Toyota Starlet 1.3i Friend (1992)
Uitvoering | Starlet 1.3i Friend |
Bouwjaar | 1992 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Een leuke stadswagen
Ik moet starten met te zeggen dat het echte model niet in de autoweek-lijst staat. De auto is standaard geleverd met het koetswerk van de 1.3, maar met 1.0 motor met slechts 4 versnellingen.
We kochten de wagen bij de lokale dealer voor 1350 euro; geen geld dus. Maar wat een degelijkheid! Aan deze wagen zitten weinig opties, dus veel kan er niet kapot gaan... maar zelfs wàt erop zit blijft werken.
Momenteel vriest het hier en de wagen start steeds, slipt niet, wasemt niet meteen aan zoals vele wagens, en draait, dankzij de nog handmatige choke, steeds goed.
Wat er dan wél aan stuk ging: een zijruit (door inbraak) en de waterpomp. Sterk was wel dat de wagen ook zonder waterpomp perfect bleef rijden... zonder oververhitting!
Ik merk nu met de koude ook wel dat de versnellingsbak erg stroef gaat. Misschien nog eens wat olie laten bijvullen.
Uiteraard is dit geen auto om lange afstanden mee te bollen. het comfort laat veel te wensen over (slechte positie) en door de ontbrekende 5e versnelling draait de motor bij 120 zo'n 4500 toeren. Dat gaat zelfs na 20 kilometer al sterk op je zenuwen werken. We gebruiken het karretje dan ook vrijwel uitsluitend voor woon-werk verkeer in de stad.
Dat is ook zijn terrein, want eens de 40 km/h gepasseerd trekt de Toyota echt traag op. Dat is uiteraard te wijten aan de magere 54 paarden en het koppel van 85Nm.
Al bij al toch een hele leuke, goede auto... voor héél weinig geld!