Volkswagen Golf 1.0 TSI 110pk Comfortline (2017)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Golf 1.0 TSI 110pk Comfortline |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2018 |
KM-stand bij aanschaf | 25.000 km |
KM-stand laatst | 85.000 km |
Nieuwe Golf
- 25.000 km
Na vier jaar in een Volkswagen Polo te hebben gereden was ik toch weer toe aan een wat grotere auto. Vooral de mindere afwerking en het windgeruis op de snelweg waren punt van ergernis. Over de betrouwbaarheid heb ik overigens niets te klagen, want in die vier jaar en 70.000 km heb ik eigenlijk geen onkosten gehad.
Ik was op zoek naar een auto met volwassen rijeigenschappen, maar hoef geen station of SUV aangezien ik die ruimte niet nodig heb. Dan kom je dus al gauw in het C-segment terecht. De kandidaten die binnen mijn budget vielen waren de Opel Astra, Seat Leon en de Volkswagen Golf. De Astra vind ik een mooie auto, maar is toch weer een klasse zwaarder voor de MRB en schrijft relatief veel af. Bij de Leon vind ik de afwerking vanbinnen tegenvallen en ook spreekt het uiterlijk mij minder aan dan dat van de Golf.
Uiteindelijk dus toch voor de Golf gegaan; een 1.0 TSI 110 pk Comfortline uit 2017 met 25.000 km op de teller. Alle gangbare opties, zoals climate control, navigatiesysteem, adaptive cruise control en parkeersensoren voor + achter zitten erop.
De eerste indruk tijdens de proefrit was goed, de auto beschikt over voldoende vermogen (zeker voor in NL) en schakelt soepel. Ook vielen de rechtuitstabiliteit en het geringe windgeruis op de snelweg mij in positieve zin op.
Eerste ervaringen
- 28.000 km
We zijn alweer 3000 km verder en dat betekent dat ik met mijn eerste oordeel over de auto kan komen. In de tussentijd een langere rit gemaakt (naar Zeeland heen en terug) en kan toch concluderen dat het een goede reisauto betreft. De stoelen zitten - ondanks het de basisversie betreft - prima en geven goede zijdelingse steun. Ook is de Golf nog vrij stug, maar toch comfortabel geveerd en kun je er best hard mee over een drempel.
Wat betreft het verbruik ben ik ook erg tevreden: gemiddeld 5,7 l / 100 km. Dit is mijns inziens erg goed voor een benzineauto en dan moet ik erbij zeggen dat ik niet eens overdreven rustig rijd (gewoon 130/140 op de snelweg). Wanneer ik wat meer gasgeef en stukken 150/160 rijd gaat het verbruik richting de 6,3 l / 100 km. Ook nog niks om je voor te schamen.
Tevens is het geluid van de driecilinder mij meegevallen. Deze is weliswaar iets meer 'aanwezig' dan een viercilinder, maar dit is zeker niet storend.
Daarnaast is - zoals eerder aangegeven - de rechtuitstabiliteit en het geringe windgeruis op hogere snelheden dik op orde en voelt de auto echt volwassen aan. Ook wil ik nog even benadrukken dat ik erg te spreken ben over de handbakken van VAG; deze liggen goed in de hand en schakelen precies.
Bovendien is de afwerking van het interieur van een hoog niveau en werkt het navigatiesysteem prima.
Ten slotte heb ik nog een kritiekpuntje: de lak is gevoelig voor steenslag; al na 28000 km zijn er op de motorkap al sporen van te zien. Niet dat ik mij hieraan stoor, want het valt nauwelijks op, maar mag wel genoemd worden.
5000 km verder - vervolg
- 33.000 km
Verder heb ik nog wel iets negatiefs te melden over de motor:
Bij toerentallen onder 1500 RPM heeft deze weinig trekkracht. Wanneer je vanaf een lage snelheid weer op gang wil komen - bijvoorbeeld nadat je hebt moeten afremmen voor verkeer van rechts wat voorrang heeft - moet er aardig wat gas gegeven worden om de motor niet af te laten slaan. Of je moet terugschakelen naar zijn 1. De tweede optie doe ik vaak. In principe niet vervelend, maar het vergt wel even gewenning in het begin, zeker als je een (krachtige) viercilinder gewend bent.
