Toyota Corolla Verso 2.0 D4-D 90 Linea Sol (2002)

Toyota Corolla Verso 2.0 D4-D 90 Linea Sol (2002)

UitvoeringCorolla Verso 2.0 D4-D 90 Linea Sol
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2004

Na de eerste proefrit met deze auto was er vooral het gevoel van luxe. Alles zit netjes in elkaar, geen kraakje of rammeltje in het interieur te bekennen. De motor houdt zich gedeisd en weet ondanks z’n 90PK prima weg met 1340kg auto en een behoorlijk frontaal oppervlak. 215 Nm koppel maakt blijkbaar een hoop goed, want de auto doet vlot aan, al is het ook weer geen sprintkanon. Alleen boven de 160 is de fut er wel helemaal uit, maar de auto loopt dan toch nog wel door naar z’n top (op de teller) van 180. Het verbruik is, met 1:14 tot 1:16 (wat ik ongeveer ook met een Astra benzine haalde), wel vrij hoog. De hoogte en het gewicht eisen hier duidelijk hun tol.

De uitrusting is behoorlijk compleet, zo’n beetje de volledige optielijst zit er op. De leukste grap op deze auto is toch wel het navigatie- / audio-systeem met achteruitrijcamera, icm best behoorlijke boxen. Verder zitten de (sport-achtige)stoelen prettig, met armleuningen voor op precies de goede hoogte. Verder zit er climate control op, dat zich netjes gedraagt. Alleen blind bedienen lukt mij nog steeds niet, doordat het systeem gedeeltelijk uit een rij gelijk gevormde knopjes bestaat. Het enige dat ik echt mis t.o.v. de Astra is cruise-control, wat ook al tot een boete geleid heeft (per ongeluk net te hard rijden). Dit is een behoorlijk prijzige optie, en zoveel bonnen score ik nou ook weer niet. Verder zit er geen verlichting in de kofferbak (maar weer wel een stroomaansluiting), en is het verwijderen van de hoedenplank vooral de eerste paar keer een behoorlijke uitdaging.

Voor mij (1m78) is de zit voorin prima, maar voor lange mensen is het achter het stuur niet zo prettig, want het stuur is niet in de diepte te verstellen en de stoelen kunnen niet zo ver naar achteren. Achterin kun je riant zitten, zeker met de in delen verschuifbare achterbank in de achterste stand. De kofferbak is behoorlijk, en door de verschuifbare achterbank flink uit te breiden. Het is echter niet mogelijk om een volledig vlakke laadvloer te maken. Je komt het dichtst bij door de achterbank volledig te verwijderen. Overigen

Deze Toyo is nogal mishandeld voor vorige gebruiker(s), en dat was vooral in het begin te merken. Toen ik ’m kreeg moest-ie z’n 60.000km beurt nog krijgen, en brandde het lampje dat de olie nodig bijgevuld moest worden. Daarnaast heb ik de indruk dat de auto bij een kop-staart botsing betrokken is geweest, gezien de aard van de storingen. Even een beknopt lijstje:

- Oliepeil veel te laag. Resultaat is dat de auto vooral in het begin veel olie verbruikte (ongeveer een liter per 1000km). Ondertussen is het olieverbruik laag en stabiel, zeker gezien de korte stukjes die ik rij;
- Ontbrekende ring rond mistlamp, onder garantie een nieuwe op gezet;
- Afgebroken zonnebrilhouder, zat na een dagje bakken in de zon ineens los. Schijnt vaker voor te komen, onder garantie vervangen;
- Slippende multiriemen bij vochtig weer, na wat rommelen met siliconenspray heeft uiteindelijk opnieuw afstellen het probleem verholpen;
- Losgeschoten slang koelwatersysteem. Heeft mogelijk te maken met de eerdere schade (slang niet goed vastgezet?). Hij (zij?) heeft de garage net weten te halen, maar het koelsysteem was helemaal leeg. Werd wel direct opgepakt en opgelost, dus keurig;
- Verkeerde achterbumper (oorzaak: schade), waardoor de stekkerdoos van de trekhaak niet bruikbaar was. Stekkerdoos wat lager gezet, en het probleem was opgelost;
- Afneembare trekhaak die niet helemaal goed vastklikt. Onder garantie vervangen, maar waarschijnlijk ook veroorzaakt door de bovengenoemde schade;
- Onbalans in de voorwielen, waarschijnlijk een stoepje, opgelost;
- Constructie van de hoedenplank beschadigd. Dat was een bekend probleem bij dit type dat met een vervangingssetje onder garantie definitief opgelost werd.

Begin november mag-ie voor de APK en laatste beurt voor het aflopen van de garantie. Nu heb ik gelukkig nog maar een paar puntjes:
- Opnieuw vervangen achterbumper (iemand achterin gereden);
- Kleine onbalans in de voorwielen (je mag echt geen stoepjes raken! Vooral te merken bij lage snelheden;
- Soort zuigend geluid uit het uitlaatsysteem, vooral bij lage snelheiden en weinig gas.

M.a.w. na een wat moeilijk begin is de auto nu terug bij een paar kleine puntjes, waarvan er 1 gewoon m’n eigen en 1 andermans schuld is.

Oh ja, af en toe is het navigatiesysteem de weg kwijt. Schijnt een software probleem te zijn dat ze niet zonder meer op kunnen lossen. Even stoppen op een parkeerplaats lost het probleem echter op.

Update 14 november 2006:
Na het bovenstaande lijstje is het behoorlijk stil geworden op ’problemen’-gebied. De sensor van het oliepeil is een keer uit de carter gevallen, en ik had de aanstekerunit ineens in m’n hand toen ik de aansteker wilde vervangen door de lader van de telefoon. Betrouwbaarheid is er dan ook een sterretje op vooruit gegaan: in 2 jaar heeft de Toyota me 1 keer bijna laten staan.