Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid 130 Launch Edition (2024)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Yaris Cross 1.5 Hybrid 130 Launch Edition |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand laatst | 600 km |
Weer een Yaris Cross
- 600 km
Bijna 3 jaar geleden (zie mijn review van 29 december 2021) een Yaris Cross First Edition gekocht. Nu zijn we 39.000 kilometer verder en heb ik deze ingeruild voor een nieuwe, de Launch Edition 130. Hieronder mijn overwegingen en ervaringen.
Is er een rationale voor deze aankoop? Niet echt. Dat blijkt wel uit mijn vorige reviews. Hoewel…. De dakstrips gingen er een keer af in de wasstraat, er was wat onverwachte roest bij de scharnieren bij de achterklep, en het hybridesysteem viel een keer compleet uit op de snelweg. Dat werd opslepen naar de garage. Verder nogal wat verhalen over een accu die snel leeg gaat (maar daar heb ik zelf nooit last van gehad). Kortom, er was toch wel sprake van een kleine vertrouwenscrisis. Aan de andere kant: de auto rijdt heel fijn en de ervaringen met al mijn Toyota’s en met de dealer (Oostendorp Eindhoven) waren prima.
De nieuwe Cross
Andere overwegingen? De Yaris Cross 130 na de facelift heeft meer vermogen (grotere elektromotor), een betere accu, dikkere ramen, meer geluidsisolatie, een sneller en beter multimediasysteem en in de Launch Edition heel veel aangename luxe. We hadden al 17 Inch lichtmetalen velgen. Ledverlichting, privacy glas, passagiersstoel in hoogte verstelbaar, automatische airco, keyless entry, multi-information display, parkeerhulpcamera achter met statische hulplijnen, Bluetooth®*, DAB+ tuner, Apple CarPlay®, Android Auto® en Smart Device link, Connected services (Data Communicatie Module) enzovoort. Daar komt nu bij dodehoekherkenning, voorruitverwarming, verwarmde stoelen, verwarmd stuurwiel, draadloos opladen iPhone, head-up display, elektrische achterklep, betere stoelen, het vernieuwde Toyota Smart Connect multimediasysteem met 10.5 grote display, volledig digitaal 12.3 instrumentarium, 18 inch velgen, JBL-geluidssysteem, bi-tone lak en een bak vol extra veiligheidssystemen. Vraag blijft natuurlijk of dat het extra geld waard is, kom ik later op terug.
Alternatieven
Nog gekeken naar alternatieven? Serieus nagedacht over een elektrische auto, maar …… hoge aanschafprijs, nog steeds beperkte actieradius, snelle ontwikkelingen met daardoor een heel hoge afschrijving, veel kinderziektes met de software, Bijvoorbeeld een Volvo EX30, klein, duur en alles via een ingewikkelde centrale display. Dus nog maar even niet.
Andere hybrides? Hyundai Kona is ruimer, maar vond ik gewoon lelijk, met die gigantische kunststof wielkasten. Kia Niro ook ruimer, maar veel pianolak en model niet zo fraai. Renault Symbioz, interieur met goedkope materialen en maar 2 jaar garantie (Toyota 10 jaar!). Volkswagen T-Cross niet als volledige hybride, Ford Puma lelijk interieur. Veel smaakgebonden argumenten dus, maar het is niet anders. En ook wel gehecht aan Toyota.
Ervaringen
Uiteindelijk uitgekomen op een meer dan prettige inruilprijs en de knoop doorgehakt. En dus rijden we nu sinds twee weken in een Kakikleurige nieuwe. Vraag is hoe dat bevalt.
1. Het extra vermogen van 15 pk.. Het koppel over het hele toerenbereik is verhoogd en bedraagt nu maximaal 185 Nm (141 Nm voor de 115 pk-versie). In alle eerlijkheid, dat lijkt nauwelijks op te vallen. Natuurlijk moet de auto nog worden losgereden, maar het verschil oogt minimaal. De CVT is net iets minder amechtig bij het acceleren, het gaat net iets soepeler, maar dat kan net zo goed inbeelding zijn. Tot je gaat versnellen van bijvoorbeeld 80 naar 120. Dan gaat het toch wel een stuk makkelijker, en soepeler. Geen echt groot verschil dus, maar het kost allemaal net iets minder moeite.
Bijkomend voordeel is dat die 15 pk extra nauwelijks in een hoger verbruik resulteert.
2. Het geluidsniveau. Wel een groot verschil. Dikkere ramen, meer geluidsisolatie, extra demper bij de motor, en net iets meer elektrische ondersteuning, die combinatie scheelt veel. Niet dat de auto nu razendstil is geworden, maar het is echt veel beter en heel aangenaam. Minder windgeruis bij de spiegels, de motor blijft wat meer op de achtergrond en het geluid uit de wielkasten is ook beter gedempt.
3. De extra voorzieningen. Heel prettig met de dalende temperaturen: de stoel- en stuurverwarming. Heel handig: de elektrische achterklep. Een grote verbetering: het nieuwe multimediasysyteem met de grote display. Sneller, duidelijker en Apple carplay werkt perfect. Het JBL-geluidssysteem: beter dan de vorige speakertjes (die waren blikkerig), alleen de bas niet te zwaar zetten. Dan heb je een prima geluid. De head-up display is helder. De spiegels klappen automatisch in. Al met al wel een verwenpakket.
