Toyota Prius THSD Comfort (2008) #4

Toyota Prius THSD Comfort (2008)

UitvoeringPrius THSD Comfort
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Eerste ervaringen

Juli 2008:
Deze auto is de volgende leaseauto. Hij stuurt erg licht en de vering is wat deinerig. Vooral de achterpassagiers hebben erg veel ruimte. Over het algemeen komt de auto zeer comfortabel over. De kofferruimte houdt niet over; de hoogte hiervan is gering.
Het is me gelukt om te voldoen aan het geringe benzineverbruik waar een hybride
sterk in zou zijn; 1:22,5. Je mag dan niet snel optrekken en zeker niet sneller rijden dan 90 a 100 km per uur. 's Morgens bij een koude start slaat de benzinemotor direct aan, wat leidt tot een verbruik van 7,5 tot 10 liter per 100 km; dit zwakt af naar 4,5 per 100 km naarmate de motor warm wordt en er een constante snelheid gereden wordt. De extra gemonteerde parkeersensoren zijn eigenlijk niet nodig, door het extra ruitje onderaan het kofferdeksel is er voldoende zicht. Het gepiep van de sensor wordt trouwens overstemt door de standaard piep van de achteruit versnelling.
Dat deze auto standaard een automaat heeft is handig en verhoogt het comfort.
De achterportieren hebben geen opbervak, dit is minder handig. De standaardradio heeft een prima geluid voor de doorsnee Prius rijder. De boordcomputer met touch screen heeft vele mogelijkheden, maar enkele veel gebruikte functies bevinden zich gelukkig op het stuur. Ik vind het een complete en fijne auto waar het de komende 4 jaar goed in uit te houden zal zijn, ook met een gezin voor op vakantie.

20-10-2008:
Nu ruim 3 maanden later: De vering van deze auto is comfortabel, maar daardoor niet sportief. Een slecht wegdek nodigt niet uit tot doorrijden, maar eerder tot kalm rijden, door de deinerige vering. Bij veel wind is de auto behoorlijk zijwindgevoelig, meer dan vergelijkbare auto's. Daardoor gaat het rijden dan lijken op een dronkenman achter het stuur.
Op de snelweg bij normaal rijden tot 120km per uur is het verbruik op de lange afstand toch nog behoorlijk zuinig, 1:20. Bij het automatisch overschakelen tussen uitsluitend electrisch en benzine bij ongeveer 50km per uur, houdt de auto soms in. Het portiervak is aan de krappe kant waardoor spullen er niet makkelijk uit te halen zijn.
Bij optrekken, vooral heuvelop, is er weinig kracht (koppel), tenzij het gaspedaal volledig wordt ingetrapt. De versnelling is dan uitstekend, maar ook het motorlawaai. Het starten met een knop vind ik nog steeds gewenning vragen.

12-04-2009:
Hoe meer ik gereden heb in deze auto, hoe meer ik de auto ben gaan waarderen. Vooral op de lange afstand is deze auto zeer comfortabel.
Geen technische problemen, alleen hier en daar een rammeltje.
Het veergedrag zou iets beter kunnen, nu is het soms wat stuiterend. Bochten op hoge snelheid zijn ook niet zo favoriet.
Voorruit is krasgevoelig gebleken bij ijskrabben. Totaal gemiddelde verbruik ligt nu op 1:19,5.

13-06-2009:
Met de auto geschept door een vrachtwagen terwijl we beiden met 60 km/u reden; de vrachtwagen raakte mijn linkerachterzijde bij zijn baanwisseling door de 'dode hoek' en mijn wagen belandde hierdoor voor de vrachtwagen, waardoor de gehele linkerzijde ingedeukt werd. De auto werd 50m dwars over de weg gedrukt. Gelukkig mankeerde ik niets en kon ik rechts uitstappen. De Prius is ondertussen weer gerepareerd inclusief 2 nieuwe deuren. Toch kijk ik nu anders naar vrachtwagens en inhaal acties en vraag me af dat het zo vaak goed gaat.
De Prius blijkt toch een stevige auto; in een andere auto was ik er minder ongehavend uitgekomen.
Het gemiddeld verbruik ligt nu in de zomermaanden op 1:21,5.

