Triumph (1963)
Bouwjaar | 1963 |
Jaar van aanschaf | 1963 |
Triumph Spitfire4 1963
Enkele jaren terug had ik zin om eens met iets rond te rijden dat niet op iedere straathoek stond. In de garage van de grootouders van mijn vrouw stond nog deze (in erbarmelijke staat verkerende) Triumph Spitfire4. Die had mijn schoonmoeder nog gekregen toen ze 18 jaar was. Ondertussen is het wagentje volledig gerestaureerd en kunnen we er als het mooi weer is leuke ritjes mee doen.
Comfort: nihil ;)
Verbruik: ongeveer 10 l/100 km
Betrouwbaar: nog nooit aan de kant gestaan
Rijplezier: onbetaalbaar, zo maken ze geen auto's meer
Ik hoop dat er 1 van mijn kinderen later mijn passie deelt en dit wagentje zal koesteren.
Verder geperfectioneerd
We zijn ondertussen enkele jaren verder en zoals met alle oude auto's gaat er al eens iets stuk. Wat heb ik ondertussen gedaan: versnellingsbak en overdrive gereviseerd. Motor volledig gereviseerd, carburatiesysteem vernieuwd en het belangrijkste: electronische ontsteking ingebouwd.
Hierdoor gaat de motor veel mooier draaien, heeft hij een veel krachtiger ontsteking en presteert hij duidelijk beter. Op oldtimerrally's geeft hij de op papier krachtiger MG's, Austin Healeys en andere Morgans dikwijls het nakijken. Ook de wegligging is voor deze generatie roadster opmerkelijk beter dan zijn Britse soortgenoten. Het kan ook aan de bestuurder liggen natuurlijk. ;-)
59 jaar oud!
De auto is sinds kort 59 jaar familiebezit en het leek mij tijd om nog eens een update te geven.
Ondertussen heb ik wel eens langs de kant gestaan met een kapot differentieel. Heb ik gelukkig gemakkelijk kunnen laten reviseren zodat het nog steeds de originele stukken blijven. Toen ik het differentieel er uit haalde, merkte ik een gebroken bladveer op. Terwijl de auto toch half gedemonteerd was, meteen een nieuwe bladveer besteld en gemonteerd.
De auto staat nu weer mooier op de weg en niet meer doorgezakt. Het was me eigenlijk nooit opgevallen, dus die veer moet al een tijdje stuk geweest zijn.
Verder blijft het een probleemloze klassieker, mits goed onderhoud.
Al komen er hier en daar terug blaasjes op de lak te voorschijn. Dat zal binnen een paar jaar terug een opfrisprojectje worden. Zal een mooie winterklus worden voor als ik in pensioen ben.