Toyota Yaris 1.0 VVT-i Aspiration (2012)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Yaris 1.0 VVT-i Aspiration |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 6 km |
KM-stand laatst | 7.068 km |
Ervaringen na 7000 km
- 7.068 km
De Yaris hebben we ruim een half jaar in bezit. Ondertussen staat er ruim 7000 km op de teller. Tijd voor een review. Eerst komt er een stukje over onze oriëntatie en ervaring met dealers. Daarna komt er meer over de Yaris zelf.
Naast de Yaris hebben wij ook een Punto Evo 1.3 Multijet. Omdat ze in hetzelfde segment zitten, het B-segment, vergelijk ik ze in het volgende stukje ook veelvuldig met elkaar.
Opvolger voor de Aygo gezocht
Naast onze Punto Evo zochten wij een kleine auto op benzine. Gewoon voor de boodschappen en korte ritjes. Vorige zomer hadden we daarom een Toyota Aygo gekocht. Deze auto beviel in principe wel, maar door het gebrek aan comfort begon hij toch wat tegen te staan. Daarom werd het tijd voor een andere auto. Eentje die minder blikkerig voelt.
De proefritjes
Bij de aanschaf van een nieuwe auto ga je niet in een nacht over ijs. Dus proefritjes gemaakt met de Hyundai i10, Ford Ka, Toyota IQ, Kia Picanto, Fiat 500 en Fiat Panda.
De Hyundai klapperde nogal op drempels. De Picanto was erg mooi, totdat we naar de muziek gingen luisteren. Dat kan dus toch nog blikkeriger klinken dan een Aygo! Dan de IQ: die rijdt als een grote auto. Briljant concept, maar eerder voor iemand die in de binnenstad woont. En de 500 is leuk, maar gewoon te duur. Dan de nieuwe Panda. Dit vonden we een grappig autootje. Ruimer en minder blikkerig dan de Aygo. En heerlijk pittig. Helaas kwam onze eigen Fiat dealer met een erg lage inruilprijs.
De Ka beviel eigenlijk prima. Alleen het verbruik volgens de verbruiksmonitor baarde ons zorgen. Toch kreeg ik na een proefritje wel zin in de Ka. Maar de verkoper van de Ford-dealer met het prachtig geföhnde haar was erg arrogant. Volgens hem was bluetooth alleen op het duurste model beschikbaar, terwijl ik op de website toch duidelijk iets anders gelezen had. En toen hij met een inruilprijs voor de Aygo zou komen, hield hij ons voor het lapje. Hij kraakte eerst het merk Toyota af en wilde na lang dralen niet met een voorstel komen. Tja, dan houdt het op. De eerste ervaring met de Ford-dealer, twee jaar geleden, was ook al zo. Toen werden we meteen richting de tweedehands Ka’s gestuurd, ook al kwamen we naar een nieuwe auto kijken.
Het wordt een Yaris!
Tenslotte de Yaris: deze hadden we toevallig zien staan toen we de IQ testten. Het verbeterde dashboard viel ons meteen op. De vorige had van die malle digitale meters in het midden. Deze nieuwe Yaris oogt toch een stuk serieuzer.
Uit verveling en nieuwsgierigheid heb ik een proefritje met de Yaris 1.0 gemaakt terwijl de Aygo z’n eerste beurtje kreeg. Dat beviel meteen. Inderdaad is de Yaris 1.0 geen snelheidsmonster. Eigenlijk is-ie bij hogere snelheden zelfs behoorlijk futloos. Maar de rust en het comfort tijdens het rijden voelde meteen goed.
Aankoop en aflevering
Een paar weken later heb ik nog een proefritje in de Yaris gemaakt. Dat voelde nog steeds goed. Toyota had toen een actie lopen: duizend Euro extra inruilkorting. Misschien zijn zulke acties een sigaar uit eigen doos, maar onder de streep hoefden we maar 5 euro meer te betalen dan voor een Panda. Wat ook prettig was, was de no-nonsense aanpak van de Toyota-verkoper. Duidelijke prijsopgave en deze keer geen verkoper die probeerde om nog extra opties aan te smeren.
Uiteindelijk is dus de Yaris 1.0 in Aspiration uitvoering geworden. De auto werd sneller geleverd dan we dachten. Ik mocht hem onder een doek vandaan trekken. Op zich leuk. Maar ik was vooral benieuwd hoe ik mijn iPhone kon aansluiten. Gelukkig kon de verkoper dat meteen even doen.