Niet winterproof

Vorige winter bleef de Prius op een weg met ijzel stapvoets doorrijden in een file terwijl de hand(bij Prius voet)rem vol aangetrokken was. Mijn eerste reactie was om een aanrijding te voorkomen de berm in te sturen; daarna realiseerde ik me dat ik de gewone rem moest gebruiken om echt tot stilstand te komen.Dit kan een nadeel zijn bij een automaat, hij heeft een kruipneiging.
Deze winter maar ook de vorige winter is het niet aan te bevelen
om na het krabben van de voorruit zonder vooraf draaiende motor te gaan rijden. De voorruit kan dan vanaf 3 graden en lager helemaal dichtslaan met condens doordat de motor niet opgewarmd is. Een keer moest ik daardoor stoppen na een paar 100m naast de weg om 5 minuten te wachten totdat de voorruit ontwasemd was.
Deze winter bleef de Prius ook vastzitten in de straat vanwege de gladheid. Door het ijs en de ABS wilde hij gewoon niet van zijn plaats komen, de voorwielen draaiden even en daarna gebeurde er gewoon niets meer. Dat werd dus duwen.

Weer een jaar verder

Bijna weer een jaar verder met de Prius. De auto bevalt nog steeds goed, is erg comfortabel en heeft een laag gemiddeld verbruik van 1:22 in de zomer en 1:18 in de winter.

In de zomer naar Berlijn gereden wat een afstand is van ongeveer 700 km en dit was uitstekend te doen, nauwelijks sprake van vermoeidheid.

Overigens is de auto minder overzichtelijk gebleken aan de voorzijde, want mijn vrouw reed met de auto tegen de voorgevel, tijdens mijn zakentrip naar het buitenland. Bij terugkomst was het welkom zwijgzamer dan anders. Ondertussen is de schade gelukkig weer gerepareerd.

Deze winter moest ik extra naar de garage om de voorste wisserarm vast te laten zetten; door ijzel en een ingeschakelde wisser werd de bout van de arm bij start van de auto losgetrokken. De wissers ontdooien nauwelijks door de verwarmde voorruit, wat wel het geval was bij mijn vorige auto. Dus voortaan altijd even losmaken voor het starten.

Tenslotte zijn er nog steeds rammels te horen vanuit het dashboard, de
kwaliteit van de bevestiging van verschillende onderdelen kan beter.

Verder alleen normaal onderhoud, behalve dat alle remschijven (op onnodig advies van een dealer in A'dam Z.O.) en remblokken onlangs vervangen zijn. Ook de voorbanden zijn nu vervangen.

Nog een jaartje doen met deze auto. Volgende wordt wellicht weer een Prius of misschien eens een Lexus CT.

Laatste loodjes

Meer dan vier jaar zijn om met deze auto en nu mag er na een lange bestelstop weer een nieuwe lease uitgezocht worden. Correctie per 1-11-2012; er mag nog steeds geen nieuwe uitgezocht worden want de bestelstop is voorlopig verlengd. De Prius heeft zich altijd goed gehouden de afgelopen jaren en het verbruik is stabiel op 1:21 gemiddeld gebleven. Achterbanden zijn net gewisseld, de voorbanden bij 90.000 km. De nieuwe wordt helaas geen Prius meer, want dat mag niet vanwege de hoge brandstofkosten (benzine is duurder dan diesel). De Ford Focus diesel Econetic Lease Titanium maakt daarom een goede kans en de Peugeot 3008 Hybrid blue lease behoort tot de mogelijkheden, vanwege de 14% bijtelling in 2013. Ik heb proefgereden in de Ford en de Peugeot. De Ford is zeer comfortabel maar er moet weer geschakeld worden en hij is erg doorsnee. De Peugeot heeft uitstraling, is echter weer stug geveerd, heeft een kleine koffer en een krappe achterbank; maar hij is wel stil en met een automaat. Een C-Max is wellicht de beste mix tussen economie, ruimte en uitstraling. Voor altijd vaarwel trouwe en betrouwbare Prius!

Afscheid en welkom

Mijn leaseprius THSD Comfort is terug naar het leasebedrijf en ik heb nu een eigen Prius aangeschaft uit 2009, een Tech Edition. Beide Priussen hebben nog wel een terugroep actie gehad voor kosteloze vervanging van een onderdeel van de stuuras en een electrische waterpomp.

4,3

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens