Toyota Prius THSD Comfort (2008)

Hybride tiener

Toyota Prius THSD Comfort (2008)
Toyota was de allereerste fabrikant die een serieuze hybride auto op de markt bracht. Deze Prius wordt zowel aanbeden als verguisd, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een succesnummer. Om het tienjarig bestaan te vieren, komt Toyota met een actiemodel op basis van de populaire hybride.

Het is alweer tien jaar geleden dat de eerste Toyota's Prius op de weg kwamen. Vandaar dat er dit jaar een zogenaamde '10th Anniversary'-editie wordt geleverd van de hybride voor huis-tuin-en-keukengebruik. Inmiddels praten we dan al weer over de tweede generatie van Toyota's revolutionaire model. De eerste Prius had nog een vierdeurscarrosserie. De huidige generatie is voorzien van een veel vlotter ogende, schuin aflopende vijfdeurskoets.


Anders
Zodra je in de Prius stapt, merk je dat deze auto anders is. Het dashboard kent een centraal geplaatst instrumentarium. Het doet al wat gedateerd aan, maar het oogt strak en steekt goed in elkaar. Een handremhendel of een versnellingspook zul je tevergeefs tussen de voorstoelen zoeken. De parkeerrem werkt met een uiterst links geplaatst pedaaltje en de pook van de traploos werkende automatische transmissie zit op het dashboard, rechts naast de stuurkolom. Het is allemaal leuk bedoeld om te illustreren dat je met iets anders dan anders op pad bent, maar liever hebben we een set helder afleesbare klokken recht voor onze neus.


Brandende lampjes
De zitpositie in de Prius is tamelijk rechtop, terwijl het stuur vrij vlak achterover staat. Dat gaat toch wel enigszins ten koste van het comfort. Achterin is het juist weer andersom. Daar zit je als Prius-passagier net wat beter dan in veel vergelijkbare auto's. Dat is een direct gevolg van de grote ruimte tussen de zitting en de hemelbekleding.

Een contactsleutel is voor de Toyota verleden tijd, want de Prius wordt tot leven gewekt met een druk op de startknop. Althans, dat moet je maar aannemen. Er beginnen wel wat lampjes te branden, maar er wordt geen benzinemotor in beweging gezet. Het blijft akelig stil. En dat blijft het ook nog wanneer je wegrijdt. De eerste meters rijdt de Prius elektrisch. Pas als er snelheid in de auto komt, springt de verbrandingsmotor bij.
De hybride aandrijflijn in de Prius is een nogal gecompliceerd stuk techniek. Door middel van een ingenieus tandwielstelsel is de verbrandingsmotor met de 68 pk sterke elektromotor en de wielen verbonden. De elektronica regelt welke motor er voor de aandrijving zorgt, of dat ze allebei aan het werk zijn. Voor ons gevoel zijn de reacties op het gaspedaal over het algemeen wel wat minder direct dan in het geval van een conventionele motor. Het is net of de elektronica in de Prius even moet nadenken. Echt storend wordt dit gelukkig niet. Bovendien zal ook niemand deze auto kopen vanwege zijn sprintcapaciteiten.


Gericht op comfort
Het onderstel van de hybride Toyota voelt enigszins fragiel aan. Dit uit zich onder andere in een carrosserie die nogal beweeglijk is. Duidelijk is dat deze auto meer op comfort van z'n passagiers is gebouwd dan op dynamisch rijgedrag. Dit wordt nog eens onderstreept door de vrij gevoelloze stuurinrichting van deze wel zeer snel tot onderstuur neigende auto.

Signalement

Merk Toyota
Model Prius THSD Comfort
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 24.990

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, hybride
Cilinderinhoud 1.497 cc
Maximaal vermogen 82 kW / 111 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 478 Nm bij 4.200 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 4.450 mm / 1.725 mm / 1.490 mm
Wielbasis 2.700 mm
Massa leeg 1.275 kg
Laadvermogen 450 kg
Banden195/55R16Prijzen
Topsnelheid 170 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,4 s (fabrieksopgave: 10,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,9 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 8,4s
Brandstofverbruik 4,3 l/100km
CO2-uitstoot 104 g/km

Gerelateerde forumtopics