Maar genoeg over onze uitgebreide dealerervaringen. Belangrijk is vooral hoe-ie bevalt, dus hieronder onze ervaringen, plus- en minpunten na 7000 km.
Comfort
Een sterk punt van de Yaris. De Yaris stuitert minder op slechte wegen dan de Punto en bovendien heeft Yaris betere stoelen. Puntje van kritiek is de zitpositie: de stoel staat wat hoog en het stuur kan niet zo heel ver naar je toe getrokken worden. In de Punto hoef je je armen minder ver te strekken. Op langere afstanden rijdt dat prettiger.
Ruimte
Nog een sterk punt van de Yaris. Voorin heb je heel veel ruimte. Ook lijkt de auto van binnen vrij breed, maar dat is vooral vanwege het minimalistische dashboard. Achterin valt vooral de beenruimte op. Wel is de hoofdruimte een tikkeltje minder dan in de Punto. De kofferbak is groot genoeg voor een stadsauto. Hij is een stuk groter dan de Aygo, maar als je de achterbank neerklapt, blijft er wel een behoorlijke rand staan. Voor een tweepersoonshuishouden is het prima.
Het rijden
De auto rijdt eigenlijk prima. Wat fijn is, zijn de duidelijke klokken voor je neus. Al leidt het multimedia touchscreen wel een beetje af in het begin. Normaal laat ik een nieuwe auto de eerste paar keren vaak afslaan. In de Yaris is me dit nauwelijks overkomen. Al ligt dat er waarschijnlijk ook aan dat in de Yaris dezelfde motor zit als in de Aygo.
Ook bediening van de hendels gaat prima. Het schakelen gaat soepel en met korte slagen en de pook staat dichtbij je rechterhand. Alleen de koppeling lijkt wat traag te reageren, je moet hem voor mijn gevoel bij het schakelen iets langzamer op laten komen, anders hikt de auto.
Bij het wegrijden moet je ook wel een dotje gas geven, anders gaat de driecilindermotor trillen. Toch moet je niet meer dan een dotje geven, anders rij je al gauw met een loeiende motor weg. Ook de dagteller/boordcomputer is niet zo handig te bedienen. Daarvoor moet je arm door het stuur heen steken.
Wat het rijden prettig maakt, is dat de Yaris gewoon lekker direct reageert, zowel het stuur als het gaspedaal. In vergelijking met de Punto Evo stuurt de Yaris met meer gevoel. En dankzij de korte draaicirkel in combinatie met de achteruitrijcamera is de Yaris bijna net zo wendbaar als de Aygo. De remmen maken hetzelfde vreemde schurende geluid als in de Aygo, maar de Yaris remt veel beter dan de Aygo, maar minder bijterig dan de Punto.
Wat vervelend is in de regen, is dat de achteruiterwisser zo’n klein vlak schoonmaakt. Het lijkt wel of ze dat ding verkeerd om hebben gemonteerd, want aan de linkerkant, veegt-ie minder dan rechts. De ene ruitenwisser voor is voldoende en van betere kwaliteit dan in de Aygo. Alleen de sproeier op de wisser is volgens mij minder efficiënt. Je hebt meer ruitenwisservloeistof nodig om je voorruit schoon te krijgen.
De motor en prestaties
De motor is het grootste pluspunt en het grootste nadeel van de Yaris. Pluspunt, want het is een zuinig, licht en betrouwbaar motortje. Waar onze Punto in de winter proestend wakker wordt en pas na lange tijd warm wordt van binnen, slaat de driepitter van de Yaris meteen aan en is het interieur in mum van tijd warm. In de Aygo voelde de motor absoluut feller, maar in de Yaris is de geluidsisolatie beter verzorgd waardoor de motor rustiger lijkt te lopen.
De motor is behoorlijk soepel. 55 km/u in de vijfde versnelling gaat prima. Maar 90 km/u in de tweede versnelling ook. Hier in onze buurt zijn veel hoge drempels. De Yaris neemt deze drempels zonder problemen in de eerste, tweede of derde versnelling. Als ik een versnelling te hoog zit en met weinig toeren gas geef, hoor ik alleen een lichte pruttel vanuit de uitlaat en na een aarzeling pakt de motor soepel op.
In de stad voelt de Yaris lekker pittig. Wat prettig is, is dat de motor direct op het gaspedaal reageert. Van onze Punto ben ik gewend dat hij traag uit de startblokken komt. Maar de Yaris maakt vanuit stilstand vlot een lekker vaartje. Bij hogere snelheden is de Punto juist weer pittiger. Maar da's het verschil tussen een motor met en zonder turbo.
Het soepele karakter komt omdat de versnellingen lang zijn. Maar da’s meteen ook het nadeel van de motor, vooral bij hogere snelheden. Invoegen op de snelweg en vaart maken betekent vooral: laat opschakelen en het motor veel toeren laten maken. 69 pk voor een auto van 955 kg (rijklaar 1055) houdt niet natuurlijk over. Bij het invoegen moet je dus ook de schakelindicator even negeren.
Ik heb hier van te voren rekening mee gehouden. Hier in het stadsverkeer in de Randstad, voldoet de auto prima, maar mocht je veel lange stukken op de snelweg rijden of de bergen willen ingaan, dan is de 1.0 een beetje te licht gemotoriseerd. Je kunt op de snelweg prima meekomen – de topsnelheid is 155 km/u, maar inhalen houdt in dat je een beetje moet plannen. Of je moet wat meer rechts blijven rijden, iets waar ik zelf helemaal geen hekel aan heb.
Verbruik en maandelijkse kosten
De Yaris hebben wij met name geselecteerd op gebruik. Ik heb geen zin in een klein autootje dat 1:13 rijdt. De Aygo deed gemiddeld ongeveer 1:18,5, maar de Yaris is natuurlijk een stukje groter en zwaarder. Ik moet zeggen; het verbruik valt niet tegen, maar is wel sterk afhankelijk van de rechtervoet en weersomstandigheden. Bij een gematigde rijstijl en veel woon-werk-verkeer in de Randstad haalt de Yaris ongeveer 1:18 in de zomer en 1:17 in de winter. Ik heb twee keer op één tank bijna 1:20 gehaald, maar dan moet je wel met een ei onder je gaspedaal rijden.
Het verbruik is niet veel slechter dan een Aygo. Wat hier natuurlijk bij helpt is dat de Yaris een schakelindicator heeft. Bovendien kun je op het touchscreen in een staafdiagram zien hoeveel verbruikt hebt. Elke 30 seconden verschijnt dat in een grafiekje. Het leidt af als je er te veel naar kijkt, maar het maakt je er wel meer van bewust dat je rechtervoet een grote rol speelt.
Boven de 100 km/u per uur is de Yaris niet echt zuinig meer. Ook bij tegenwind lust de auto een slokje meer. Maar da’s normaal met een klein motortje. In rustig stadsverkeer op file-achtige snelwegen (50-80 km/u) is hij juist weer wel heel zuinig.
Grappig is dat de Yaris is op lange afstanden niet eens veel zuiniger is. Dit was met de Aygo ook zo. Geen probleem. Voor de lange afstanden hebben we de Punto en die drinkt per 100 km al snel één litertje minder. De boordcomputer van de Yaris is vaak iets positiever dan wat ik zelf meet, al zit-ie er de ene keer veel meer naast dan de andere keer.
De maandelijkse kosten zijn laag te noemen. Ik betaal nu geen wegenbelasting en vanaf 2014 wordt dat 92 euro per kwartaal. Wel jammer dat de Yaris net 5 kilo te zwaar is voor één tarief lager, maar je kunt niet alles hebben. De verzekering is slechts twee euro meer dan bij de Aygo. De afschrijving schijnt ook laag te zijn, maar dat moeten we nog maar zien.
Na 1 juli is de Yaris 1.0 Aspiration trouwens een stuk duurder geworden. 12.870 Euro was de oude prijs, maar 14.600 is wel een stuk meer!
Uitrusting en kwaliteitsbeleving
De Yaris kostte nieuw net geen 13.000 euro. Een hoop geld voor een autootje met een 1.0 en drie cylinders, maar de Aspiration-uitvoering vind ik wel uitgebreid te noemen: ESP, BA, anti-wiplash stoelen, 6 luidsprekers, Mulimediasysteem met touchscreen, bluetooth, iPodaansluiting, USB-aansluiting, achteruitrijcamera, leren stuur met bediening voor de telefoon en muziek, leren pook, airco, elektrische ramen voor en verwarmde/elektrische spiegels, schakelindicator, centrale vergrendeling met afstandsbediening etc.
De Comfort-uitvoering was in principe ook goed, maar daar zaten geen verwarmde spiegels op. Bovendien ziet de Aspiration-uitvoering er wat beter uit, omdat de deurklinken en spiegels zijn meegespoten in de lakkleur. En er zit wat chroom op de neus en achterklep, en binnen zitten er zachtere vlakken op het dashboard en de deuren. De rest van de plastics zijn wel erg grof, iets wat ik zelf niet erg vind.
Het touchscreen werkt trouwens erg prettig. Het geluid van de radio is redelijk en het geluid van CD’s en mp3’s is behoorlijk goed. Het geluid klinkt minder vol dan in de Punto, maar de Yaris heeft een iets betere bas. Ook vervormt het geluid niet als je de muziek flink hard zet. Het navigatiesysteem heb ik er niet bij genomen. Het ziet er fraai uit, maar ik rijd vooral korte afstanden in de buurt, dus ik vond dat het geld niet waard.
Waar ik me wel zorgen over maak, is de kwaliteit van de bekleding. De bekleding is beter dan in de Aygo, maar ik heb één keer een brillenkoker in de tas achter de leuning van de passagiersstoel gestopt. Daarbij liet de brillenkoker meteen een streep op de stof achter. Ik hoop dat de bekleding ook in de toekomst mooi blijft.
Op een paar zaken na voelt de Yaris heel degelijk. De deurhendels zijn voelen solide, maar wel klinken de achterdeuren en achterklep nogal hol. Zo blikkerig als de deuren van Aygo zijn ze niet, maar ze sluiten ook niet met zo'n mooie plof als die van de Punto. De achterklep sloot in het begin slecht, maar dat ging vanzelf over.
Het enige wat ik nog mis zijn: een temperatuurmeter voor de olie/motor (er zit nu alleen een waarschuwingslampje een te lage temperatuur op), een controlelampje voor het dimlicht en een inklapbare sleutel (vind ik toch mooier).
Uiterlijk
Vanaf de voorkant ziet de Yaris er vrij stoer uit. Veel strakker en vierkanter dan het vorige model. Maar van de zijkant en achterkant ziet het er nogal anoniem uit. Mijn Aygo was ook wit en sommige mensen in mijn omgeving hadden niet eens gemerkt dat ik met een nieuwe Yaris kwam aangereden. Ik vind een Fiësta of Rio er veel dynamischer uitzien. Maar ja, de aanschafprijs en vooral de maandelijkse kosten bij de Yaris zijn een stuk lager.
De 14-inch wielen zijn wel een beetje iel. De versie ik getest had, had 15 inch. Maar voor de Yaris had Toyota alleen van die matte zwarte wielen. En die waren nog duur ook. Maar eigenlijk heb ik een beetje spijt van kleine wieltjes met plastic doppen. Daar wil ik nog wel wat aan doen.
Betrouwbaarheid en problemen
Dat zit denk ik wel goed. Natuurlijk heb nog maar 7000 km gereden met de Yaris, maar de Yaris scoort in betrouwbaarheidszoeken altijd heel erg goed. Problemen heb ik niet met de auto gehad, maar af en toe maakt het touchscreen een kraakje. Ook trilt de binnenspiegel op ruwer asfalt. In het donker is dat vervelend, want dan trillen de lichten van andere auto's in je ogen. Bij het tanken zit er af en toe wat lucht in de tank en krijg ik de eerste liters er soms moeilijk in. Moet ik nog even in de gaten houden.
Pluspunten:
+goede uitrusting voor de prijs
+heel comfortabel
+lage maandelijkse kosten
+rijdt, stuurt en schakelt prettig
+pittig genoeg voor de stad
+heel wendbaar
+veel binnenruimte
Minpunten:
-motor raakt buiten adem bij invoegen
-niet zo zuinig boven 100 km/u
-bekleding krijgt snel halen/strepen
-stuur staat wat ver weg
-Multimedia touchscreen spiegelt in de zon
-binnenspiegel trilt soms
-achterruitwisser is erg klein
-blikkerige achterdeuren
Conclusie
We zijn erg tevreden met de Yaris. De Yaris 1.0 is eigenlijk een Aygo in een luxe jasje. De Yaris biedt wat minder rijbeleving dan de Aygo, maar is wel veel comfortabeler en voelt als "meer auto".
De Yaris is niet snel of flitsend mooi. Daar tegenover staat dat hij veel binnenruimte heeft, prettig rijdt en niet al te veel verbruikt.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.