Toyota Starlet 1.3 GLi (1991)

Toyota Starlet 1.3 GLi (1991)

UitvoeringStarlet 1.3 GLi
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf2008

Dit is mijn eerste eigen auto die ik heb aangeschaft. Ik was op zoek naar een betrouwbare en zuinige kleine auto van ongeveer 15 jaar oud. Mijn moeder heeft een Nissan micra uit 1999, betrouwbare auto die ons nog nooit heeft laten staan. Maar ik zelf vind het model niet echt spectaculair. Omdat ik al jaren autoliefhebber ben wist ik al een beetje wat het moest gaan worden. Uiteindelijk viel mijn keus op een toyota starlet. Na wat zoekpogingen en het bekijken van potentiele kandidaten viel mijn oog op een witte starlet uit 1991 bij een toyota dealer uit Steenwijk. Meteen gaan kijken en de auto gaf me bij aankomst al een goed gevoel. Proefrit gemaakt, en deze beantwoorde het goede gevoel. Weinig op aan te merken. Auto gekocht voor een nette prijs en ook de historie is redelijk bekend. Auto nog wel even op de brug gezet om de onderkant te bekijken. Zag er zeer goed uit, carterpan netjes, uitlaat vanaf de kat vernieuwd, voorbanden als nieuw, radiateur in redelijke staat en geen roest. En het is een perfecte uitrustings niveau, namelijk een GLI, dus centrale deur vergrendeling, klokje, tankklepje en kofferbak van binnen uit te openen en een andere (sportievere) bekleding.
Auto laten afleveren met een nieuwe distributieriem en spanrollers. Na ruim 2 maanden bevalt de auto nog steeds erg goed, auto stuurt en spoort goed. In augustus hebben we de auto even uitgelaten naar Parijs. Dan viel pas goed op hoe slecht de auto is geïsoleerd, wat een bak herrie! Een mooie cruise snelheid is rond de 110 km/h.
Ik vind de auto uitblinken in de volgende punten:
- Zuinigheid, ik rijd ongeveer tussen de 1 op 15 en 1 op 17
- Zitcomfort, misschien komt het omdat ik niet zo groot ben, maar de auto zit erg goed, ook op de langere ritten
- gebruiksgemak, auto rijdt echt japans, schakelen top (ondanks wat speling in de bak), voorspelbare wegligging en ruimte is redelijk te noemen
- ergonomie, alles is te vinden waar het hoort
- Motorisch, auto trekt redelijk goed op, snelheid goed vast te houden. Heuvels zijn wat minder makkelijk. heeft ook nog geen olie verbruikt (ik check de olie elke week)

Welke punten zijn voor verbetering vatbaar:
- kofferbak is ondiep
- isolatie, 110 is mooie snelheid om nog enigszins elkaar te kunnen verstaan
- vering achteras is vrij stug

Verder bevalt de auto zeer goed, ben er erg blij mee. Door gewicht (750 kg) ook nette prijs voor wegenbelasting. Ik heb nu 5000 km met de auto gereden en er zijn nog geen extreem rare dingen opgevallen.

Update 28-10-2008

Auto rijdt nog steeds probleemloos. Geen olieverbruik en rijdt nog steeds zuinig (1 op 16) Ik heb de auto laatst geheel gecleand en een aantal stickers verwijderd die mij alleen maar een doorn in het oog waren. Auto heeft eigenlijk nog geen problemen. Nu alweer 2000 erbij gereden na de laatste update en dit doet de auto nog met veel plezier.

Tot nu toe geen problemen, ik heb wel het idee dat de compressie op 1 cilinder wat achter loopt. Maar dat zal een bezoek aan de garage een keer uitwijzen. Auto houdt soms kleine beetjes in als je volgas optrekt.
Ook piept het koppelingspedaal soms, voornamelijk als het geregent heeft. Verder nog geen problemen gehad.

dec 2008

En het is helaas zover, de radiateur is zo ver heen dat de auto per 300 km een liter koelvloeistof verbruikt.Volgende week gaat de auto naar de garage voor een nieuwe radiateur, thermostaat en olie verversen. Ondanks dat de thermostaat al sinds aankoop stuk is blijft de auto maar rijden. Olie verbuikt de auto niet. Ben benieuwd hoe de auto loopt na de reparatie.

update dec 2008

De starlet is gerepareerd. Nieuwe radiateur, thermostaat en oliefilter. auto rijdt stuk beter, is rustiger en trekt beter op.
Kosten vielen mij mee (laten maken bij autobedrijf in Heerhugowaard).