Ten slotte is het verbruik de afgelopen periode ook keurig op orde gebleven; gemiddeld 5,7 l / 100 km. Als ik echt mijn best doe haal ik een verbruik van 1 op 20, maar dan mag er niet harder dan 110/120 mee gereden worden en dat vind ik toch net wat te traag ;)
Al met al kan ik concluderen dat ik nog steeds blij ben met de keuze voor de Golf, aangezien het totaalpakket gewoon erg goed is. De auto biedt fijne rijeigenschappen, een mooie afwerking en veel ruimte.
5000 km verder
- 33.000 km
Er staat inmiddels 33.000 km op de teller en daarmee heeft de Golf zijn eerste onderhoudsbeurt gehad en een lagere reis (465 km enkel) achter de rug. In de tussentijd zijn mij overwegend positieve zaken opgevallen, maar (uiteraard) ook een aantal negatieve. Hierom vond ik het wel tijd voor een update.
De Golf heeft bij 30.500 km zijn eerste longlife-onderhoudsbeurt bij de plaatselijke VW-dealer gehad. Alles was - zoals verwacht - prima in orde en verder geen bijzonderheden.
Laten we verder eerst beginnen over de positieve dingen die mij zijn opgevallen:
Zoals eerder gezegd, is het geringe windgeruis en de rechtuitstabiliteit op hogere snelheden top. Zeker voor een auto van 'slechts' 1137 kg ligt deze zeer stabiel op de weg tot snelheden boven 180 km/h. Afgelopen weekend ben ik heen en terug naar Hamburg gereden en heb ik de Golf even kunnen testen op de Autobahn. Tot 180 km/h trekt deze redelijk, maar daarboven is de fut er wel uit. Ik heb even 200 km/h aangetikt, maar dit zit wel tegen de max aan. Het gemiddelde verbruik over deze reis lag zowel heen als terug rond de 1 op 12/13. Niet slecht gezien er lange stukken 170/180 mee is gereden. Verder is de motor vlot genoeg om goed mee te komen met het verkeer, maar het is met zijn 110 pk natuurlijk geen strepentrekker.
Tweede onderhoudsbeurt
- 66.000 km
De Golf is inmiddels 1,5 jaar in mijn bezit en heb er intussen veel leuke ritjes mee gemaakt, waaronder een aantal ritjes naar Duitsland met vier man in de auto. Ondanks de flinke belading viel de trekkracht van de 1.0 TSI mij niet tegen, echter schiet hij uiteraard tekort als je echt snel mee wilt komen op de linkerbaan op de Autobahn. Ik heb eens 212 km/h op de teller gehad, na veel geduld te hebben gehad ;) Maar ja, wat verwacht je van een driepitter met 110 pk? Verder is het zo dat het typische driecilinder-gepruttel wat duidelijker merkbaar wordt als je hem flink laat werken. Niet dat het erg storend is, maar ik heb af en toe toch het idee dat het motortje het moeilijk heeft met wat ik soms van hem verlang.
Om bovenstaande reden en gezien het feit dat ik regelmatig naar Duitsland afreis, ben ik dan ook aan het overwegen om bij de volgende auto weer een iets krachtigere viercilinder-motor te nemen. Ik moet echter wel zeggen dat bij 'normaal' belast van de motor (snelheden tot 160 km/h en maximaal 3500 toeren) het typische gepruttel nauwelijks hoorbaar is en ook zeker niet storend. Zeker voor in Nederland voldoet de motor dus prima.
Verder wil ik nog wel even benadrukken dat de goede wegligging en het geringe windgeruis op hoog niveau is en ook dat de standaard stoelen voldoende steun bieden, zelfs voor langere ritten. Ook voelt de auto erg comfortabel aan over drempels en is de vering niet te soft. Iets wat vaak het geval is met Franse auto's.
Daarnaast is het handig dat Volkswagen gratis kaartupdates biedt, zodat je navigatie altijd up-to-date blijft. Toch iets waar je bij andere merken nog wel eens een paar honderd euro voor kwijt bent. Goede service van Volkswagen dus!
Bovendien heeft de Golf zijn tweede onderhoudsbeurt achter de rug; hierbij waren verder geen bijzonderheden, enkel dat de voorbanden binnen 5000 km vervangen moeten worden, maar dat hoort er uiteraard bij.
