Toyota Corolla Wagon 2.0 D Linea Terra (1999)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Corolla Wagon 2.0 D Linea Terra |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
KM-stand bij aanschaf | 99.912 km |
KM-stand laatst | 265.500 km |
Prettige diesel
- 265.500 km
Na 150.000 km met deze auto te hebben gereden, kan ik wel redelijk verslag doen van mijn ervaringen.
In december 2003 kocht ik deze auto bij autobedrijf Grooten in Nieuw Weerdinge. Na lang wikken en wegen vond ik een betaalbare opvolger van mijn geliefde Starlet diesel die na 14 jaar en 325.000 km iets teveel last kreeg van roest. De opvolger moest in ieder geval een Toyota zijn, want de Starlet had buiten het reguliere onderhoud nooit een garage bezocht. Bovendien zocht ik een wat groter en comfortabeler model.
Groter is de Corolla zeker. Ik wilde in ieder geval mijn mountainbike in de achterbak kwijt, zodat ik niet steeds mijn fietsendrager op de trekhaak hoefde te zetten. De bak is groot zat en de laadvloer redelijk vlak.
Achterin valt de ruimte tegen. Hoofdruimte is er in overvloed door de hogere daklijn van de Wagon, maar de beenruimte is net toereikend. Voorin zit je comfortabel. De stoelen zijn prima en na al die jaren zijn ze nog stevig. Ook prettig zijn de vele bakjes, vakken en bekerhouders.
Behalve de eerste kilometers na de koude start maakt deze indirect ingespoten diesel weinig lawaai. Geen genagel, maar een prettig solide geluid. Ook bij 130 km/h valt er nog normaal te praten met de passagiers. Tot 100 km/h is de motor zelfs stil te noemen. Bandengeluid en windgeruis zijn dan overheersend. Alleen bij stationair toerental is het afzien. Alles trilt en het is net of je in een tractor zit. Geen stadsauto dus.
De motor is met 72 pk geen krachtpatser, maar het is voor mij steeds weer een verrassing hoe rap de auto vooruit gaat. Dat is mede te danken aan het soepele karakter en de vrij korte overbrengingen van de eerste drie versnellingen. In vier en vooral vijf is de fut er grotendeels uit, dus inhaalmanoevres dienen goed gepland te worden. Ook bij zware belasting is het al snel behelpen. Omdat ik vrijwel altijd alleen in de auto zit, kan ik moeiteloos met het snellere verkeer mee. Op de autobahn is het wel flink aanpoten en komt de motor vermogen tekort. Zoals gezegd is het bij kruissnelheden van 120-130 km/h comfortabel toeren.
De wegligging is dik voor elkaar. De besturing is vrij direct en alleen bij inparkeren wat aan de zware kant. Je kunt met deze auto hard door de bocht, mede dankzij de geavanceerde multilink achterwielophanging. De zware dieselmotor gooit echter wat roet in het eten, want onderstuur is al snel aanwezig. Op gladde wegen zorgt dit voor een zeer voorspelbaar rijgedrag. Met gas los verdwijnt het onderstuur meteen, maar om de achterkant te laten uitbreken moet je wel erg hard gaan.
Omdat ik de afgelopen winter in Noorwegen heb gewoond en gewerkt, heb ik pakweg 8000 km onder zeer winterse omstandigheden afgelegd. De auto gaf geen krimp. Ook niet bij 25 graden onder nul. De koude start gaat wat moeizaam, het voorgloeien duurt bijna 10 seconden, maar starten lukt altijd! Enig nadeel is het zeer langzaam op temperatuur komen van de motor. De eerste 10 km is het gewoon afzien, want ook met de verwarming voluit ontdooien de ruiten nauwelijks.
Wat in het begin tegenviel was het brandstofverbruik. Ik haalde met moeite 1:15 en dat was even slikken in vergelijking met de Starlet, die moeiteloos 1:21 reed. In de loop der jaren is het brandstofverbruik echter gedaald naar 1:17,5. Niet wereldschokkend, maar zeker niet slecht. Ik rij over het algemeen stevig door.
Onderhoud
Hieronder een overzichtje van de onderhoudsbeurten.
100.000 km
Afleverbeurt: distributieriem, spanrol en V-snaar vervangen, alsmede 4 nieuwe banden en een nieuwe accu gemonteerd.
120.000 km – 160.000 km
Reguliere onderhoudsbeurten. Geen bijzonderheden. In de onderhoudshistorie zat een gat van pakweg 4 overgeslagen beurten. Bij de 120.000 km beurt, gedaan door mijn vaste dealer Pluym in Pijnacker, bleek er koelvloeistof weg te lekken. Radiatordop vervangen en probleem was opgelost. Dat was alles.
160.000 km
Geen bijzonderheden, wel de accu vervangen (alweer..)
180.000 km
Remschijven afgedraaid, remblokken voor vervangen
200.000 km
Grote beurt en APK
Rubbers stabilisatorstang voor vervangen
Achtergordel vervangen voor APK (was beschadigd)
Distributieriem, spanrollen, V-snaar en waterpomp vervangen
220.000 km
Grote beurt; geen bijzonderheden
230.000 km
Kleine beurt; geen bijzonderheden
240.000 km
Montage 4 winterbanden (Continental VikingContact 3)
250.000 km
Grote beurt en APK
Remschoenen achter vervangen
De kosten zijn te overzien, al viel de 200.000 km beurt tegen: ruim 1100 euro! Ook de laatste was met 700 euro vrij prijzig.
Exit E11
Hoewel ik van plan was nog lang door te rijden met deze old-school Toyota, ben ik toch gevallen voor een Corolla hatchback uit 2005 met de stille en zuinige 1.4 dieselmotor. Technisch verfijnder en veel comfortabeler, dat is duidelijk. Maar met pijn in mijn hart nam ik afscheid van deze uiterst betrouwbare Wagon die me nooit in de steek heeft gelaten. Dat moet mijn nieuwe bolide nog maar bewijzen!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.