APK maart 2009

5 maart j.l. had ik voor de starlet een afspraak gemaakt voor de apk en wat aandachtspunten (remmen voor en nog wat klein spul) bij Seatservicepunt Benthuis (ik heb daar 8 jaar gewerkt als autopoetser). de auto werd keurig nagelopen en tegen de middag werd ik gebeld, de schijven en blokken waren op, het was al bijna ijzer op ijzer, aandrijfashoezen slecht en het grootste probleem, de brandstoftank stond op het punt door te breken. De tank was al een keer dicht gekit door een andere garage. Hier werd ik een beetje stil van, want dat had ik niet verwacht. Motorisch was er niks aan de hand. Auto is na de aanpassingen goedgekeurd, alleen die brandstoftank dus. Helaas zat het werk aan de aandrijfashoezen ook erg tegen.
Ik had de keus uit een gebruikte en een nieuwe brandstoftank, toch maar gekozen voor een nieuwe, welke binnenkort gemonteerd wordt.
Daarnaast ben ik nog steeds zeer tevreden over de auto, olievebruik nog steeds nihil, brandstofverbruik 1 op 16 (ik rij rond de 600 km per week) en tot nu toe start en loopt de auto perfect.
Ik rij dus zeker nog een jaar in deze auto rond.
Op naar de volgende 10000 km!

Nieuwe benzinetank

Op 23 maart j.l. is er een nieuwe brandstoftank onder de auto gekomen en zijn de achterste remleidingen aangepast. Daarbij heeft de auto ondertussen ook de 200.000 gehaald! Ik hoop nu wel wat minder onderhoud aan de auto te krijgen, op naar een hopelijk zorgeloze apk in 2010!

update juli '09

Hier nog even een kleine update van de auto. Eigenlijk stoomt de auto nog steeds door. olie verbruik is nu wel aan de orde zo langzamerhand, ongeveer een halve liter op 5000 km. Verder eigenlijk nog niks tot nu toe, laatst nog even naar Brussel op en neer en dat ging perfect.
We gaan stug door. Binnenkort een parrot inbouwen, toch een stuk makkelijker.

Winter 09-10

Even een kleine up-date aangezien de auto begin maart voor de apk en een kleine beurt gaat. Ik rij er nog steeds vrolijk mee rond. Afgelopen half jaar weinig kilometers gemaakt aangezien ik 5 minuten fietsen van mijn werk woon. Auto heeft de afgelopen maanden goed doorstaan, ook na enkele dagen vorst, sneeuw etc. start deze probleemloos. Ik rij de auto altijd goed warm en ook al moet ik een klein stukje rijden, dan maak ik daar een paar kilometers meer van om de olie goed warm te rijden. qua onderhoud is het alleen af en toe een drupje olie bijvullen, verder niks!
Ik ga binnenkort weer verder weg werken dus de auto gaat weer bijna dagelijks gebruikt worden. Mocht mijn baan bevallen dan denk ik dat er toch wat anders voor de deur gaat komen. Evt. houd ik de auto voor mijn vriendin.
Na de apk en kleine beurt zal ik weer een up-date toevoegen.

APK 2010

Even een vermelding waard, na 1 jaar en 22000 km verder, zorgeloos door de apk keuring heen gekomen. Ook een kleine beurt laten uitvoeren, dit was wel weer nodig na een jaar.
Ik rij nog lekker door, echter wel met een schuin oog kijkend naar een andere auto.

Verkocht

De auto is verkocht. Ik heb een andere (lees nieuwere) starlet op de kop getikt. Reden voor verkoop waren, het comfort, stuurbekrachtiging en airco.
Ik heb in bijna 2 jaar, 42000 km mogen sturen in het witte gebakje en dat heb ik met zeer veel plezier gedaan. Qua beginnersauto kan ik deze iedereen aanraden!
Gelukkig is de auto in de familie gebleven zodat ik deze nog geregeld even kan bekijken en in rijden.

7,5