4. Uitgebreider en soms ook hinderlijk: de enorme hoeveelheid veiligheidssystemen met bijbehorende piepjes. Goed uit te zetten (snelheidsherkenning bijvoorbeeld), maar dat wel bij iedere rit opnieuw. Aan de andere kant: Blind Spot Monitor (om bij het openen van een portier een aanrijding met achteropkomend verkeer te voorkomen. Is er kans op een aanrijding, dan treden de richtingaanwijzers op de buitenspiegels en het multi-information display in werking. Tegelijkertijd schakelt de interieurverlichting over op een rode kleur en klinkt er ook een geluidssignaal om de inzittenden te waarschuwen). Heel handig. Rear Seat Reminder System, dit systeem waarschuwt de bestuurder wanneer er op de achterbank passagiers of voorwerpen zijn achtergebleven. Rear Cross Traffic Alert with Automatic Braking. Als je achterwaarts een parkeerplaats verlaat, dan houdt het systeem aankomend verkeer van links en rechts in de gaten. Het systeem laat een waarschuwingsignaal horen en activeert zonodig de remmen om een aanrijding te helpen vermijden. Intelligent Clearance Sonar. Dit systeem waarschuwt de bestuurder voor eventuele obstakels die zich voor of achter de auto bevinden, en remt automatisch af om een aanrijding te voorkomen. En dat gaat heel soepel. Acceleration Suppression. Dit systeem remt plotselinge acceleraties af op het moment dat het een risico op een aanrijding herkent. Dit merk je in de praktijk als je je voorligger te dicht nadert. De Yaris Cross remt dan zachtjes bij zodat je als vanzelf een veilige afstand bewaart. Dat gebeurt heel soepel en is niet storend. Je kunt het ook uitzetten. En dan ook nog automatisch grootlicht, een rijstrookassistent en verkeersbordenherkenning. De adaptieve cruise control werkt perfect. Kortom, heel veel, soms hinderlijk, maar ook wel heel nuttig.
5 . De nieuwe App. Op afstand verwarmen, openen en sluiten, gegevens opvragen, en lokaliseren. Uitgebreider dan de vorige en werkt deze keer wel feilloos.
Vertrouwd
Wat is gebleven? Het rijgedrag. Stabiel, zeker niet week, veel stuurgevoel. Eigenlijk een heel leuke auto om in te sturen en in te rijden.
Het uiterlijk. Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind het een mooie auto. Sportief gelijnd voor een compacte SUV. Maar ik begrijp ook wel uit de verschillende reviews en reacties, dat daarover de meningen zeer uiteenlopen.
Het gebruiksgemak en de ergonomie. Gelukkig gewone knoppen voor verwarming en ventilatie. Met een kleine kanttekening. Sommige functies gaan via het stuur, andere via het multimediasysteem. En daar zit niet altijd een herkenbare logica in. De klok in het instrumentarium gaat bijvoorbeeld via de centrale display, de instelling van de eenheden (Km of miles) van de navigatie weer via het stuur en het instrumentarium. Voor de ene functie moet je de knop op het stuur anderhalve seconde vasthouden, de andere werkt direct. Wanneer je het eenmaal weet en eraan gewend bent, is er geen probleem. Maar het vergt wel meer dan een paar minuten studie.
Het fantastisch verbruik. Ik rijd nu ook gemakkelijk 1:22 of zuiniger.
De zitpositie. De stoel kan goed laag, het stuur ver naar je toe. Je zit wat hoger, maar zeker niet op de bok. Dat gecombineerd met een goed uitzicht (dunne A-stijl, en ik heb zelfs een bescheiden dode hoek, waar vind je dat nog?) maakt rijden heel ontspannend.
De bagageruimte. Bijna 400 liter met een verstelbare bodem. Niet slecht, maar zeker ook niet de nieuwe standaard. Gewoon keurig.
De ruimte voor de achterpassagiers. Voor mij wat minder van belang (hooguit hele jonge kleinkinderen), maar het is niet echt riant. Deuren die niet bepaald ver opengaan, een schuine C-stijl waardoor je diep moet bukken, beperkte beenruimte, een zitting die te rechtop staat, geen ventilatie of USB. Wel inmiddels een lampje achterin. Hier moet je als grote volwassene gewoon niet zijn. Heeft natuurlijk alles te maken met die beperkte wielbasis (2.56) die gelijk is aan de gewone Yaris. En dat merk je.
Conclusie.
Tsja, origineel is het niet. De Yaris Cross is de bestverkochte Toyota van Europa, de bestverkochte B-segment-SUV van Europa, de meest geproduceerde auto van Frankrijk en de bestverkochte B-segment-SUV van Nederland. Je valt er niet echt meer mee op.
Maar het is wel een nog een fijnere auto dan de vorige. Stiller, luxer, soepeler. De optelsom van alle kleine verbeteringen zorgt toch voor een aanzienlijk verschil. Of dat het geld waard is?
De keuze is overzichtelijk en beperkt. Als je veel luxe wil, zit je wel meteen vast aan de Hybrid 130. Of andersom, als je meer vermogen wil, betaal je ook voor alle extra's, ongevraagd. En dat scheelt zomaar 4000 Euro.
Voor ons was het zeker de moeite waard, maar ik kan me ook goed voorstellen dat veel mensen bijna 40.000 Euro voor een B-segment SUV echt (belachelijk) veel geld vinden. Ieder zijn eigen afweging. Wij rijden in ieder geval tevreden rond.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.