/motornummer niet moeten kunnen volgens de dealer (ik geloof het ondertussen al niet meer). De volgende dag word ik gebeld dat ik nog een dag langer in de vervang auto moet blijven rijden, ze hebben wat onderdelen besteld. Ik vraag door naar wat ze gevonden hebben, en er is een distributieketting spanner kapot.
De volgende dag blijkt dat het geen spanner is maar dat de complete distributie incl spanners en ketting vervangen is. Het probleem is verholpen.
De onderdelen zijn onder coulance gratis vervangen, het uurloon komt voor rekening van de leasemaatschappij. (ik zou dit persoonlijk nooit betaald hebben, aangezien je een bepaalde levensduur van een product mag verwachten en daar voldoet het niet aan)
Vervolgens gevraagd waarom ze het vervangen hadden, want dit kon toch helemaal niet volgens de motorcode/bj? Hier hadden geen duidelijk antwoord op...
Desondanks ben ik niet negatief ten opzichte van Volkswagen. Ik zit zelf in de techniek, en auto's worden steeds complexer. De kans dat ergens een (productie) fout in sluipt word steeds groter naar mate auto's complexer worden. Het beste is denk ik om een auto te kopen als hij ongeveer 2 jaar op de markt is, dan zijn de meeste kinderziektes er wel uit. (Deze komen immers bij hogere km standen en grote aantallen pas aan het licht)
Wel ben ik erg ontevreden over de manier waarop er met de TSI problematiek omgegaan word. Neem bijvoorbeeld Toyota, zij komen eerlijk voor de problemen uit en organiseren terugroep acties. Dit geeft veel vertrouwen in het merk. Volkswagen echter ontkent het probleem en probeert het onder de mat te schuiven. Ondertussen hebben al drie van mijn collega's een nieuwe ketting in hun VW / Seat gekregen.
Auto loopt op 3 cylinders.
Ik wil wegrijden vanaf thuis, echter na 500 meter houd de auto gigantisch in en de motor begint te schudden. Daarna springt het motorcontrole lampje aan en word er een foutmelding getoond op de boordcomputer 'Engine fault!', de computer springt in noodloop en er is nog minder vermogen. Ik denk meteen aan de ketting die de week daarvoor vervangen is...het zal toch niet?
Gelukkig woon ik vlakbij een Seat dealer die ook officieel VW onderhoudspunt is. Na de auto daar geparkeerd te hebben blijkt het gelukkig een defecte bougiekabel.
110000 km evaluatie
Ik rijd nog iedere dag met veel plezier in de Golf!
Sterke punten van de auto zijn:
+ Bijzonder stil
+ Solide wegligging
+ De naden van het interieur en dashboard sluiten strak op elkaar aan alles voelt erg solide. Het interieur is overzichtelijk en bijzonder ergonomisch.
+ Zuiver en mooi geluid van de audio installatie
+ De stoelen zijn super comfortabel, ik ben destijds een boel auto's gaan bekijken, en vooral gaan proefzitten omdat ik aardig wat kilometers maak. De stoelen in de Golf, en met name de Highline (heeft andere stoel) zijn bijzonder goed! Ook een van de voornaamste redenen dat ik deze auto gekozen heb. Tot nu toe nog geen slijtage aan de stoelen en vooral lendesteunen kunnen ontdekken.
Minpunten:
- Krakende vering bij koud weer
- Irritante climate control, de blowerstand word automatisch wel erg ver gereduceerd waardoor je soms het gevoel krijgt dat er niet genoeg frisse lucht binnen komt.
- Automatische ruitenwisser met regensensor werkt slecht. (In mijn Peugeot 207 werkte het een stuk beter.)
- Gebruikt erg veel ruitensproeier vloeistof. Wellicht komt dit door de koplamp sproeiers.
- Deep Black Pareleffect lak lijkt erg krasgevoelig te zijn, misschien komt dit ook door de kleur dat het opvalt. Ik was de auto overigens altijd met de hand.
- Een paar ernstige mankementen aan de auto gehad, desondanks na het verhelpen hiervan erg tevreden in het dagelijks gebruik.
Grote beurt
Standaard grote beurt uitgevoerd, vervangen o.a. bougies, olie. Het olieverbruik is ongeveer 0.75 liter op 30.000 km. De symptomen van de problemen met o.a. distributie heb ik niet meer waargenomen, dus het lijkt goed verholpen te zijn.
- Waterpomp was lek, deze is vervangen, echter was er nauwelijks iets waarneembaar aan het koelvloeistofpeil.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Volkswagen Golf GTI Edition 35 - Op de Rollenbank

Kia Cee'd 1.6 GDI - Ford Focus 1.0 Ecoboost 125 pk - Renault Mégane TCe 130 - Vo

Test: BMW 118d – Lexus CT 200h – Volkswagen Golf 2.0 TDI

Dubbeltest Volkswagen Golf vs. BMW 1-serie