Al met al ben ik nog steeds tevreden met de Golf en kan hij nog wel een tijdje mee. Mijn plan is om hem bij 100.000 km in te ruilen; net voor de grotere kosten komen
Inmiddels alweer 85,000 km op de teller
- 85.000 km
We hebben inmiddels de 85.000 km aangetikt op de teller. Wat gaat de tijd toch snel. Ik had toen ik de auto kocht in eerste instantie niet gedacht dat ik er nog zoveel mee zou gaan rijden (~30.000 km per jaar).
Dit (voor mij hoge) kilometrage valt te verklaren doordat ik meerdere lange ritten heb gemaakt met de Golf, onder andere naar Duitsland en Frankrijk. Hierbij heb ik op een aantal vrij heuvelachtige snelwegen gereden (o.a. A3 Köln-Frankfurt en E25 Luik - Luxemburg) en moet ik zeggen dat de trekkracht op heuvels zeker niet tegenvalt. Zelfs in de zesde versnelling trekt de 1.0 TSI nog prima. Al met al is het ondanks zijn kleine inhoud toch een gretig motortje.
Bovendien wil ik nog even wat kwijt betreft de schakelbak: de afgelopen periode heb ik in een aantal (handgeschakelde) huurauto's gereden, waaronder een Mercedes C-klasse en BMW 1-serie. Het is mij hierbij opgevallen dat de Volkswagen zeker niet over een slechtere handbak beschikt dan netgenoemde (premium) modellen. Misschien zelfs een betere :) Hierbij moet natuurlijk wel erkend worden dat BMW en Mercedes vooral gericht zijn op automatische transmissies, en Volkswagen (nog) best veel handgeschakelde modellen levert.
Verder kan ik nog mededelen dat het gemiddelde verbruik over de afgelopen periode ongeveer op 1 op 17 ligt. Als je maximaal 110 km/h rijdt over de snelweg, is een gemiddeld verbruik van 1 op 20 makkelijk haalbaar. Rijd je 130 km/h, dan stijgt het verbruik richting de 1 op 17. Bij 160 km/h verbruikt de motor elke 13 km één liter benzine.
Zoals ik in mijn vorige update al aangaf, houd ik er als autofan van om af en toe stevig door te rijden (in Duitsland). Hoewel de Golf 1.0 TSI - zoals eerder vermeld - in principe vlot genoeg is om goed door te kunnen rijden, ben ik toch toe aan een auto met wat meer power. Vooral op de Autobahn is het fijn om over net een beetje meer vermogen te beschikken. Over ongeveer 15.000 km ben ik van plan de Golf in te ruilen voor een model met een sterkere motor. Wellicht weer een Golf 7.5 met een 1.5 TSI-motor (Golf 8 vind ik niet zo mooi), of een Audi A3 35 TFSI of BMW 120i. Dit lijken mij allen betaalbare, maar toch rappe auto's. Uiteraard hoor ik het graag als jullie nog andere suggesties hebben :)
Ten slotte hoop ik dat ik potentiële Golf-kopers die nog twijfelen over de motorisering een goed beeld heb kunnen geven over de motor en de potentie ervan. Zeker voor in Nederland biedt de motor meer dan genoeg trekkracht en ook in Duitsland kom je prima mee tot 170-180 km/h. Wil je echter ook boven de 180 km/h nog rap zijn, of wil je gewoon snel kunnen optrekken ;), dan raad ik je toch aan een 1.5 TSI (of GTI) te overwegen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf
Had je deze auto's al gezien?

Volkswagen Golf E-DITION ✓SOH 93% ✓Virtual Cockpit ✓Full LED ✓Warmtepomp ✓Keyless ✓Sfeerverlichting ✓BLIS ✓Navigatie ✓Climate ✓Adapt. Cruise ✓Parkeersensoren ✓Lichtmetaal
- 2020
- 43.178 km

Volkswagen Golf E-DITION 36 kWh, SOH 91% / DynAudio / Keyless / Sensoren + Camera / Carplay + Android Auto / Stoelverwarming / 17" LMV
- 2019
- 45.975 km

Volkswagen Golf 1.0 TSI Comfortline | Trekhaak | Org NL | CarPlay | Climate Control |
- 2017
- 169.184 km